Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

LMP: a kormány a következő kabinet nyakába varrja a problémát

Az LMP szerint az árfolyamgát bevezetésével a kormány az utódja nyakába varrja a devizahitelesek problémáját – reagált a kabinet és a bankszövetség hétfői, ötpontos akciótervről szóló megállapodására az LMP választmányi szóvivője.

Vágó Gábor budapesti sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy a kormány "egy év helybenjárás után" tett egy lépést a devizahitelesek problémáinak megoldásáért. Hozzátette, azzal viszont nem értenek egyet, hogy a kormány csak a bankszövetséggel egyezett meg és nem vették figyelembe a különböző érdekvédelmi szervezetek véleményét.

Az ötpontos akciótervben bejelentett árfolyamgátról úgy vélekedett, hogy azzal 2015 utánra tolják el, vagyis a következő kormány nyakába varrják a problémát. Hozzátette, nem árulták el azt sem, hogy miből fedeznék az otthonteremtési programot. A képviselő szerint az önkormányzatok zsebe "szinte teljesen üres", a kormány által erre szánt másfélmilliárd forint pedig csak csepp a tengerben.

A kvótarendszerű végrehajtások esetében kiemelte, hogy a végrehajtási eljárásokat szigorúan kell felügyelni, mert különben lehetőség nyílik arra, hogy különböző "hiénacsoportok" áron alul jussanak az ingatlanokhoz.

Kitért arra is, hogy az LMP elsősorban szigorúbban szabályozná a hitelezési gyakorlatot, emellett szabályoznák a követeléskezelőket és létrehoznának egy ingatlanalapot, amelyben mind a kormány, mind a bankok, mind a hitelesek részt vesznek.

Bejelentette azt is, hogy az Országgyűlés lakhatási albizottságának elnökeként csütörtökre összehívja a testületet, annak érdekében, hogy a hitelesek érdekeit védő szervezetek is el tudják mondani meglátásaikat.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és Patai Mihállyal, a bankszövetség elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján azt jelentette be, hogy ötpontos otthonvédelmi akciótervben állapodott meg a kormány és a Magyar Bankszövetség a lakáshitelesek megsegítésére. Eszerint árfolyamgátat vezetnek be, megszűnik az árverezési moratórium - de azt csak lépcsőzetesen hajtják végre -, létrejön a nemzeti eszközkezelő, bizonyos feltételekkel, de visszaállítják a devizaalapú lakáshitelezést, és bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást.

Olvasóink írták

  • 1. Csetneky 2011. május 31. 19:51
    „LMP: a kormány a következő kabinet nyakába varrja a problémát

    Ez lehet hogy igaz, lehet hogy nem. Viszont az biztos, hogy az Lmp-t ez a probléma nem érinti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devizahitelek: Öt pontban sikerült megállapodni, háromban nem

Öt pontban állapodott meg a kormány a bankokkal, három további pontról is tárgyaltak, de abban nem… Tovább olvasom