Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

LMP: a Fidesz nem akar nyilvánosságot az állaparti múlttal kapcsolatban

Az LMP szerint a Fidesz nem akar nyilvánosságot az állambiztonsági múlttal kapcsolatban - Schiffer András, az ellenzéki párt képviselője így értékelte, hogy az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén, a kormánypárti többség tartózkodása mellett nem vette tárgysorozatba az aktanyilvánosságról szóló törvényjavaslatát.
Schiffer András mellett a bizottság MSZP-s és jobbikos tagjai támogatták a tárgysorozatba vételt, a fideszes és KDNP-s bizottsági tagok tartózkodtak a szavazásnál. A fideszes Vas Imre ezt az ülésen azzal indokolta, hogy a Fideszben is készül egy a témával foglalkozó javaslat, az LMP előterjesztése pedig szerinte a problémának csak egy kisebb szeletét orvosolja.

A döntés után Schiffer András újságíróknak azt mondta: a kormánypárti képviselők - idén február után - immár másodszorra akadályozták meg a javaslat tárgysorozatba vételét. "Ez azt jelenti, hogy a Fidesz nem akar nyilvánosságot, ez a döntés arról szól, hogy nem is akarnak tárgyalni az aktanyilvánosság kérdéséről" - jelentette ki.

Az előterjesztés ismételt benyújtását azzal indokolta, hogy a februári leszavazás után a kormányoldal azt ígérte, május 15-ig saját indítvánnyal állnak elő, ez azonban nem történt meg. Schiffer András tévesnek tartotta az a fideszes érvelést, hogy a problémának csak egy kis szeletéről lenne szó. Szerinte ahhoz, hogy morális rend érvényesüljön az országban és az elmúlt húsz év számos kudarcával szembe lehessen nézni, világosan kell látni abban a tekintetben is, hogy a túlélő állambiztonsági hálózatok hogyan szőtték át a rendszerváltás utáni politikai, gazdasági és médiaelitet.

Schiffer András a bizottsági ülésen azt hangsúlyozta: ez a szabályozás nem a "kishalakra" céloz, hanem a megbízókra, azokra, akik kezükben tartották a hálózatokat. Nyilvánosságot akarunk, a katonai biztonság és az áldozatok védelmének tiszteletben tartása mellett - jelentette ki az ellenzéki politikus, közölve: a javaslatban az is szerepel, hogy büntetőjogi felelősséggel tartozzanak azok, akik illetéktelenül birtokolnak állambiztonsági iratokat vagy ezzel visszaélnek.

Olvasóink írták

  • 2. paci13 2012. szeptember 11. 18:03
    „Tényleg nem szeretnék kekeckedni, de "dekódolnák" nekem a címben az "állaparti" jelző (?) jelentését?”
  • 1. paci13 2012. szeptember 11. 14:58
    „Cím!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sukoró-ügy: Joav Blum nem követett el közokirat-hamisítást

Jogerősen felmentette Joav Blum izraeli-magyar üzletembert a közokirat-hamisítás vádja alól a… Tovább olvasom