Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

LMP: a Fidesz falaz az egykori állambiztonsági szerveknek

A Kenedi-bizottság megszüntetésével úgy tűnik, a Fidesz falaz az egykori állambiztonsági szerveknek, és nem kíván szembenézni a múlttal - közölte Schiffer András, a Lehet Más a Politika országgyűlési frakcióvezetője vasárnap az MTI-vel.

A politikus közleményében azt írta: a kormány a Kenedi-bizottság megszüntetésével elveszi a lehetőséget a jövő generációk elől, hogy megismerjék a kommunista diktatúra működését és az egykori állambiztonság szerepét a rendszerváltásban. Mint írta, a kormány december 16-án kiadott rendeletével az a legnagyobb probléma, hogy a Kenedi-bizottság megszüntetésével az Alkotmányvédelmi Hivatal civil kontroll nélkül dönthet arról, minek a minősítését tartja fenn, vagyis "mi marad titokban", és minek a minősítését szünteti meg, vagyis mi lesz kutatható és az áldozatok számára hozzáférhető.

"Könnyen lehet, hogy az egykori III. főcsoportfőnökségnek dolgozó tisztek döntik el, mely állambiztonsági érdek minősül ma a köztársaság védendő értékének. A Kenedi-bizottság lényege az volt, hogy legyen civil kontroll a minősítési eljárásban" - szögezte le a frakcióvezető. Hozzátette: a diktatúra titkai nem lehetnek a demokrácia titkai, az LMP ezért felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul biztosítsa a mágnesszalagok kutathatósága feletti civil kontrollt.

Az LMP arra is felszólítja a kormányt, hogy eleget téve egy nyáron elfogadott országgyűlési határozatnak, terjessze a parlament elé a teljes aktanyilvánossághoz szükséges törvénymódosításokat. Az állambiztonsági szolgálatok mágnesszalagra rögzített adatbázisaiban található adatok felülvizsgálatáról szóló kormányrendelet értelmében az előző rendszerben megfigyeltek hozzájuthatnak a róluk készült iratok eredeti példányaihoz, megszűnik a Kenedi-bizottság tagjainak megbízatása, és az állam ügynökeinek adatai a jövőben kutathatók lesznek.

Bajnai Gordon miniszterelnök idén február 22-én jelentette be a parlamentben: a kormány háromtagú civil bizottságot hoz létre, hogy felügyelje a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) őrzött mágnesszalagokon található adatok hiánytalan feldolgozását, a minősítés felülvizsgálatát, majd a minősítésüket elvesztő anyagok levéltárba adását. (A 18 mágnesszalag az 1944-1990 közötti állambiztonsági hálózati személyek nevét, fedőnevét, azonosító adatait és beszervezési dossziéjának számát tartalmazza.) A Kenedi-bizottságban Kenedi Jánoson kívül szerepelt Palasik Mária, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos munkatársa és Cseh Gergő Bendegúz, a levéltár főosztályvezető-helyettese.

Olvasóink írták

 • 3. Fürgeszarvas 2010. december 19. 21:04
  „Csak nem a legfelsőbb szinten is érintett valaki ? Nem nagyon csodálkoznék rajta ! Sok a kaméleon a fideszben !
  Kövér László - KISZ titkár és a MSZMP Központi Bizottsága és az alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa
  Orbán Viktor -(moderálva) Gimnáziumi, majd egyetemi KISZ titkár (Orbán apuka párttitkár volt az átkosban.)
  Mikola István - Hazafias Népfront, elnök
  Fónagy János - MSZMP tag
  Vonza András - MSZMP tag
  Szabadi Béla - MSZMP tag, munkásőr
  Varga Mihály - KISZ titkár
  Rogán Antal - KISZ titkár
  Deutsch Tamás - KISZ titkár
  Orbán Győző - párttitkár (Orbán anyuka pedagógusi pályát cserélte fel egy pártbizottsági állásért.)
  Pozsgai Imre - MSZMP KB tag
  Szűrös Mátyás - MSZMP KB tag
  Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
  Járai Zsigmond - MSZMP tag, kormánytag, IFIZI/2 besúgó, szabadkőműves
  Matolcsy György - MSZMP tag, IFIZI/2 ügynök
  Martonyi János külügyminiszter-jelölt : volt MSZMP tag, kormánytag, IFIZI/2 besúgó. Bilderberges szabadkőműves
  Ligetvári Ferenc - MSZMP tag
  Chikán Attila - MSZMP tag
  Farkas Flórián (Lungo Drom) : a Fidesz díszcigánya, bűnöző, kegyelemmel úszta meg a börtönt, az ügyét 30 évre titkosították”
 • 2. háté 2010. december 19. 18:49
  „A narancsos bandának és cionista /z...ó/holdudvarának vagy inkább parancsolóiknak, veszélyes lenne a lebukás.
  Köztudott, miniszterei között is van maffiózó elég keményen.
  Vajon, miért hülyítették meg a szavazókat?--vajon miért csinálták meg közösen a 2/3-ot?
  -- azért, mert így tudnak eltüntetni mindent és aljas tevékenységüket még alkotmányos eszközökkel is törvényessé teszik.”
 • 1. Fürgeszarvas 2010. december 19. 17:41
  „Tudott dolog , hogy a Fidesz a régi MSZMP káderek "melegágya" ! Nem érdekük , hogy a Pákozdi(Pokorny) -félék piszkos ügyei a nyilvánosság elé kerülhessenek ! A másik fontos szempontjuk,hogy zsarolásra ( ahogy ezt már megtették anno ) is felhasználhassák ! Sötét egy ügy !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem megoldott a vagyonőrök azonosíthatósága

Nem megoldott a vagyonőrök azonosíthatósága, ami nehezíti az esetlegesen elkövetett jogellenes… Tovább olvasom