Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Levelét megírta: Varga Mihály bízik az IMF pozitív válaszában

Varga Mihály bízik benne, hogy pozitív válasz érkezik a magyar kormány IMF-nek szerdán elküldött levelére.
Varga Mihály bízik benne, hogy pozitív válasz érkezik a magyar kormány IMF-nek szerdán elküldött levelére, és a tárgyalások megállapodásoz vezetnek, de ehhez a valutaalapnak is engedni kell néhány kérdésben. A miniszter szerint van esély arra, hogy a levelében kifejtett intézkedések elegendőek a 2013-as költségvetésben tervezett hiánycél eléréséhez.

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az M1 Ma reggel című műsorában csütörtökön elmondta: az Európai Uniónak és a valutaalapnak küldött magyar levél fontos gazdaságpolitikai részleteket tartalmaz. Megjegyezte, hogy a tárgyalópartnerek a gazdaságpolitikai folyamatokat eltérően ítélik meg.

Kifejtette: a valutaalap a magyar kormánynál pesszimistább forgatókönyvvel tervez, idén és jövőre is lassúbb gazdasági növekedéssel számol, és a nemzetközi szervezet szerint a 2013-as magyar költségvetésben még kellenek intézkedések a 3 százalék alatti államháztartási hiányhoz.

A magyar gazdaságpolitikai elképzelés eltér ettől - mondta Varga Mihály. Rámutatott, bár az utóbbi időben Magyarországon befagyott a fogyasztás, a megtakarítások ugyanakkor növekedtek, és ennek köszönhetően előbb-utóbb a fogyasztás is beindulhat, ami a gazdasági növekedéshez szükséges.

Varga Mihály elmondta azt is: van esély arra, hogy a levelében kifejtett intézkedésekkel elérhető legyen a 2013-as hiánycél.

A magyar kormány nem kíván olyan megállapodást kötni, mint 2008-ban kötött az akkori kabinet. Szó sem lehet arról, hogy a nyugdíjak, a közszférában a jövedelmek csökkenjenek, vagy ingatlanadó bevezetése felmerüljön - fejtette ki Varga Mihály.

MSZP követeli, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a levelet 

Az MSZP azt követeli, hogy a kormány még csütörtökön hozza nyilvánosságra az Európai Bizottságnak és a Nemzetközi Valutaalapnak előző nap küldött levelét, amelyben azt ismertetik, a kabinet milyen lépéseket tenne az IMF-megállapodás érdekében.

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője sajtótájékoztatón arra hivatkozott, hogy az országnak ismernie kell az Orbán-kormány szándékait és tervezett intézkedéseit.
Az MSZP-s politikus emellett azt sürgette, hogy a kormány készítsen olyan új költségvetési tervet 2013-ra, amely már a valós gazdasági adatokból indul ki.

Azt is szorgalmazta, hogy vonják vissza a tavalyi büdzsé végrehajtásáról készült zárszámadást, mert az alkalmatlan arra, hogy valós képet adjon az ország helyzetéről.

Hangsúlyozta, hogy a 2011-es volt az Orbán-kormány első költségvetése, de már februárban módosítani kellett, az év végére pedig olyan pénzügyi problémákhoz vezetett, hogy a kabinet az IMF segítségét kérte.
Kitért arra is, hogy miközben idén a magyar gazdaság recesszióba süllyedt, a környező országokban nő a GDP, ráadásul a magyarországi beruházási ráta a tavalyi év után idén is csökken, az infláció elszabadult, a forint árfolyama pedig a térség többi valutájánal nagyobb mértékben gyengült.

Szekeres Imre szerint mindez azt mutatja, hogy az Orbán-kormány 2010 nyarán letérítette a gazdaságot arról a fenntartható és finanszírozható pályáról, amelyet "a magyar emberek áldozata révén" a szocialista kormány 2009-ben és 2010 elején megteremtett.

Bírálta a családtámogatási rendszert is, mondván, felháborító, hogy a száz legjobban kereső állampolgár összesen 132 millió forint gyermekek után járó adókedvezményt vett igénybe, miközben családok százezrei nem tudják annak teljes összegét felhasználni.

Olvasóink írták

  • 1. Demalgon 2012. szeptember 20. 11:05
    „Pedig a navosok bérét és jövedelmét, plusz a bírságból kapott évvégi jutalmat igazán megnyirbálhatnák, nem beszélve a vezetői bérjövedelmeket ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bosszúból üldözhette áldozatait a szlovák milliárdosnő: emberölés lehet a vád

Bosszúból üldözhette áldozatait Eva Rezesová szlovák milliárdosnő, aki ittasan belerohant az előtte… Tovább olvasom