Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Lidl szerint nem egészségtelen az ólomjáték, de kivonták a forgalomból

Nem káros az egészségre az ólomöntő készlet, de még a múlt héten kivonták a forgalomból - közölte az MTI-vel vasárnap a Lidl Magyarország Bt. reagálva Budapest Főváros Kormányhivatalának közleményére.

 Budapest Főváros Kormányhivatala vasárnap közleményben tudatta, hogy az ólomtartalmú öntőkészlet forgalmazása miatti "bírság kiszabása folyamatban van" a Lidl Magyarország Bt. ellen, valamint megtiltják a további forgalmazást, és elrendelik az eladott termékek begyűjtését. Ugyanakkor ezzel kapcsolatban a cég azt közölte az MTI-vel: "A Lidl Magyarország Bt. jelen tudomása szerint a Budapest Főváros Kormányhivatala által kifogásolt ólomöntő készlet (...) nem bír egészségkárosító hatással".

A készlet összetevői között ugyanis nem szerepel olyan ólomvegyület, amely melegítés hatására káros gázokat szabadítana fel. A termék, a használati útmutatóban leírtak szerint, gyertyaláng fölött melegítve nem okozhat egészségkárosodást - írták.

Az Európai Unióban, azon belül is Németországban az ólomöntés évtizedek óta szilveszteri hagyomány, éppen ezért hasonló, vagy a Lidl Magyarország Bt. által forgalmazott ólomöntő készletnek megfelelő termékek a mai napig szabadon forgalmazhatóak Németországban és más Európai Uniós országokban, így ezzel összhangban semmilyen tiltás nem él velük szemben.

"Annak ellenére, hogy a Lidl Magyarország Bt. a Budapest Főváros Kormányhivatalától a mai napig semmiféle tájékoztatást, illetve határozatot nem kapott a termék egészségkárosító hatásáról, a cég a saját, magas biztonsági előírásainak eleget téve a terméket a vizsgálatok lezárulásáig még a múlt héten visszavonta a forgalomból" - olvasható a cég közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ombudsman - Nem romlott jelentősen a hajléktalanok téli ellátása

A civil szervezeteknek köszönhetően nem romlott jelentősen a hajléktalanok téli ellátása, ám az… Tovább olvasom