Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Lezsák Sándor: csonka iskola az, amelyik nem nevel

Ez a száz esztendős iskola azt üzeni nekünk, hogy a legfontosabb a nevelő ember, a pedagógus, mert csonka iskola az, amelyik nem nevel – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke vasárnap a Kiskunhalashoz tartozó egykori kígyós-gárgyáni iskola centenáriumi ünnepségén. Ebben az iskolában tanított az egykori iskolarádióból és az iskolatelevízióból országos ismertségre szert tett Benedek István.
Nem iskola az, amelyik csak oktat – hangsúlyozta Lezsák Sándor az 1913-ban alapított, egykor Kígyós Puszta I. számú általános iskolának nevezett intézmény udvarán tartott megemlékezésen, amelyen az 1998-ban végleg bezárt intézmény egykori diákjai és pedagógusai vettek részt.

Az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: ne higgyenek azoknak, akik azt mondják, hogy egy kis iskola nem lehet színvonalas. Emlékeztetett arra, hogy a kígyósi iskolában, ahol az alsó és a felső tagozatos diákokat is összevontan tanították, képesek voltak olyan oktatási eszközöket készíteni, amelyek segítettek a tananyag elsajátításában a diákoknak.

Kell a számítógép, de kell a nevelő ember, mert minden gyermekben van tehetség, minden gyerekben van képesség – fogalmazott a politikus.

Lezsák Sándor visszaemlékezett az 1970-es évekre, amikor még a Lakitelek melletti Szikra összevont iskolájában tanított, ahol hallgatták a kígyósi iskolában tanító Benedek István és felesége, Ilona néni "magnós rejtelmeit", majd szurkoltak az iskolarádió Nyitnikék című műsorában.

Lezsák Sándor felidézte az 1970-es éveket, amikor sorra bezárták a külterületi iskolákat, és lakótelepekre kényszerítették az embereket. A Lakiteleki Népfőiskola alapítója szerint a mindenkori kormányok felelőssége, hogy döntéseinek milyen lesz 10-15 év múlva a következménye.

Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi minisztert idézte, aki szerint az iskola akkor van jó helyen, ha a gyerek gyalog is el tud menni oda.

Benedek Istvánné, aki 1955-ben került a Kígyós pusztai általános iskolába, ahol nyugdíjazásáig tanított férjével együtt, a centenáriumi ünnepet megnyitó beszédében kiemelte: nem az a fontos, hogy hol épül fel egy iskola, falun, városon vagy a pusztában, hanem az, hogy kik tanítanak ott és mit tanítanak ott.

A megemlékezésen a közösségi házként funkcionáló egykori intézmény falán felavatták az egykori népszerű tanító, Benedek István emléktábláját.

A tanyai általános iskolát 1913-ban alapították, egy kígyósi gazda által adományozott telken, a közeli tanyákon élő emberek adományából épült. A környék "tanító bácsija", Benedek István 1951-ben került az iskolához, ahol feleségével 1992-ig tanított. Benedek István 1997-ben halt meg, a Kígyós pusztai iskolát, óvodát és a napközit 1998-ban végleg bezárták. Az intézmény ma a 16 kilométerre lévő kiskunmajsai művelődési központhoz tartozik.

Olvasóink írták

 • 3. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 17. 08:09
  „2. öröksoproni 2013.09.16. 16:32
  Hozzászólásod,mind a nagykönyvbe megvan írva.Teljesen egyet értek,sajnos a családban szerzett módelképzés katasztrofális ! Szeretném még megjegyezni,hiányoznak az oktatásból a nagy "tanáregyéniségek" ! Bár én a gimiben és a főiskolán kaptam sokat a tanáraimtól.
  Reális hozzászólásaid vannak,ha nem titok általános iskolában,vagy középiskolában okítod az ifjúságot?”
 • 2. öröksoproni 2013. szeptember 16. 16:32
  „"Nevelés" az iskolában - ez egy nagyon kétélű dolog. A család feladata a nevelés elsősorban, hiszen a gyermek ott tölti a legtöbb időt, ott íródik bele a magatartásforma, az értékrend, amit követni fog. Jó, ha vannak egészséges gondolkodású, józan, jóindulatú pedagógusok, akiktől tudnak emberi dolgokat is tanulni, de nem jó, ha az iskola átveszi a nevelői szerepet. Nem ez a dolga, hanem a tanítás, fedezze fel, hogy a gyermekben milyen képességek lakoznak és azokat a szülőkkel együtt fejlessze. Ennyi. Különben a mindenkori politikai elgondolásnak megfelelő átnevelőtábor lesz az iskolákból, ez pedig Észak - Koreára jellemző, például.”
 • 1. háté 2013. szeptember 15. 18:29
  „Lezsák állandóan úgy beszél, mintha nem is ők lennének hatalmon!
  - úgy kel alakítani a tanítást, hogy az a magyar gyerekek, és nem az idegenek érdekében történjen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hende: csaknem 1800 középiskolás tanult honvédelmi nevelést az előző tanévben

Több mint kétszázan érettségi vizsgát is tettek katonai alapismeretek tantárgyból. Tovább olvasom