Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

LMP: a kiszolgáltatottságra építő hatalom önkényuralmat valósít meg

Az LMP parlamenti képviselői csoportjának vezetője szerint az emberek kiszolgáltatottságára építő hatalom önkényuralmat és zsarnokságot valósít meg.
Az LMP parlamenti képviselői csoportjának vezetője szerint az emberek kiszolgáltatottságára építő hatalom "önkényuralmat és zsarnokságot" valósít meg, és akkor sem lesz sikeres, amikor az ország függőségén próbál enyhíteni. Schiffer András erről az LMP március 15-i budapesti rendezvényén beszélt.

A párt eredetileg "Ide veled régi bringánk!" címmel tervezett egész napos ünnepségsorozatot, de a kedvezőtlen időjárás miatt a kerékpározás elmaradt, miként lemondták az LMP és a 4K! délutánra meghirdetett közös performanszát is.

A Pilvax kávézóban tartott megemlékezésen, néhány tucatnyi egybegyűlt előtt Schiffer András arról beszélt, hogy a 12 pont nyomán születtek meg azok az áprilisi törvények, amelyek fordulatot hoztak Magyarország életében. Az áprilisi törvények és az 1848-as követelések eltörölték a feudális viszonyokat, fontos változás volt az államszervezet működésében, megtették az első lépést a polgári szabadságjogok garantálása érdekében - emlékeztetett.

1848-ban kimondták a közteherviselést, vagyis azt, egy polgári országban nem lehetséges, hogy a közterheket egyenlőtlenül róják ki – hangoztatta a képviselő, hozzátéve, ekkor tette meg Magyarország az első lépést afelé, hogy felszabaduljon a nagybirtokrendszer uralma alól. Ma viszont a kormány felrúgta a közteherviselés elvét, a szegények zsebéből "lapátol át" rengeteg pénzt gazdagok zsebébe és olyan politikát folytat – az elődei nyomán – amely a nagybirtokrendszer uralmát erősíti – sorolta bírálatait.

A ,48-as államszervezeti átalakulás üzenete: a hatalom egy polgári demokráciában mindig osztott – jelentette ki. Ma viszont olyanok vannak hatalmon, akik a hatalom korlátlanságában hisznek. Egy ilyen országban senkinek a vagyona és a jogai nem lehetnek biztonságban – tette hozzá.

1848-49 fontos tanulsága, hogy az ország függetlensége és a polgárok szabadsága, illetve egyenjogúsága nem állítható szembe egymással. Az emberek kiszolgáltatottságára építő hatalom "önkényuralmat és zsarnokságot" valósít meg és akkor sem lesz sikeres, amikor az ország függőségén próbál enyhíteni - hangsúlyozta. Magyarországnak olyan politikára van szüksége, amely egyszerre szerződik az ország függőségének és az ott élők kiszolgáltatottságának csökkentésére – zárta szavait.

Képviselőtársa, Vágó Gábor a 12 pontot olvasta fel, arra kérve az egybegyűlteket, mindenki döntse el, hogy azok közül melyek aktuálisak. A jelenlévők a pontok közül többet is hangos tapssal fogadtak. A képviselő szavai szerint a márciusi ifjak azt képviselték, hogy egyszerre akarnak szabadok és függetlenek lenni a lelkükben és politikai szinten is.

Végül felolvasta a márciusi ifjak névsorát, többüknél hozzátéve, hogy 1848-ban hány éves volt. Mint mondta, mostanában a fővárosi utcákon gyakran találkozik hasonló korú ifjakkal, akik szintén azt gondolják, "nem szabad annyiban hagyni, ami most történik". Tisztelet a bátraknak, az eleinknek és a kortársainak is – mondta Vágó Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János: 2010 forradalmát győzelemre visszük

Több párhuzamot is vont az 1848-as események és 2013 között LázárJános, a Fidesz országgyűlési… Tovább olvasom