Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Listázták a hallgatókat? - vizsgálat indult az ELTE-n

Az ELTE BTK HÖK szervezete a Facebook-oldalán közölte: hamisak az ATV birtokában lévő listák.
A szervezet elnöksége határozottan visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karának (BTK) hallgatói önkormányzata bármikor, bármilyen formában hallgatókat diszkriminált, vagy listát készített vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásukról.

A hallgatói önkormányzat (HÖK) elnöksége a szervezet hivatalos Facebook-oldalán tette közzé reagálását kedd délután. Azt írták, soha nem tagadták, hogy a gólyatáborban részt vevő hallgatókról regisztrációs adatbázist készítenek. Ez a jelentkezők által feltöltött adatokon kívül két információt tartalmazott, a gólyatábori csapatbeosztást jelölő őrsszámot, illetve a kollégiumi jelentkezést.

Hangsúlyozták: elutasítják azokat a vádakat, hogy ezeken kívül bármilyen más adatot rögzítettek a táblázatokban.

A közleményben felszólították az ATV-t, hogy bizonyítsa a hivatkozott listák hitelességét; mint megjegyezték, ezt már hétfőn is kérték a csatornától.

Amennyiben nem a televízió munkatársai készítették "a birtokukban lévő hamis listákat", nevezzék meg a forrásukat - tették hozzá. A közleményben figyelmeztettek: ha ez nem történik meg, és az ATV nem kér bocsánatot szerda éjfélig, akkor a cikkben érintett jelenlegi hallgatói érdekképviselők a bírósághoz fordulnak hitelrontás, rágalmazás és becsületsértés miatt.

Hozzáfűzték: az atv.hu-n megjelent cikk számtalan valótlanságot tartalmaz az egykori és jelenlegi hallgatói képviselőkről.

Ebből is látszik, hogy az ELTE és a hallgatói önkormányzatok ellen "politikai hátterű lejárató hadjárat" folyik - jegyezték meg.

A közleményben üdvözölték az ELTE döntését, hogy vizsgálatot indít az ügyben, hozzátéve: ehhez minden segítséget megadnak, remélve, minél hamarabb fény derül a rágalmazás hátterére.

Az atv.hu kedden arról írt: a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték.

Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki, míg az ELTE rektorhelyettese azt mondta, ha ez megtörtént, az nem egyetemi, hanem rendőrségi ügy - olvasható a hírportálon.

Fábri György, az ELTE kommunikációs rektorhelyettese az MTI kérdésére azt közölte: az egyetem azonnali vizsgálatot indított az esetleges hallgatói listák ügyében, és minél előbb tisztázni szeretné a helyzetet.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Nagy Dávid azt mondta, szervezetük addig nem kíván nyilatkozni, amíg az ELTE ki nem vizsgálta az ügyet.

Korábban írtuk:

Azonnali vizsgálat indult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az esetleges hallgatói listák ügyében - mondta Fábri György, az intézmény kommunikációért felelős rektorhelyettese kedden.

Közlése szerint az egyetem rektora, miután kedden reggel a sajtóból értesült bizonyos hallgatói listákról, azonnal vizsgálóbizottságot hozott létre. A testületben a rektori vezetés vesz részt, és amint eredményre jutnak, rögtön tájékoztatják a nyilvánosságot - ígérte Fábri György.

A rektorhelyettes kijelentette: az az egyetem érdeke, hogy minél előbb tisztázzák a helyzetet.

Hozzátette: az egyetemnek a törvény alapján és a szellemiségét tekintve is az a megkérdőjelezhetetlen álláspontja, hogy az ELTE-n a pártpolitikának nincs helye. Ehhez az egyetem rendkívül következetesen tartja magát - tette hozzá.

A HAT tiltakozik "a hallgatói listázás" ellen

A Hálózat a Tanszabadságért (HAT) kedden tiltakozását fejezte ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) hallgatói önkormányzatának állítólagos "listázása" ellen, egyúttal követelte, hogy a diákokkal szimpatizáló oktatókat, tanárokat semmiféle atrocitás, megtorlás ne érje, "a hatalom emberei semmilyen indokkal ne zaklassák őket".

A szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: megengedhetetlen, hogy a legsötétebb diktatúra eszközeivel éljenek egyesek, ezzel a diákokat mélyen megsértve emberi mivoltukban.

A HAT "egyöntetűen tiltakozását" fejezte ki amiatt is, hogy a jogaikat gyakorló diákokat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rendőrei "zaklatják".

Állásfoglalásukban kiemelték: a HAT szerint mindenfajta megfélemlítési kísérlet és jogtalan adatszerzés (igazoltatás, mobilszám követelése) az alapvető emberi jogokkal megy szembe.

Elítélték az ELTE hallgatói önkormányzati (HÖK) elnökét, aki - közlésük szerint - a rektornál jelenti fel azokat az egyetemi oktatókat, akik szimpatizálnak a hallgatói tiltakozó akcióval. A Hálózat a Tanszabadságért szerint a HÖK elnöke a pozíciójával él vissza, amikor pressziót próbál gyakorolni a dékánra és a rektorra éppúgy, mint az események résztvevőire, azt kifogásolva, hogy más egyetemek közalkalmazott oktatói nem vehetnének részt az ELTÉ-s eseményeken - olvasható a közleményben.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem kíván nyilatkozni, amíg az ELTE ki nem vizsgálta a hallgatók listázásával kapcsolatos ügyet - közölte Nagy Dávid elnök kedden az MTI kérdésére.

Az atv.hu kedden azt írta: a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki. Az ELTE rektorhelyettese azt mondta, ha ez megtörtént, az nem egyetemi, hanem rendőrségi ügy - olvasható a hírportálon.

Az MSZP kéri, hogy a tisztánlátás érdekében az ELTE vezetése nyilatkozzon az ügyről, és tisztázza, léteznek-e ilyen listák - közölte Török Zsolt az üggyel kapcsolatban. Az MSZP szóvivője sürgette, hogy ha igaz a hír, az egyetem vezetése nyilatkozzon arról, indít-e vizsgálatot.

Péterfalvi: az ELTE BTK HÖK listája sérti az emberi méltóságot

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatának listája sérti az emberi méltóságot, az érintettek jó hírnevét és becsületét. A Péterfalvi Attila elnökletével működő hatóság kedden az MTI-nek küldött közleményében azt írta, álláspontjuk szerint a jogsértés a személyes adattal való visszaélés vétségének törvényi tényállását is kimerítheti.

Közölték: a hatóság állampolgári bejelentések alapján, valamint a sajtóból értesült arról, hogy az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata éveken át listázta az új hallgatókat, világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján adatbázisba rendezve jellemezték őket.

Erre utalva arra hívták fel a figyelmet, hogy az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény értelmében a faji eredetre, a nemzetiséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra, a szexuális életre vonatkozó személyes adat, illetve az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre vonatkozó személyes adat, valamint a bűnügyi személyes adat különleges adatnak minősül. A különleges adatok a törvény értelmében fokozottan védett személyes adatok, amelyek kezeléséhez törvényi felhatalmazás hiányában az érintettek írásbeli hozzájárulása szükséges - fűzték hozzá.

Jelezték azt is, hogy a sajtóhírek szerint az ELTE BTK HÖK adatbázisához 150-200 hallgató fért hozzá, és bárki beleírhatott, aki bejárt a HÖK irodáiba. Az ilyen listák harmadik személyek számára történő megismerhetővé tétele jogalap nélküli nyilvánosságra hozatalnak minősül, és súlyosan sérti a tisztességes és a célhoz kötött adatkezelés elvét, valamint a törvényben meghatározott adatbiztonsági követelményeket is.

Mint írták, ez a tevékenység továbbá sérti az emberi méltóságot, az érintettek jó hírnevét, becsületét; a becsmérlő, szélsőséges véleményformálással, illetve valótlan tények állítása kapcsán leginkább az érintett jó hírneve csorbul.

Kitértek arra is, hogy a polgári törvénykönyv alapján a személyhez fűződő jogok védelme kiterjed a jó hírnév védelmére is, így az érintett az említett törvényben meghatározott polgári jogi igényeket támaszthatja a lista készítőivel szemben.

Közölték, a hatóság álláspontja szerint a kifogásolt jogsértés, súlyára tekintettel a büntető törvénykönyvbe ütköző, visszaélés személyes adattal vétsége törvényi tényállását is kimerítheti. A különleges személyes adatokkal való visszaélés ezen bűncselekmény minősített esete - írták.

A NAIH szerint felmerülhet továbbá a büntető törvénykönyvben meghatározott rágalmazás vétségének, illetve a becsületsértés vétségének gyanúja is. Azt, hogy a fenti bűncselekmények valamelyike megvalósult-e, büntetőeljárás keretében a bíróság tisztázhatja, ha az érintett feljelentést tesz - írták.

A hatóság emlékeztetett arra, hogy hasonló esetek előfordultak már az adatvédelmi biztosi gyakorlatban, továbbá a hatósághoz is érkeztek bejelentések azzal kapcsolatban, hogy különböző honlapokon a szerkesztők különleges adatokat - vélt származásra, szexuális életre vonatkozó adatokat - tettek közzé.

EMIH: a belügyminiszterhez fordul a Tett és Védelem Alapítvány

Konzultációt kér Pintér Sándor belügyminisztertől és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztostól a Tett és Védelem Alapítvány a keddi sajtóhírekben szereplő, a hallgatók zsidó származását feltüntető állítólagos adatbázisok ügyében - tájékoztatott az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).

A közlés szerint a zsidó közösséggel szembeni jogsérelmek elleni fellépésre létrejött alapítvány megvizsgálja a büntetőfeljelentés lehetőségét is, mert sajtóhírek szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karának hallgatói önkormányzatánál (HÖK) illegális listákat vezettek. Ezeken feltüntették az egyetemisták világnézetét, politikai preferenciáit és esetleges zsidó származását is. Erről az ELTE egy zsidó identitású hallgatója tájékoztatta az alapítványt.

A közlemény rámutat: ha igaz az atv.hu keddi cikkében említett listák létezése, az a legsúlyosabb alkotmánysértés, és a listák készítői több súlyos bűncselekményt is megvalósítanak. Gondatlan adatkezelésre utal a cikkben elhangzó védekezés, miszerint valakik utólag manipulálták a HÖK által vezetett hallgatói adatlistákat, ez esetben pedig a személyes adatokkal visszaélés valósul meg - tették hozzá.

Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány vezetője a közleményben úgy fogalmazott: "Minden eszközzel elejét kell vennünk, hogy 90 évvel a Turul Szövetség gyászos működése után újra zsidólisták készülhessenek az egyetemeken. De meg kell tenni a szükséges lépéseket akkor is, ha a cikk készítői valamilyen tisztázatlan célú provokáció áldozatai lettek."

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. knifemaster 2013. február 20. 12:02
  „13. kerteszb 2013.02.19. 18:53
  Pedig nyugtasd csak magad, 2006-ban a TV székház ostroma egy provokáció volt amely elég alapot és indokot képzett ahhoz,ami utána történt a rendőrség illetve a vezetők részéről.S ebben ép úgy benne volt a keze orbánnak is.
  És ezt nem az irányított médiából szoptam hanem rokontól ,aki ott volt.

  27. Valaki 2013.02.20. 07:10
  Heller Ágnes Magyar Bálint áll többek között a HaHa mögött. :D”
 • 31. Valaki 2013. február 20. 11:29
  „29. dödike 2013.02.20. 09:32

  A náci párt is listázással kezdte.

  Persze, kunbelaék már 1917-ben listáztak. A nácik tőletek tanulta mindent.”
 • 30. Bagoly11 2013. február 20. 10:14
  „Szégyen,hogy innen kerülnek ki jogászok és bírók.”
 • 29. dödike 2013. február 20. 09:32
  „A náci párt is listázással kezdte.”
 • 28. öröksoproni 2013. február 20. 09:00
  „Ezek a fiatalok csupán azt tették, amit az elődeiktől láttak: listázott és listáz itt mindenki, jobb-, és baloldalon egyaránt. Egymásra irigykedő, egymást feljelentgető nép vagyunk, ez van.
  És ez nem is erről szól: a Fidesz ezt most húzta elő, hogy a diákok tüntetéseit, demonstrációit demoralizálja. Undorító egy húzás, az biztos.
  Tudják, hogy az egyetemisták között a Jobbik preferált párt. A baloldalt szétverték már, most jön a Jobbik, mert a jobboldali, ha kiábrándul a Fideszből, csak rájuk tud szavazni.”
 • 27. Valaki 2013. február 20. 07:10
  „A hök mszpszdszlmpdk-s tákolmány. Nem is tuttad? :)”
 • 26. Eva- 2013. február 19. 21:59
  „25-höz
  az öngólról
  :)amely a nagyképűség és magabiztosság révén csattant”
 • 25. Valaki 2013. február 19. 21:26
  „24. pancser

  Miről beszélsz kanbela?”
 • 24. pancser 2013. február 19. 21:21
  „23. Valaki 2013.02.19. 21:12
  Hatalmas jobb horog a Jobbiknak, most mi lesz ha lebuknak az aktivisták az egyetemeken? Az egész hálózat fel lesz göngyölítve!”
 • 23. Valaki 2013. február 19. 21:12
  „Szerencséd van ekeneke, holnaptól már vöröscsillagba öltözhecc, bűntetlenül. :)))”
 • 22. ekkenekepen 2013. február 19. 21:05
  „az meg külön poénos, hogy ez a <moderálva> péterfalvi egyből milyen turbófokozatra kapcsolva jogvédeget, közbenjár, meg hirtelen a hivatástudat címeres lovagja lesz amint hirtelen a kiválasztott nép fiainak a levesébe mert valaki köpni egy ártatlan besorolással.
  Kicsit lehetne ezt az érdekbürokráciát kevésbé gusztustalanul és részrehajlóan is játszani, mert ettől fordul fel mindenkinek már a gyomra ezen a szemétkupac országban.
  Akkor érdekes a naih a legtehettelenebb semmire való szervezet, mikor közönséges magyar kisemberek érdekvédelméről van szó, ott kapásból tucat okot találnak hogy mért NE kelljen közbejárni valaki jogsérelmében.
  <moderálva>”
 • 21. ekkenekepen 2013. február 19. 20:56
  „19. dünnyögő 2013.02.19. 20:43
  és mégis mit csinálnak velük, megjelenik egy fekete audi egyik nap a lakásuk előtt és kiverik belőlük a narancs-ellenességüket? Vagy bezanzásított állapotban bemagyarázzák, hogy az orbánisztán jó?
  Esetleg nem kap újabb frankhitelt? Vagy a nav 2x alaposabban olvassa el a bevallásukat a minimálbérről?

  Ne röhögtessél már, ránézésre az utcán lehetne találni a jelenlegi rendszert erősen ellenszenvező alakokat, mert már eljutottunk odáig.”
 • 20. Valaki 2013. február 19. 20:53
  „Tuggyuk.”
 • 19. dünnyögő 2013. február 19. 20:43
  „Listáznak mindenkit. Figyel a Nagy Testvér .
  Listázzák a kommentelőket is. Ne aggódjatok , mindent tudnak rólatok akkor is, ha "valaki", vagy "patriot" néven jelentkeztél be.
  A cél : megfélemlítés és ellenőrzés.
  Ez nem összeesküvés elmélet, hanem tény.”
 • 18. Valaki 2013. február 19. 20:28
  „Lista kell az összes anarhistáról! :)))”
 • 17. Karcsika 2013. február 19. 20:11
  „"Nekem vásárlási listáim vannak. Én is rasszista vagyok?
  Egy kiló fehérbab... nem ám vörös meg tarka! Fehér."”
 • 16. machers 2013. február 19. 19:54
  „8.Túrabakancs 2013.02.19. 17:53
  Örömmel tájékoztatlak, hogy a világválság idején senki nem bukott a mnyp megtakarításait illetően. Annyi történt mindössze, hogy az árfolyamok leestek. Ez alapvetően azokat érintette, akiknek pl. növekedési portfólióban volt a pénze, ahol részvényes befektetések voltak a háttérben.
  Sőt! Ha valaki - nem a fórumos - ebben az időszakban váltott portfóliót pl. klasszikusból növekedésibe, az az árfolyamok emelkedését kihasználva tisztességes hozamot ért el.
  Ugyanezen logika mentén, a sokat emlegetett MOL részvények vásárlásával sem bukott az állam egy fillért sem. Majd akkor fog, ha matolcsyné férje 22 400 Ft. alatti árfolyamon adja el. Addig tök mindegy, hogy mennyit ér. Bár ebben az esetben is még néhány apróságot bele kellene számolni (idő, más befektetés hozama, infláció, stb.), de ezzel nem akarlak terhelni.
  Mikor egy befektetést eladsz, akkor tudsz csak nyereséget vagy veszteséget realizálni.
  Ennek a veszteség realizálásnak kiváló példája kormányod húzása:
  http://index.hu/gazdasag/2013/02/19/az_allam_280_milliard_nyugdijpenzt_elbukott/
  "Annyit tudni kell, hogy a nyugdíjpénzek átadása, valamint a kötvények azonnal bevonása után egy óriási részvényportfólión ült az állam, ráadásul az átvétel a legrosszabb időpontban történt meg, ugyanis a régiós részvénypiacok éppen a csúcsukon voltak."
  Mielőtt ennél a résznél elkezdesz tapsolni, azért jusson eszedbe, hogy a "kötvények bevonása" magyarul azt jelenti, hogy matolcsyák széttépték az adóslevelet.”
 • 15. pancser 2013. február 19. 19:24
  „13. kerteszb 2013.02.19. 18:53
  Túrabakancs nem Fideszes, hanem Jobbikos. Innen a burkolt <moderálva>! Azok közé tartozik akikre a Fidesz hajt hogy ne a Jobbikra, hanem rá szavazzanak. A vízválasztó a két párt között a rasszizmus, mert a Fidesz nagyon jól tudja mi várna rá ha felvenné ezt az undorító hitet. Ha a barátunk fideszesnek tartja magát akkor ítélje el a faji alapú magyarázatokat, megnyilvánulásokat, nyíltat burkoltat egyaránt.”
 • 14. arrabonem 2013. február 19. 19:19
  „A HÖK szervezetek mindenre megtanítják a benne lévőket ami a politikus léthez kell, ebbe s sorba prímán illeszkedik az emberek semmibe vétele.
  Alsó szinten vannak e képbe nem illő becsületes tagok - ők egy idő után elmenekülnek.
  Biztos vannak a vezetésben is tiszteletet érdemlő kivételek - velük még nem találkoztam, de optimistán hiszek a létükben.”
 • 13. kerteszb 2013. február 19. 18:53
  „Bakancska, fárasztó vagy.
  1. Milyen érdekes, hogy ezek a huligánok a kormányod számtalan megszorító intézkedése és hazugsága ellenére most nem rombolnak...csak 60 kilós egyetemistákat fenyegetnek.
  2. 2700 milliárdot tapsoltatok el a jövőbeli nyugdíjból, de ennek egytizedét simán "eltőzsdéztétek". A brüsszeli ítélet mindössze arról szól, hogy megteremtettétek a jogi hátterét a lenyúlásnak, megzsarolva az embereket, gátlástalan módon. Gratulálok hozzá, de 20-30 év múlva majd ne siránkozz, amikor nem lesz pénz a "virtuális" nyugdíjak kifizetésére. Én mint manyup tag rengeteget nyertem már pályakezdő korom óta az mynp-ral, tipikus fideszes csúsztatás kiragadni a világválság évét (amikor mindenki bukott), akkor ennyi erővel emlegesd 2012-őt is, amikor kúrmányod 280 mrd-ot bukott, a manyup meg 10%-ot hozamot hozott. Nekem összesítésben is bőven megérte, és legalább ez az örökölhető megtakarításom nem került dilettáns eltolcsyd és bolsevikid kezébe.
  3. Gyűlölködésről beszélsz, miközben zsidózol azért egy jót, ezen röhögnem kell, bár inkább szánalmas.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székelyzászló-ügy: felváltva függesztenék ki a megyék zászlóit a román parlamenten

Felváltva függesztenék ki a 41 romániai megye zászlóit a bukaresti parlament épületén, Románia és az… Tovább olvasom