Kisalföld logö

2018. 09. 18. kedd - Diána 16°C | 26°C Még több cikk.

Líbia - HM: svéd katonai repülőgépek szálltak le Magyarországon

Svéd katonai repülőgépek szálltak le vasárnap Magyarországon; a gépek tankoltak, majd Olaszország irányába elhagyták az országot.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a a Honvédelmi Minisztériumot (HM), hogy az AFP francia hírügynökség jelentése szerint négy, katonákat és felszerelést szállító C-130-as Herkules gép szállt le vasárnap délután Magyarországon. A hírügynökség emlékeztetett, hogy a svéd parlament pénteken hagyta jóvá az ország részvételét a Líbia elleni NATO-akcióban.

Stockholm nyolc JAS Gripen vadászrepülővel vesz részt a nemzetközi koalíció katonai műveletében, mintegy 130 katonával, legfeljebb három hónapon át. A Honvédelmi Minisztérium az MTI által írásban feltett kérdésekre azt válaszolta: Svédország kérte Magyarországot, hogy az európai szövetségi partneri együttműködés értelmében támogassa a svéd katonai gépek leszállását, és azok üzemanyag-felvételét. Magyarország a kérésnek eleget tett - fűzték hozzá. Arra a kérdésre, hogy a líbiai akcióban vesznek-e részt a svéd gépek, azt válaszolták, hogy "az ENSZ felhatalmazása alapján zajló katonai műveletek keretén belül" támogatták a harci gépek leszállását.

A tárca nem tért ki pontosabban arra sem, hogy hol szálltak le a gépek, csak annyit írtak az erre vonatkozó kérdésre, hogy Magyarország katonai repülőterén, majd Olaszország felé repültek tovább. "A svéd katonai repülőgépek tankolására vonatkozó engedélyeztetés rutineljárásnak számít" - fűzték hozzá. Magyarországon Kecskeméten, Pápán és Szolnokon működik katonai repülőtér (az utóbbin helikopterbázis). A svéd parlament pénteken nagy többséggel hagyta jóvá az ország részvételét a Líbia elleni nemzetközi katonai akcióban. A képviselők közül 240-en támogatták az előterjesztést, csupán a jobboldali populista Svéd Demokraták 18 képviselője szavazott nemmel.

Az összes többi párt helyeselte a kormánynak azt a kezdeményezését, hogy Stockholm nyolc JAS Gripen vadászrepülővel vegye ki a részét a nemzetközi koalíció líbiai fellépéséből. Fredrik Reinfeldt miniszterelnök előzőleg a NATO-tól érkezett megkeresés alapján tett javaslatot svéd vadászgépek kiküldésére. Svédország nem tagja az atlanti szervezetnek. A misszió feltétele, hogy a Gripenek nem hajthatnak végre támadásokat, kizárólag a repülési tilalom betartását fogják ellenőrizni a líbiai légtérben. Az ellenzéki szociáldemokraták csak ennek fejében voltak hajlandók megszavazni az előterjesztést.

Olvasóink írták

 • 8. SC 2011. április 04. 18:49
  „Nem, eli mér?! Nem segítettél:-)))
  De azért köszi a szórakoztatást!Bohóc vagy nyújorkban?”
 • 7. elemér 2011. április 04. 17:53
  „NATO csatlakozás volt az elsö követelmény az unio csatlakozáshoz. Ez pedig anyagi és katonai kötelezettségekkel jár. A békét és jólétet igy lehet biztosittani. Diktátorok kimentek a divatbol és Kadafinak is menni kell. Remélem ezzel segitettem.”
 • 6. janika 2011. április 04. 12:15
  „Azzal,hogy a NATO-ba beugratták a töketlen politikusaink által az országunkat így lettünk a hóhérok csicskásai. ismét. Egyébként, ha valaki ismeri a véleményeim az nem minősít e rendszer parancsuralma alatti végrehajtónak. Viszont" elemér-t" már nem lehet Ramónaként tisztelni, hisz Ő is csak a filmekből képes azonosulni a valódi hősökkel.”
 • 5. elemér 2011. április 04. 09:04
  „janika és sopronilakos órák óta játszanak a villanyvonattal, pedig lassan éjfélre jár. Egyszer csak megszólal a telefon:
  - Halló! - hangzik a kagylóból az alattuk lakó hangja. - Nem tudná megmondani, mikor indul az utolsó vonat?”
 • 4. sopronilakos55 2011. április 04. 07:56
  „janika, neki tökmindegy, hisz sün
  gondolom ő is lőne saját népére, ha parancsot kap rá”
 • 3. janika 2011. április 04. 06:59
  „"Lobbo71" neked nem mindegy, hogy miféle gyilkolók gépezetek részesei lettél?”
 • 2. Lobbo71 2011. április 04. 06:52
  „janika: a c-130-as mióta bombázó, te igen okos? :-))”
 • 1. janika 2011. április 04. 06:43
  „Ez kell nekünk, már régen repkedtek felettünk bombázók! Érdekes csak nálunk bűnöznek, bűnöztek a katonai vezetésben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horváth Lajos nyert az időközi polgármester-választáson Felgyőn

Horváth Lajos független jelölt nyerte a vasárnap rendezett időközi polgármester-választást a… Tovább olvasom