Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Levéltárba került a megszűnt szolnoki papírgyár múzeumának anyaga

Az egykori szolnoki papírgyárban létrehozott múzeum anyagával gazdagodott a Szolnok megyei levéltár.
A papír és a papírgyártás, valamint az írás történetét bemutató tárlat országosan is különlegességnek számít - mondta a közgyűjtemény igazgatója hétfőn MTI-nek.

A több hónapos előkészítő munka után a levéltárba került tárgyakból és szemléltető tablókból állandó kiállítást rendeztek be, hogy a papírgyár bezárása ellenére a város iparára jellemző értéket megőrizzék az utókor számára - tette hozzá Fülöp Tamás. Mint az igazgató fogalmazott, a papírgyártás és az írás történetét összefoglaló, látványos és érdekes dokumentumok, tárgyak nagy segítséget nyújtanak a megyei levéltár közművelődési céljainak megvalósításában.

Az állandó kiállítás tematikája szerencsés összhangban van a levéltárban végzett tudományos és feldolgozó munkával, és szervesen illeszkedik ahhoz. A múlt tiszteletéről és nagyfokú szakmai hozzáértésről tanúskodó makettek a kínai papíröntés technikájától egészen a modern papírgépekig szemléltetik a legfontosabb íráshordozó előállításának hagyományos és újkori módjait.

A tablók a vízjelek és írásformák történetétől a modern könyvnyomtatásig foglalják össze az emberi kommunikáció ezen egyedülálló formájának történetét. A tablók és vitrinek segítségével a levéltár szemléletesen, de a gyakorlat szempontjait is figyelembe véve mutathatja be a különböző íráshordozók előállítását, az írástípusok történetét. Szolnok és a papírgyártás kapcsolata több mint háromnegyed évszázados múltra tekint vissza.

A város természeti adottságainak, földrajzi helyzetének, valamint forgalmi szerepének köszönhetően a XIX. és XX. században az Alföld egyik ipari központjává vált, ahol a vasúti járműipartól a könnyűiparon, az élelmiszer-feldolgozó iparon át egészen a nehézvegyiparig gyárak sora működött. Ez a tradicionális ipar a XX. század végén és az új évezred elején - döntően a nemzetközi folyamatok hatására - jórészt elvesztette gazdasági létének alapjait.

A magyar gazdasági szerkezet átalakulása, a nagymértékű piacvesztés, a szállítási és energiaköltségek növekedése a nagyvállalati háttérrel rendelkező megyei cégeket is nehéz helyzetbe sodorta. Ennek a folyamatnak vált áldozatává a külföldi tulajdonú szolnoki papírgyár is, amelyben 2008 tavaszán szűnt meg véglegesen a termelés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatás a kirabolt Heim Pál Gyermekkórháznak

Két és félmillió forint azonnali támogatást juttat a budapesti Heim Pál Gyermekkórháznak a KÚH… Tovább olvasom