Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Lex Borkai - ősszel is jelölhető a győri polgármester

Az MSZP szerint skandalum a "lex Borkai", mert az új változatban benyújtott fideszes alkotmánymódosítási javaslat semmi másról nem szól, minthogy az eredetileg beadott alkotmányos szabályok ne vonatkozzanak Borkai Zsolt kormánypárti képviselőre.

Harangozó Tamás hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra: délelőtt a honvédelmi bizottsági ülésén derült ki, hogy a fideszes Lázár János és Kocsis Máté által benyújtott alkotmánymódosítási javaslat - amely szerint a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai leszerelésüket követően öt évig nem lehetnének polgármester- vagy képviselőjelöltek - hátrányosan érintené a kormánypárt egyik komoly politikusát, Borkai Zsoltot, aki 2006-ban még hivatásos honvéd volt.

Felidézte: hétfő délután az előterjesztők új javaslatot adtak be, amiben az öt évet háromra csökkentették, majd ezt a javaslatot a Fidesz házszabályellenesen próbálta az Országgyűlés elé vinni. Véleménye szerint ez "finoman szólva sem elegáns megoldás".

Harangozó Tamás hangsúlyozta: veszélyezteti a jogbiztonságot és sérti a jogállamiságot az, amit a Fidesz alkotmánymódosítás, és egyéb törvénymódosítások címén művel.

Az alkotmánymódosítás miatt a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte Lamperth Mónika, az MSZP országgyűlési képviselője hétfő délután a plenáris ülésen, mert szerinte az Országgyűlés nem tárgyalhatná az új változatban benyújtott előterjesztést anélkül, hogy azt nem vették tárgysorozatba.

Az egyik előterjesztő, Lázár János viszont azt mondta, házszabályszerű a javaslatuk, mivel rendkívüli ülésszak van, 78 képviselő aláírása elég ahhoz, hogy egy előterjesztés napirendre kerüljön.


Korábban:
Változtatott múlt héten benyújtott alkotmánymódosítási javaslatán a fideszes Lázár János és Kocsis Máté: e szerint a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai leszerelésüket követően nem öt, hanem csak három évig nem lehetnének polgármester- vagy képviselőjelöltek. Az MSZP szerint a fideszes Borkai Zsolt, Győr polgármestere hétfőn, a honvédelmi bizottság ülésén szembesült azzal, hogy már az őszi önkormányzati választáson élne az új szabály, ami őt is érinti.

Borkai Zsolt parlamenti képviselő (Fidesz, k) részt vesz az Országgyűlés plenáris ülésén.MTI Fotó: Kovács Tamás
Borkai Zsolt parlamenti képviselő (Fidesz, k) részt vesz az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Kovács Tamás


A két kormánypárti politikus múlt csütörtökön benyújtott indítványáról hétfőn tárgyalt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága.
Az MTI megkeresésére Kocsis Máté, a honvédelmi bizottság elnöke azt mondta, a testület ülésén vita alakult ki arról, hogy indokolt-e azonnal egy ilyen hosszú időtartamra, öt évre bevezetni ezt a rendelkezést.
Hangsúlyozta, a cél a rendvédelmi szervek depolitizálása, azonban hétfőn - miután mind a szakbizottság, mind pedig a Fidesz-frakció tagjai közül kezdeményezték az öt év lecsökkentését - visszavonták indítványukat, és újat adtak be, amelyben "első körben" három évet javasolnak.

Ennek alapján az alkotmány érintett pontja úgy szólna: "a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, politikai tevékenységet nem folytathatnak, továbbá szolgálati jogviszonyuk fennállása alatt és annak megszűnését vagy megszüntetését követő három évig nem indulhatnak jelöltként az országgyűlési képviselők választásán, az európai parlamenti választáson, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzati képviselők választásán."

Kocsis Máté az MTI kérdésére azt mondta, a bizottság ülésén a fideszes Borkai Zsolt, Győr polgármestere kérte az eredeti javaslat értelmezését, a vita azonban - tájékoztatása szerint - nem a személye, hanem az időtartam indokoltsága körül alakult ki. (Borkai Zsolt 2006-ban szerelt le, így őt az őszi önkormányzati választáson való induláskor érintette volna az eredeti indítvány által szabott korlát.)

A fideszes politikusok javaslatuk indoklásában azt írták, hogy a módosítás a hatalom megosztásának és az államhatalmi ágak elválasztásának biztosítása érdekében az alkotmány szintjén garantálja, hogy a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai, mint a végrehajtó hatalom gyakorlásában részt vevő tisztségviselők ne lehessenek egyben a törvényhozó hatalmat gyakorló Országgyűlés tagjai, de még jelöltként se indulhassanak az egyes választásokon.

Harangozó Tamás, a testület szocialista tagja szerint a bizottsági ülésen történt "közjátékból" egyértelműen kiderült, hogy a kormánypárti frakcióban ülők sem mindig tudják, mi van az általuk benyújtott törvényekben.

Az MTI-nek nyilatkozva felidézte: az ülésen a hatálybalépésre vonatkozó pontosító kérdést a fideszes Borkai Zsolt tette fel, amire a kormány képviseletében a Belügyminisztérium helyettes államtitkára megerősítette, hogy ezek a szabályok már az őszi önkormányzati választásokon érvényesek lennének és így derült ki, hogy rá is vonatkoznának.

Harangozó Tamás szerint a kormánypárt frakciójában ülő képviselő elgondolkozhat azon, hogy a képviselői mandátuma is csak annak köszönhető, hogy korábban még a Fidesz nem volt kormányon, hiszen képviselőnek és polgármesternek sem indulhatott volna.

Harangozó Tamás álságosnak és nevetségesnek nevezte azt a bizottsági ülésen elhangzott indoklást, miszerint egy rendőr vagy például egy titkosszolga olyan információhoz juthat hozzá, ami a politikai ellenfeleire nézve dehonesztáló lehet. Ezen az alapon a nemzetbiztonsági bizottság tagjai sem indulhatnánk a semmilyen posztért, hiszen ők is hozzájuthatnak titkos információkhoz - jegyezte meg.

Álláspontja szerint a törvénymódosítás illeszkedik "az alkotmányozó diktatúra" eddigi döntéseinek sorába. Mint mondta, az alkotmánymódosítás tartalma elfogadhatatlan és példátlan, hiszen egyetlen demokratikus országban sem korlátozzák ennyire az állampolgárok passzív választójogát.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. nasi12 2010. július 16. 23:28
  „Tisztelt load!
  Igazad van, sőt te már tovább is mentél.
  Megszüntetni a polcpénzeket, a sokszor féléves kifizetéseket, (legkésőbb amint eladták a terméket azonnal fizetni)
  A termelő-feldolgozó-értékesítő szövetkezet a legjobb ötlet valóban!
  A feladat, saját kereskedelmi hálózat létrehozása és lehetővé tenni, hogy a gazdák vagy a termelő csoportok meghatározó tulajdonrésszel rendelkeznek bizonyos áruházláncokban.
  Bravó!
  Ha ez megvalósulhatna, több százezer egyszerű embernek lenne munkája, és nem kellene nekik segélyekért kuncsorogni.
  Egy falusi ember, sokkal büszkébb annál, hogy könyörögjön a segélyekért, jobb szeretik ők, ha emelt fővel megdolgozhatnának pénzükért.
  Remélem ezt a vitánkat majd fent is, elolvassák!”
 • 64. load 2010. július 16. 21:28
  „60. nasi12
  Elnézésedet kérem a késői válaszért.
  Nagyjából egyetértek veled.
  Abban, hogy a magyar termelőknek össze kellene fogniuk.
  Nem egy MAGOSZ szerű - inkább politikai, mint érdekérvényesítő - szervezetben, hanem szövetkezetekben.
  Az apró - általában bérelt földeken termelő - kisgazdaságok egyedül erőtlenek, termelési stratégiájuk nincs, vagy azt termelik, amit tudnak, vagy azt ami tavaly keresett volt de idén nem az, és nem olyan mennyiségben amire a piacnak szüksége lenne.
  A mindenkori kormányzatnak egy dolga lenne. Meghatározni a magyar mezőgazdaság stratégiai irányát, és ehhez szabni a támogatási feltételeket. A torgyáni "kertmagyarország" ábránd tönkretett egy - nem hibátlan, de sokáig jól működő - rendszert.
  Ezt kellett volna demokratizálni és a nyugaton működő termelő - feldolgozó - értékesítő szövetkezetek mintájára átalakítani.
  Ott a gazda-szövetkezeteknek saját kereskedelmi hálózatuk van, vagy meghatározó tulajdonrésszel rendelkeznek bizonyos áruházláncokban.
  A magyar családi gazdaságok - önmagukban - erre képtelenek.
  Az MSZP nem mert hozzányúlni a mezőgazdaság strukturális problémáihoz, az új politikai kurzus meg újra csak a családi gazdálkodásban látja a magyar vidék jövőjét.
  Így marad az eddigi képtelen helyzet.
  Az agrártámogatások jórésze nem fejlesztésekre fordítódik, hanem egyszerűen felélik azt.
  Hosszú időre marad minden, úgy ahogy van.
  A szupermarketben a legjobb polchelyre kerülni most is adott lehetőség, csak sok pénz kell hozzá.
  Egy termelő-feldolgozó-értékesítő szövetkezet anyagi erejénél fogva megengedheti magának, hogy áldozzon erre, de a családi gazda mindíg sajnálni fogja az erre "kidobott" pénzt.”
 • 63. HR_XAR 2010. július 15. 18:17
  „Amíg nem tanítod meg az un "gazdaságot" termelni, addig fölösleges elherdálásra adni bárminemű támogatást. Sajnos a mai családi vállalkozások egyszerűen képtelenek gyakorlati módon alkalmazni a növénytermesztés és az állattenyésztés alapjait. Tudod mindenben van egy olyan pont, ami a probléma fő forrása: az emberi tényező. Az emberi tényezőn kell javítani először, aztán jöhet a támogatás, de ha az emberi tényező gyér, adhatsz annak bármilyen támogatást a pénzt elkölti és ugyanúgy szart fog ömleszteni a piacra. Itt azt is nyugodtan meg lehet említeni, hogy sok, nagyon sok a hobbigazdász, aki gondolt egyet és képes albumokból próbált bármit is ellesni. És ezzel van a baj.

  Az orosz piac függetlenül az államadóságtól mindent elbírt. Én továbbra is azt mondom, hogy amíg az emberi tényező nem javul, addig a minőség se, és addig fölösleges alkudozni a szupermarketekkel, mert a lehető legalacsonyabb árat fogják adni felvásárlás közben. Az a baj, hogy pl. nincs jogosítványom, nincs kocsim. Ha lenne, akkor nagyszüleim által örökölt házhoz szívesen költöznék, mert még emlékszem azokra a fogásokra amiket nagyszüleimtől "lestem el" és ha nem is nagyban, de pl - kicsit elkanyarodva a témától - olcsóbbra jönne ki nekem egy hónapban az, még ha munkaigényes is, hogy kimegyek a kertbe és csak kihúzom a földből azt a zöldségmennyiséget, amire szükségem van és ez a mennyiség akár egész évre kitart.”
 • 62. nasi12 2010. július 15. 05:27
  „HR_XAR!
  Bocsi, de mi most nem politikáról értekeztünk load-dal, hanem a valóságról.
  Bizony a ruszkizás lehet hogy hiba volt, akkor, ám én arra emlékszem, hogy akkora méreteket öltött az orosz államadósság, hogy épelméjű ember azt nem vállalhatta tovább, hogy mindent átvettek volna, csak fizetni nem tudtak.
  Az volt a bosszantó, hogy sem olajat, sem gázt nem adtak tartozás fejében, mert azt el tudták adni valutáért, és az a hatalmas tartozás, magán cégekhez vándorolt (Kapolyi), így az nem is növelte az államkasszát azóta sem.
  Bocsi, de a szupermarketek viszonylatában biztos nem vagy képben, mert most is van olyan ismerősöm, amelyik oda szállít, (nagyban) és olyat is meg tudok említeni neked, amelyiknek a hűtőkamionjai csak nyugatra szállítanak.
  Na innét tudom, hogy milyen nehéz volt egyedül, segítség nélkül bejutni oda.
  Tudod azért sürgető a családi vállalkozások felkarolása, ismételt beindítása, mert még élnek azok az öregek, akiktől a fiatalok meg tudják tanulni az egészet.
  Persze egy fotelból gazdálkodó városi emberrel, nehéz szót érteni mezőgazdasági kérdésben, de a magyar termőföldeket össze sem lehet hasonlítani a nyugaton levőkkel.
  Vannak olyan termékek amit nagyüzemileg nem is lehet gazdaságosan előállítani, ám családi vállalkozásban kiválóan működik a rendszer.
  Már a beindításuk évében meg lenne legfontosabb haszna, hogy ezeknek az embereknek, (többszázezer család) akik csak a gazdálkodáshoz értenek, nem kellene segélyt és támogatást adni, csupán a terményeiknek piacot szerezni.
  Érted már ember!
  Ez a nem mindegy!”
 • 61. HR_XAR 2010. július 15. 02:06
  „nasi,

  a falusi emberekkel első körben ott lett kiszúrva, amikor a sok .... skandálta, hogy ruszkik haza. Normálisan is meg lehett volna oldani a dolgokat, mert pl a szabolcsi gazdák szennyét az orosz piacra bármikor ki lehetett vinni, mindig volt vásárló. Egyébként meg mi a fenének akarod a mezőgazdaságot annyira ajnározni, ahelyett, hogy az alapproblémával foglalkoznál: többségük szart termel, gyér minőséget, és mindezek felett nem is ért ahhoz, amit csinál. Először talán a "gazdák"-nak meg kellene tanítani, hogy a régi igazi gazdák hogy dolgoztak, aztán felfuttatni a mezőgazdaságot. Mert az MG nem az, hogy V8-as motort rakunk a traktorba, részegre isszuk magunkat, hogy Hungaroringnek nézzük a szántóföldet.

  Az összefogás szóval jó, ha csínján bánsz, mert a fidesz pártiak szájából ez kígyóméreg. Mert az annyira gyűlölt baloldal, amikor ezt kimerte mondani, akkor a hatalomra éhes kis népvezír minden szarnak elmondta a kormányt, ellehetetlenített a munkát, ellenzékként nem tette azt, ami a dolga (még mindig azt mondom: TV archivuma nézd meg, eleinte igaz kimentek mikor a fletó beszélt, de utána már <moderálva...> bemenni dolgozni, mert nem ők voltak a hatalmon - tudod a mondatnak második fele is van nemcsak első, és ezt a narancsosok mindig elfelejtik, hogy a vessző nem egyenlő a ponttal). Most meg hirtelen Szent Grál lovagkként próbáltok ezzel a szóval utat törni, mintha a messiás szerepében próbálnátok tündökölni, de a villás farkatok kilóg a práda alól.

  A nyugati mezőgazdaságot meg ne hozd példának, mert a tudod a jéghegynek nagyobb része a víz alatt van, nem a víz felett. Határon túl tudnak földet művelni, értik a dolgukat, megvan a felszerelésük is, más a minőség is. A nyugati szupermarketek polcainak álmairól meg tegyél le szépen. Ha valaha is célt akarsz érni, akkor juss vissza oroszország piacára, ahol el lehessen adni a szart, és ha megtanultak a gazdák valóban termelni, akkor meg lehet próbálkozni a másik irányba is. Tudod ez olyan mint a foci, a magyarok csak egymást és a füvet tudják rugni, a labdát meg valahogy mindig elvétik.”
 • 60. nasi12 2010. július 14. 22:19
  „Tisztelt load!
  Nagyon is eltávolodtunk a lényegtől, és lehet hogy Borkai ezt nagyon nem is bánja, de nagyon fontosnak tartom ennek a témának a részletesebb kifejtését, mert most van itt az a pillanat, mikor mindent meg kell ragadni annak érdekében, hogy a falusi emberek és a meezőgazdaságunk is kikecmeregjenek a gödörből.
  Az is fontos hogy mért kerültünk ide, és kik a bűnösök ezért, de ez nem tolhatja hátrébb a gondokra való megoldáskeresés fontosságát.
  A megoldáskeresésben kellene most összefogni mindenkinek, aztán mikor már sínen vagyunk, akkor ismét vitatkozgathatnánk egy kicsit, ezen a témakörön.
  Bevallom, koromnál fogva is, de voltam én már részese annak miről beszélek.
  Minden ország kicsit diszkréten, de igyekszik felhívni a figyelmét a kereskedelmi mamut cégnek arra, hogy tudják-e melyik országban tevékenykednek, melyik ország lakosságának szükségleteit elégítik ki, és érdeklődési szinten nagyon is helyénvaló az, ha rákérdeznek arra, hogy vajon megtesznek-e mindent azért, hogy a magyar termelők árujukat a magyar vásárlók kosaráig eljuttathassák.
  Van olyan ország (pl. Lengyelország) ahol volt idő, mikor kő keményen felléptek azért, hogy a lengyel mezőgazdasági termékek a legelső polcokon, a legjobb helyen legyenek kínálatba helyezve. Az eredményét láthatjuk, a múltban rogyadozó mezőgazdaságuk, jelenleg húzóágazatként szárnyal felfelé, és amint anyagilag sabilabb az ország megítélése, azonnal középhatalomként bánnak velük keleten és nyugaton is.
  Vagy nézzük csak meg a nyugati szomszédaink szupermarketjeinek kínálatát, ahol nagyon is feltűnően, és nagyon is elkülönülten, külön felcímkézve vannak kirakva a hazai mezőgazdasági termékek, így az ottani lakosság szabadon eldöntheti, hogy megvesz egy bizonytalan eredetű távolkeletit, vagy inkább egy kicsivel drágább hazait válassza.
  Ennek a megoldásnak a kimenetele egy olyan országban, ahol a szomszéd képes átballagni, és ha kell kérdőre vonni legjobb ismerősét is, ha pl. új autó vásárlásakor nem a hazait, választotta, nem is lehet kérdéses, és az eredmény önmagáért beszél.
  Most nem kérdezgetésekre van szükség, hanem leülni és megtárgyalni, hogy jelenleg vészhelyzet van, ezért nekik is segíteni kell a gondjaink megoldásában.
  Ha nem firtatjuk a különböző mahinációikat, és adóelkerülő trükkjeiket, és csupán az lenne a kérésünk, hogy figyeljenek oda jobban a hazai termékek befogadására, hálából még túl is teljesítik majd az elvárásainkat.
  A lakosság fele, már most is azt a terméket választja inkább, amelyikre ki van írva, hogy hazai.
  A kistermelőknek, az őstermelőknek úgy, mint régen az átkosban az ÁFÉSZ-ek idején, most is szövetségbe, vagy szövetkezetekbe kellene tömörülni.
  Régen minden településen volt egy átvételi iroda, ahol a gondosan megválogatott, kiváló minőségű árut begyűjtötték, és reggelre már a rendeltetési helyre is le volt szállítva az áru.
  Előre le kellett szerződni, és azt is megmondták, milyen áruféleséget fognak ebben a szezonban átvenni.
  Amíg ez a rendszer ismét talpra áll, addig elég, ha csak a szupermarketeket szolgáljuk ki, ám ha anyagilag is megerősödnének, felgépesednének, és néhány év alatt átvennék a legkorszerűbb technológiákat is, (csomagolástechnika) már a nyugati szupermarketek polcait is meg lehetne célozni.
  A hazai szupermarketek kicsikkel nem foglalkoznak, ám önmaguknak sem ellenségeik, és ha az-az áru kiváló és könnyen eladható, akkor egy percig sem gondolkodnak majd azon, hogy még több magyar áru legyen a polcokon.
  A blokádot, és a Karsai féle ,,trágyaszórás a bejáratoknál" megoldást én csak a legvégső esetben támogatnám.
  Amíg a tömegárunak az eladási árát valóban a többi áruhoz hasonlítgatják, addig a különleges minőségű, netán BIO termékeknek az árát maga a termék is meghatározhatja, ha csomagolása, megjelenése, és minősége is kiváló.”
 • 59. load 2010. július 14. 19:15
  „56. k29680
  "A kérdésekre koncentráltam nem a leírójára...."
  Én is.”
 • 58. load 2010. július 14. 19:14
  „57. nasi12 2010.07.14. 16:41
  Nem igazán értem, miről beszélsz akkor,amikor ezt mondod:
  "A magyar mezőgazdaságnak előbb talpra kellene állnia, aztán idehaza megerősödni, és csak utána kacsintgatni a külföld felé."
  Ember, vedd már észre, hogy 2004 május 1-én beléptünk az Europai Unióba!
  A csatlakozást megelőző években - az Orbán-kormány alatt is - fokozatosan leépítettük a mezőgazdasági vámokat, kontingenseket, és minden olyan eszközt, amivel a magyar árukat védeni lehetne.
  Egy perc idő nincs azóta várni, hogy a magyar mezőgazdasági termelők megerősödjenek.
  A csatlakozáskor kinyílt az egységes európai piac, ahol minden egyenlőséget korlátozó piaci protekcionizmus azonnali tiltakozást és rendszabályozást vált ki az Unióból.
  Ez az egységes piac, és az azon megjelenő áruk határozzák meg a magyar áruk pozicióját.
  Az az áru fog nyerni a vásárlók előtt, amelyik jobb, olcsóbb, szebben csomagolt, tartósabb és nagy tömegben előállítható.
  A baj az, hogy a magyar áruk többsége nem ebbe a kategóriába esik.
  Mindíg a vevő dönt, hogy mit vesz le a polcról.
  De, ha a vevő nem veszi le, a kereskedő sem fogja ott tartani, mert feleslegesen foglalja a helyet más, jobban forgó áruk elől.
  A piacon minddenkinek magának kell megszereznie az általa termelt áru renoméját.
  Azon a kormány javítani nem tud.”
 • 57. nasi12 2010. július 14. 16:41
  „Tisztelt load!
  53-ra.
  Volt már küszöb alatt az MSZP, ám mikor felálltak, nyolc év gyalázata kellett ahhoz, hogy le tudjuk szavazni őket.
  55.re.
  A magyar mezőgazdaságnak előbb talpra kellene állnia, aztán idehaza megerősödni, és csak utána kacsintgatni a külföld felé.
  A kínaiak mikor elkezdték a hadjáratot a világ ellen, fából készült kézi csavarhúzókkal dolgoztak, most pedig már a legkorszerűbb technikai beruházások ott vannak.
  Most az legyen a legfontosabb, hogy Magyarországon, a magyar vásárló, magyar árut kapjon az üzletekben.
  Ehhez nem kell az IMF segítsége.
  Ha ez megvalósulna, akkor egymillió embernek azonnal lenne munkája!
  Korszerűsíteni a magyar mezőgazdaságot, csak a már megtermelt pénzből lehet.
  A hitelekkel, kölcsönökkel megint beetetni a gazdálkodókat, aztán elárverezni a gépeit, birtokait, ha nem tud fizetni, taktikát már nem szabadna tovább folytatni.
  Nem a korszerűsítési kölcsön, hanem a piacra jutás lenne most a legnagyobb segítség.
  Piac nélkül mit ér a támogatás?”
 • 56. k29680 2010. július 14. 12:42
  „55. hozzászólás load 2010.07.14. 12:04
  A kérdésekre koncentráltam nem a leírójára....de azért elgondolkodtató a többi párt részéről miért nem születnek hasonló megnyilvánulások??!!
  Ha emlékezetem nem csal nem a külföldiek választották a képviselőket.A fizetésüket sem ők adják...
  De szerintem teljesen mindegy mit írunk le......senki nem fogja a szavát hallatni a belföldi termékek védelmében....”
 • 55. load 2010. július 14. 12:04
  „52. k29680
  A magyar mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak nem az a hosszútávú érdeke, hogy protekcionizmussal jusson piaci előnyökhöz.
  Ha ez az ágazat drágán, korszerűtlen szerkezetben, rossz hatékonysággal termel, akkor a mindenkori kormányzat legfőbb feladata, a szerkezeti, földtulajdoni rendszer, a technológiai korszerüsítés segítése.
  A versenytársak adminisztrativ kitiltása a piacról, csak az ágazat lemaradását, a korszerűtlen termelési technológiák bebetonozódását, az árak emelkedését okozhatja.
  A jövő, csak a nemzetközi versenyképesség megszerzése lehet.
  Ferenczi Gábor jobbikos képviselő jól tenné, ha egyszer beülne egy TESCO, vagy METRO beszállítói tenderre.
  Ennek a nyílt levének sok értelmetlen kérdését megspórolhatta volna.”
 • 54. zotyo 2010. július 14. 11:31
  „Mi sokan tudtuk volna az irányt pedig nem voltunk mszpések,de sajnos nagyon kevésnek bizonyult mert a hitleri szónoklattal megáldott nagy vezírnek elhitték azt amit a kádárnak is!Én csak abban reménykedem hogy egyszer már csak lesz az országban rend!Mert az elmúlt 60 évben nem sikerült!Az előbb olvastam valakinél "hogy csak a bankszámla számok változtak"!Ebben benn van minden igazság,mint jobbról mint balról!”
 • 53. load 2010. július 14. 11:06
  „49. nasi12
  A te gondolkodásod nagyon fantáziátlan és egysíkú.
  Az elmúlt nyolc évben azt verték a fejedbe, hogy a Fidesz ősellensége a "szoclib".
  Még mindíg ez a meghatározó számodra.
  Az SZDSZ örökre eltűnt, ma már nyomokban sincs, az MSZP éppen a túlélésért küzd.
  Se programja, se jövőképe, se elképzelése nincs arról, hogy a következő években mit kezdjen magával, az országgal.
  Egy korszerűtlen, megújulásra káptelen gyülekezet.
  Ha ennyire impotens marad, mint amilyen, a maradék egymillió szavazóját is elfogja veszíteni.
  Ne gondold ezért azt sem, ha valaki csalódik a Fideszben, automatikusan az MSZP-nél köt ki!
  Válts irányt, mert szalmabábúra lövöldözöl!”
 • 52. k29680 2010. július 14. 08:31
  „Szeretnék megosztani egy nyilt levelet veletek.Ki kellene találni a megfogalmazóját.

  Levélben fordult a magyar mezőgazdasági kis- és középvállalkozók érdekében a magyarországi kereskedelmi láncokhoz ................ országgyűlési képviselő.

  Tisztelt Vezérigazgató Úr!

  Mind a pártom programja, mind személyes preferenciáim alapján szívemen viselem a magyar mezőgazdaság helyzetét, ezen belül főként a magyar mezőgazdasági kis,- és közepes termelők (őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, mezőgazdasági szövetkezetek, bt-k, kft-k, egyéni cégek, stb.) piaci és érdekérvényesítési lehetőségeit, melynek során kiemelt figyelmet szentelek a Veszprém megyében, és szűkebb körzetemben, Ajka térségében gazdálkodókra.

  Ahhoz azonban, hogy a számomra az országgyűlési képviseletükre bizalmat szavazott gazdák érdekeit megfelelően érvényesíthessem és képviselhessem, elsőként fel kell térképeznem azt, hogy a térségben élő és gazdálkodó KKV szektor milyen feltételekkel és arányban képviselteti magát az általa előállított/megtermelt, a Veszprém megye élelmiszer értékesítésében meghatározó szerepet betöltő nagykereskedelmi áruházláncok kínálatában.

  Ezen információk megszerzése, és a képviselői munkám eredményes folytatása érdekében arra kérem a Tisztelt Vezérigazgató urat, hogy az alábbi kérdésekre szíveskedjen a számomra írásban választ adni:

  1.) Az Önök Társasága milyen fő szempontok és preferenciák alapján választja ki a mezőgazdasági késztermékek és egykomponensű termékek gyártóit és beszállítóit? Ezen döntésük meghozatala során általában, vagy azonos minőség és azonos/közel hasonló árfekvés alapján előnyt élveznek-e a magyar személyek és a magyar tulajdonú beszállítók?

  2.) A beszállítók közötti választás során milyen relevanciával bír az adott vállalkozás volumene, tulajdoni viszonyai, társasági formája? Előnyt élveznek-e a KKV szektor szereplői általában, ill. amennyiben azonos, vagy jobb minőségű terméket azonos, vagy közel azonos feltételek mellett kínálnak?

  3.) Átlagosan kb. hány százalékot tesznek ki az Önök mezőgazdasági késztermék, és egykomponensű termékbeszerzése során a magyar beszállítótól származó, Magyarországon termelt áruk? Mekkora ebből a KKV termelői szektor részesedése?

  4.) Van-e Önöknek akár helyi, regionális, vagy országos jelentőségű Veszprém megyei beszállítójuk? Ha igen, milyen ennek (ezeknek) a beszállítónak (beszállítóknak) az ágazati, illetve a vállalkozás mérete szerinti besorolása? Van-e közöttük a KKV szektorba tartozó termelő?

  5.) Milyen az Önök kapcsolata általánosságban a KKV szektorba tartozó mezőgazdasági termelőkkel?

  6.) A mezőgazdasági beszállítókkal való kapcsolatfelvétel általában milyen módon és milyen csatornákon kerül sor az Önök áruházlánca esetében? Melyik félé általában a kezdeményező szerep?

  7.) Mekkora a jelentősége az Önök áruházlánca estében annak, hogy hány beszállítóval tudják lefedni az adott mezőgazdasági termék teljes kínálati piacát; tudatosan választják-e meg a beszállítói szerkezetet? Törekednek-e arra, hogy az adott termék teljes palettáját egy beszállítótól szerezzék be, vagy - akár ezen lehetőség megléte esetében is - felosztják-e a beszerzéseiket a különböző vállalkozások között?

  8.) Előnyt élvez-e az a beszállító Önöknél, aki hosszabb ideje megbízható - a meghatározott mennyiségben, minőségben és határidőben, egyszóval szerződésszerűen teljesítő - üzleti partnere az áruházláncnak?

  9.) Hogyan ítélik meg a mezőgazdasági KKV termelőkkel való üzleti kapcsolatukat?

  10.) Rendezettek-e a szerződéses kapcsolataik a mezőgazdasági KKV szektorba tartozó beszállítókkal?

  11.) Ezen szerződéses kapcsolataik során mennyiben valósulnak meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló 2009. évi XCV. törvény rendelkezései?

  12.) Milyen jogi környezet - mellérendeltség, vagy inkább alárendeltség - jellemzi-e az Önök szerződéses kapcsolatát a mezőgazdasági KKV beszállítóikkal?

  13.) Lát-e Ön lehetőséget arra, hogy a mezőgazdasági késztermékek és az egykomponensű termékek beszerzése terén az áruházláncuk szorosabbra fűzze a hazai, illetve a Veszprém megyei KKV termelőkkel való üzleti kapcsolatát, növelve ezzel a szektor beszállításinak volumenét? Főként mely termék/termékek és termékcsoportok esetében van erre az Ön álláspontja szerint esély?

  14.) Tervez-e, és ha igen, milyen lépéseket az áruházlánc a KKV termelőkkel/beszállítókkal való szorosabb üzleti kapcsolat felvétele érdekében?

  Tájékoztatom a Tisztelt Vezérigazgató urat, hogy a jelen kérdéseket tartalmazó levelemet a Veszprém megyében jelen lévő többi nagykereskedelmi áruházlánc vezetősége részére is megküldtem.

  Mielőbbi szíves válaszát várva
  Tisztelettel:

  Na vajon ez fideszes vagy mszp vagy egyéb más párt képviselőjének levele??????”
 • 51. k29680 2010. július 14. 08:03
  „50. hozzászólás Jerry 2010.07.14. 07:30
  Üdv.Nem hinném hogy egy oldalon állunk a politikában,de ellentétben azokkal akik lehülyéznek Kezdelek tisztelni az írásaid tartalma és megfogalmazása miatt.”
 • 50. Jerry 2010. július 14. 07:30
  „nasi12 a jelenlegi kormány munkáját gátoló tényezők a hozzá nem értés, hatalomvágy, a dilettáns megélhetési politikusokból álló narancsos gyülekezett.A jelenlegi kormánynak nem szakemberekre van szüksége, hanem buzgó parancsvégrehajtó pártkatonákra.A fidesz kormány tehetetlenségét nem kellene az izraeliekre meg az mszp-re kenni.Megkapták a 2/3-ot, ellenzéki kritika nélkül ténykedhetnek. A borkai féle alkotmánymódosítás,a Járai féle adó törvény és egyéb balfogásokért már ne tessék másokat hibáztatni.A fidesz tagság saját magát is képes akadályozni dezinformációkkal, nem kel neki ehhez Ron Werber szellemiségének visszatérni!
  A most kiadott parancs így szól: bárkinek bármit szabad tenni, mondani, vagy cselekedni, ami a demokratikusan megválasztott kormány elnökének szavával megegyezik,a parlament 2/3-os többségű
  fideszes része megszavazott,elfogadott, javasolt,gondolt, vagy csak eszébe jutott,lehet bármekkora marhaság,csak el lehessen adni a médiába. Lényeges, hogy elterelje a figyelmet az ország igazi problémájáról, a jelenlegi működésképtelen parlamentről, dilettáns kormányról.”
 • 49. nasi12 2010. július 14. 00:52
  „Szerintem Ron Werber szellemisége visszatért!
  Azokat, akik minden lehetőséget megragadnak azért, hogy a jelenlegi kormány munkáját gátolják, sőt a fórumokon különböző dezinformációkkal, másokat is erre bíztatnak, és nemzetünk felemelkedése ellenében, még a fórumokon is idegen érdekeket képviselnek, na azokat hívják néhányan Werber júgenteknek.
  Ezeket az aktivistákat még a 2002-es választások előtt, képezte ki ez az izraeli kampányszakértő!
  - - - - -
  A most kiadott parancs így szól: bárkinek bármit szabad tenni, mondani, vagy cslekedni, ami a demokratikusan megválasztott kormány ellen irányul!

  Ennek hatását a fórum hozzászólásai nagyszerűen tükrözik.
  Bravó MSZP!
  Bravó Ron Werber!”
 • 48. Hedon 2010. július 13. 20:46
  „#38

  igazad van tévedtem Dunai Imrével kapcsolatban az Audi gyár
  győrbe hozatalával kapcsolatban nem.
  Ime:
  ",,Az új, ötszelepes motorjának Európa-szerte telephelyet kereső Audi 180 helyszín közül választotta ki Győrt" - mondta Kozma László, az Audi tanácsadója, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és az Audi ,,nagy öregje", akit az akkori miniszter, Szabó Iván az ügy gazdájának jelölt ki. Az Audi első, öttagú gyártervezési küldöttsége 1992. július 29-én jött Magyarországra és novemberre már készen is álltak a telepítési beruházási tervek. 1993 elején kétmillió márka alaptőkével megalapították az Audi Hungaria Motor Kft.-t, és 1994-ben, miután a gyártósorok is felépültek, megindulhatott az első szériamotor gyártása. 1996 májusában Győr elnyerte a hat- és nyolchengeres Audi-motorok gyártásának, illetve a TT Coupé és Roadster autók összeszerelésének jogát.
  Tehát az Audi gyárat valogh Jóska már csak örökölte!”
 • 47. impala 2010. július 13. 18:52
  „43.Az igazság néha fáj úgyhogy hüleeeségeket ne irogass te szerencsétlen pic.... gyümölcse.”
 • 46. janika 2010. július 13. 18:21
  „Mért nem adnak neki egy "Fa ló" állást? Hát,ha két segge lesz neki is?”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OGY: Pálffy kiakadt, Hoffmann, Vona és Gúr elégedetlen

Hoffmann szerint gyengén szerepeltek az érettségizők, a Gárda tetőt javított, a Fidesz szerint javult, Vona szerint romlott a borsodi közbiztonság, az LMP azt kérdezi, elszámoltatható-e az elszámoltató? Tovább olvasom