Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Lezárult a tavaszi hatósági ellenőrzési akció

Befejeződött az Észak-magyarországi régió területén a húsvéti iemelt forgalmú időszakhoz kapcsolódó ellenőrzéssorozat.
Amelyben az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a Vám- és Pénzügyőrség, a Munkaügyi és a Munkavédelmi Felügyelőség, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az ÁNTSZ, a rendőrség, illetve a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal ellenőrei vettek részt.

A feketegazdaság visszaszorítását célzó tavaszi akcióban a vizsgálatokat végzők a húsvéti ünnepkörhöz kötődő, a szezonális árucikkeket előállító, feldolgozó, illetve forgalmazó elárusítóhelyekre, valamint rendezvények helyszíneire koncentráltak. Az adóhatóság operatív egységei fokozottan vizsgálták a számla- és nyugtaadási kötelezettség betartását, a forgalmazott árucikkek eredetét és a foglalkoztatás szabályszerűségét - tájékoztatta az APEH regionális igazgatósága az MTI-t.

Az APEH részéről három megyében 62 különböző helyszínen 429 vizsgálatot tartottak. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint a vizsgált adózók mintegy 7,4 százaléka semmilyen bizonylatot nem bocsátott ki az értékesítésről, a revíziók további 29,5 százalékában pedig egyéb kisebb súlyú mulasztás vont maga után megállapítást. Előfordult olyan eset is, hogy az eladó a kereskedelmi tevékenység végzéséhez szükséges alapvető engedélyekkel, dokumentumokkal - így adószámmal sem - rendelkezett.

A feldolgozóipart, kereskedelmet és vendéglátóipart ellenőrizve továbbra is a foglalkoztatottakkal kapcsolatosan találták a legsúlyosabb jogsértéseket: az ellenőrzések 12,8 százalékánál tártak fel bejelentés nélküli foglalkoztatást, döntően - az ellenőrzéssel érintett időszak legnagyobb részében még "élő" - AM kiskönyvvel kapcsolatosan.

Az ellenőrzéssorozat kapcsán az APEH várhatóan csaknem 11,8 millió forint mulasztási bírságot szab ki, valamint 25 intézkedés jellegű szankciót foganatosít, ezek túlnyomó része 12 napos üzletbezárás - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros szenvedett balesetet a Hungaroringen

Balesetet szenvedett egy motoros a Hungaroringen csütörtökön, a rendőrség vizsgálja a… Tovább olvasom