Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Levelet kapott Orbán Barrosótól: vonjanak vissza két törvényjavaslatot

Durao Barroso levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, akinek javasolta, hogy vonjanak vissza két törvényjavaslatot a parlamenttől.
Megerősítette az Európai Bizottság kedden, hogy José Manuel Durao Barroso elnök levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, akinek javasolta, hogy vonjanak vissza két törvényjavaslatot a parlamenttől. A testület szokásos napi sajtótájékoztatóján - kérdésre válaszolva - Pia Ahrenkilde Hansen megerősítette azt is, hogy a levélben az elnök aggodalmát fejezi ki a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban.

Emlékeztetett, hogy a bizottság már korábban is jelezte fenntartásait a jogszabály tervezetére vonatkozóan. A bizottságnak egyebek között azzal kapcsolatban vannak "súlyos kételyei", hogy a javaslat összhangban van-e az uniós alapszerződés 130-as cikkelyével, amely a központi bank függetlenségét igyekszik garantálni a tagországokban.

A szóvivő szerint Barroso sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a javaslat utolsó változatának készítése során az Európai Központi Bankkal (EKB) sem folyt kielégítő konzultáció. Az EKB maga is fenntartásokat jelzett a tervezettel kapcsolatban - tette hozzá Ahrenkilde Hansen.

Az elnök a levélben azt is jelezte, hogy ha az uniós jognak nem teljesen megfelelő szabályozás születik, azt utólag kell majd módosítani.

A szóvivő szerint az elnök azt tanácsolta magyar partnerének, hogy vonják vissza a parlament elől a két kérdéses javaslatot, és dolgozzanak együtt annak érdekében, hogy azok teljesen összhangban legyenek az uniós joggal.

A bizottság korábbi közlése szerint az Európai Unió küldöttsége már a múlt héten, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott előkészítő tárgyalásokon felhívta a magyar fél figyelmét a brüsszeli aggályokra.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedd hajnalban megerősítette, hogy a kormányfő levelet kapott az Európai Bizottság elnökétől, de nem közölt részleteket, csupán annyit tett hozzá, hogy természetesen Orbán Viktor a szokásos rendben válaszlevelet fog küldeni.

Korábban:

Valóban kapott levelet Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barrosótól, az Európai Bizottság elnökétől, de "nincs felhatalmazásunk tőle arra, hogy ezt ismertessük a nyilvánossággal" - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője keddre virradó éjszaka az MTI érdeklődésére, az Origo értesülésére reagálva.

"A levél tartalmáról Barroso elnök úr adhat felvilágosítást" - közölte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy természetesen Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos rendben válaszlevelet fog küldeni az Európai Bizottság elnökének. Az Origo hírportál értesülései szerint José Manuel Barroso személyes hangvételű levélben szólította fel a magyar miniszterelnököt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvényjavaslat visszavonására.

A hírportál azt írta: Barroso levele azt érzékelteti, ez lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett kölcsönmegállapodásnak.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. pozdorja 2011. december 20. 21:50
  „Bocsánatot kívánok, de én könnyesre röhögtem magam a 37. hozzászólástól. Néhány szösszenetet kiemelnék ha megengedi kedves Túrabakancs:

  "a rezsiköltségek nem olyan mértékben nőnek mint az előző éra alatt, /befagyasztás/"
  Csak jelzem hogy ez nem igaz! Majd´ 10 éve részletes táblázatot készítek a bevételeimről és kiadásaimról és hát úgy néz ki hogy bizony rosszabbul élek mint 4 éve. Az lehet hogy a fűtés, villany, víz most nem emelkedett (mert ugye nem engedik), de bizony nekem a rezsiköltségbe beleszámít pl. kaja is. Na most az olyan mértékben nőtt, hogy a dupláját vagyunk kénytelenek élelmiszerre költeni mint 2-3 éve. Persze semmi köze ennek a bevezetett különadókhoz amit nem hárítanak át a zemberekre. A közműszolgáltatások árának befagyasztása meg majd később fogja éreztetni hatását, amikor a szolgáltatások minősége romlani fog, mert bizony ezek a tőkések inkább spórolnak majd a karbantartáson, meg a munkaerőn, mint a részvényesek osztalékán. Szóval ezt is mi szívjuk majd meg.

  "a magánnyugdíjpénzeket meg megmentette a kormány a pénzügyi befektetőktől. "
  Megsúgom, hogy a pénzügyi befektetőknek az a munkájuk, hogy a rájuk bízott pénzeket befektessék, és gyarapítsák. Nálam - eddig - szépen végezték a dolgukat és még a válság idején sem hoztak veszteséget. Viszont attól feláll a hátamon a szőr hogy most senki és semmi nem garantálja nekem és a mostani aktív dolgozóknak hogy lesz nyugdíjam ha megérem azt a kort. Most komolyan, melyik politikusnak higgyek? Mindegyik hazudik, amelyiknek mozog a szája. Megmentették mi? Hú bakker mekkorát fogsz koppanni...”
 • 62. miracle 2011. december 20. 21:39
  „pancser
  OV-t sajnos egészen addig nem mondatják le, amíg a süllyedő hajóra már a fedélzetre nem csap fel a víz. Ekkor azonban örömünk már csak félöröm lesz, mert utána a hajó el is fog süllyedni.
  Ezen kívül sajnos az a helyzet, hogy nem alaptalan az a feltételezés, hogy ezek álomvilágban élnek. Ezek burában élnek, TÉNYLEG azt hiszik, hogy ez a módszer helyes és nem látnak ki onnan. Tényleg azt hiszik, hogy visszaszájalhatunk az erősebbnek és tényleg azt hiszik, hogy attól fehér valami, hogy azt mondjuk fehér, holott valójában fekete.
  Ha 20-30 évvel korábban lennénk , nem lenne internet, meg EU, itt már 1 év alatt kiépítették volna a diktatúrát, mindent elöntött volna a "siker"propaganda és az egypártrenszer. Nagy szerencse, hogy van az internet és máshonnan is lehet információt szerezni.
  A középkorban a törvények végére gyakran ráírták: mert a király így akarja. Akkor egyszerűen nem állt elegendő információja a pórnépnek ahhoz, hogy meg tudja ítélni, hogy a törvény helyes, vagy helytelen, ezért elég volt ennyi "háttérmagyarázat" is neki. Ez ma már nem így van. Ezek azonban azt hiszik, hogy igen.”
 • 61. pancser 2011. december 20. 20:29
  „Orbán Viktornak azért fordítottam hátat amiért Barroso levelet írt neki, meg másért is. Magyarország húzza be a farkát és csatlakozzon a nagyok által követelt tempóhoz! Senkinek nem ajánlatos pofozkodni az erősebbekkel, ez a nyers valóság. A többi csak mese, a szélsőjobb okoskodása meg egyenesen katasztrófa lenne az ország számára, a nyomort és a kilátástalanságot hozná magával. OV.-t le fogják mondatni, Varga kerülhet a helyére, mint egy szakértői kormány feje, ő erre alkalmas. Dajcs Tomi meg lépjen át a Jobbikba, ott úgy tudom nagyon szeretik, onnét szidhatja Barrosot!”
 • 60. machers 2011. december 20. 20:06
  „50. Patriot 2011.12.20. 18:08
  Ne érzékenykedj!
  Ezt a stílust ti honosítottátok meg a fórumon. Néhány, azóta eltűnt fórumozó társad, veled együtt indította ezt a fajta kommunikációt. Bár sok kedvem nincs hozzá, de ha gondolod visszalapozok és keresek rá példákat a te hozzászólásaidban is.
  Nem vagyok prűd, a káromkodások, trágár beszéd területén rendkívül jó szókinccsel rendelkezem, de ezt a tudásomat - veled ellentétben - nem kívánom a fórumon kamatoztatni.”
 • 59. machers 2011. december 20. 19:57
  „53. Túrabakancs 2011.12.20. 18:14
  Pontosítsunk!
  A bankbetéteket nem bankbiztosítások védik, hanem az OBA. Nem 7 millió Ft, hanem 100 000 euró a limit.
  Ha a logikádat követem, akkor én is vörös vagyok. Nem örülök neki, de vezéredék még egy olyan dolgot nem tudtak felmutatni, ami az országot előre vitte volna.
  Bár tapasztaltam pozitív dolog is. Amikor hosszú parlamenti csatározások után eldöntötték, hogy a Túró Rudi és a kakaós tej ne kerüljön a chipsadó hatálya alá, akkor úgy éreztem, hogy ezzel a felelős döntéssel egy hosszútávú, a sztratoszféra magasságába emelkedő gazdasági fejlődés veszi kezdetét.
  Abban viszont egyetértünk, hogy nem szokványos módszereket alkalmaznak. Bár az ötvenes években már volt ilyen. Csak akkor máshogy nevezték. Diktatúra, padlássöprés, ÁVH, személyi kultusz, stb.”
 • 58. öszödiböszme 2011. december 20. 19:30
  „haza-fika! Saját ötlet? Kevesen vagytok itt ketten haza-fika túrhás narancs kft.”
 • 57. öszödiböszme 2011. december 20. 18:40
  „Túrhás! Még valami. Neked ez szent küldetés hogy hülyének nézeted magad? Most ingyen ajánlom neked, hogy short-jál.”
 • 56. öszödiböszme 2011. december 20. 18:30
  „46. Túrabakancs 2011.12.20. 17:49
  Túrhás. Ha már ilyen gazdasági guru vagy írd már meg hol nagyobb az infláció? Uganda, Tadzsikisztán, Lesotho nem ér.
  Nem gondolod elég egy aspektusból nézed a világot. Egyébként le kell majd szállnod a magaslóról, ahová saját magadat azért helyezted mert a fityeszre szavaztál. Ennyi a tudásod. Annyiszor leírtam nektek szűklátókörűeknek: aki utálja a töpszlit nem biztos hogy komcsibibsi. Érted? Javaslom egy-két gazdasági újságot magyar és külföldit.Lapozd át és utána ha van önkritikád ríjál! Nem biztos neked az a célravezető ha itt osztod nekünk az észt!”
 • 55. Túrabakancs 2011. december 20. 18:23
  „miracle!
  Tévedsz!!! Nálam egy büdös vasat sem adott pluszban a kormány, nem emiatt
  támogatom őket. Nekem nem minden a pénz..már nem. :) A pénzügyi sikeres
  befektetésekhez nem kellett állami segítség, csupán láttam, mikor hová kell helyezni
  a megtakarításaimat. A mai világban nagyobb a rizikó sajnos, észnél kell lenni. Amikor
  ingadozik az árfolyam nem is kicsit, na az sem rossz biznisz. A szocik idejében 2008-ban
  napi szinten ugrált tíz forintokat az árfolyam 6-héten keresztül, aki akkor pár hónapig észnél volt és látta
  ebben a lehetőségeket, az nagyokat szakíthatott. Pláne ha volt látványos tőke az illető
  birtokában. Ez csak egy példa, sok ilyen és hasonló adódott anno. És legális volt ez az
  egész ügylet!!!”
 • 54. Patriot 2011. december 20. 18:19
  „Az a lényeg, hogy ma is egy jót károghattak a bérrettegők.”
 • 53. Túrabakancs 2011. december 20. 18:14
  „machers! /45/
  Igazad van, csupán kiegészítenélek. Egy helyen /bankban/ nem szabad
  hagyni nagyobb összeget, szétszórva viszont igen, hiszen a bankbiztosítások
  így védik a befektetőket, ugyanis egy maghatározott összegre van védelem,
  meg állami garancia is. Tehát 7-millánál nem szabad többet fialtatni egy azon bankban.
  A mnyp céjlairól inkább nem írnék, kimoderálnának. A vörösöket csak azoknak nevezem, akik
  alpári módon mindenbe belekötnek, ami a Fidesztől jön, semmi sem jó nekik. Mindenben a negatívumot
  látják, lényegében Orbán fóbiában szenvednek. Van pár ilyen itt a fórumon. Én ha volt rá mód, akkor
  igenis kritizáltam a Fideszt, de nagy hibákat nem követtek el, emiatt nem láttam értelmét a gyalázkodásoknak ezen
  irányba értve. A válság végett nem szokványos megoldásokat alkalmaznak ez tény.”
 • 52. LAZA 2011. december 20. 18:09
  „Ki az a Barosó?
  Mi az a világbank?
  Aztán az unió,amikor viktor király az úr!
  Mögötte a kétharmad,a bíróságok,űgyészség,médiák,a seggnyalók hada és nem utolsó sorban a smittpali.
  Jól rendbetesszük ezeket az alkalmatlankodokat.
  Csodálatos programjaink vannak(lenyúlunk minden lóvét amit még lenyúlhatunk)zseni szakembereink.
  Tessék nézni itt van ez a matolcsi:micsoda ész!
  Aztán Boros Imre(neves közgazdász szakértő)is megmondta,hogy a világbankosok balfékek mert össze-vissza beszélnek.
  Pedig csak egyetlen dolguk lehetne,hogy viktorkának nyomják a lóvét!”
 • 51. machers 2011. december 20. 18:09
  „47. Túrabakancs 2011.12.20. 17:53
  Nekem mindegy, csak szólok! Magaddal vitatkozol!
  37.hsz:
  "Viszont aki bent hagyja mert nagyobb összegekkel "játszik", az a kamatemelés végett
  nagyobb haszonra tehet szert. Lehet dönteni. Én bent hagyom. :)
  47. hsz:
  "Még bíznak a bankokban ill. a pénzkezelő
  csoportokban, amikor láthatjuk hogy miket műveltek az elmúlt években?"”
 • 50. Patriot 2011. december 20. 18:08
  „Arra azért kíváncsi lennék, hogy ennek a sült paraszt öszödinek miért lehet mocskolódó szavakat használnia?
  Turhás és egyéb...

  Mi a kúrva anyáért élvez ez kivételes moderálást! Bassza szájon a kurva annyát!!”
 • 49. miracle 2011. december 20. 18:05
  „Túrabakancs
  "Azt a pénztári vagyont sajnálják, aminek alig volt kamata /hozama/az elmúlt években?"
  Miért az államinak mennyi van? Az "alig"-nál is kevesebb.
  És miért kell bízni az államban mikor először is össze-vissza variál, pontosabban hazudozik és, hogy ki milyen feltételekkel mehet nyugdíjba, ha így vagy úgy dönt, másrészt olyan jó helyen van nála a pénz, hogy nem tudják belőle állni az állami nyugdíjakat kb 20 éve.”
 • 48. miracle 2011. december 20. 18:02
  „Túrabakancs
  jól keres, nála 100 rugót csak úgy ott hagyott a kormány a csodálatos adócsökkentésével, ezért kvázi tojik mindenre, innentől felőle királyság is lehet.
  Úgy is mondhatnám megvették kilóra, ezért a véleménye nem mérvadó.”
 • 47. Túrabakancs 2011. december 20. 17:53
  „db! /41/
  Azt a pénztári vagyont sajnálják, aminek alig volt kamata /hozama/az elmúlt években?
  Hát sajnálhatják is. Én rídogálnék a helyükben. Még bíznak a bankokban ill. a pénzkezelő
  csoportokban, amikor láthatjuk hogy miket műveltek az elmúlt években?”
 • 46. Túrabakancs 2011. december 20. 17:49
  „ktl! /39/
  Most te is elszóltad magad: irigy vagy! De inkább irigyeljenek, mint sajnáljanak!
  Én mindig magamra számíthattam anyagi téren, ezáltal értem el sok mindent az
  életben, és erre büszke is vagyok. Mivel a gazdaságpolitikát mindig figyelem,
  ezáltal egy lépéssel előbbre vagyok sok esetben mint az átlagember a befektetések
  gyanánt is. Tudod most mibe fektess? Ezüstbe, ill annak részvény papírjaiba. Hogy ne
  mondd azt hogy nem segítek senkinek sem... :) Az arany már lejárt lemez, hála egy
  bizonyos csoportnak...
  öszödi!
  De bizony mondom, ill. bocsánat javaslom. Ha nem tetszik el lehet menni! Ne idegeskedj,
  hiszen ezt a haverod mondta anno, de gondolom akkoriban nem lázadoztál ellene! Most
  se tedd, legalábbis ha bölcs vagy. Ja igen. az infláció 7%, de a szociknál volt 12% -is emlékszel?
  Akkor volt jó világom! :)) Gondolom sejted miért. És eljön újra az én világom ahogy nézem
  az inflációs kilátásokat. Az infláció növelése egy stratégia, ezzel az államadósság lényegesen
  csökkenthető. Ezt több ország alkalmazza, nem kell ezen mérgelődni. Simor eltüntetésének a szándéka
  is ennek a dolognak az elindítója lesz, majd meglátod. Bár nem lesz egyszerű elmozdítani
  a kisebbségit sajnos .”
 • 45. machers 2011. december 20. 17:36
  „37. Túrabakancs 2011.12.20. 16:09
  Néhány sorban szeretnék reflektálni a hozzászólásodhoz!
  - "Komolyabb" összeget nem feltétlenül érdemes bankbetétben tartani. Hiányos befektetői ismeretekre vall. Kormányod köpködi Simort az alapkamat emelése miatt. Te meg örülsz neki. Nem vall egy igazi narancsos gondolkodásra.
  - Bármennyire is azt szajkózzátok, Mo-on nem csak vörösök és narancsosok vannak. Vannak itt pár millióan, akik máshova szavaztak, illetve nem a két oldal álláspontját vallja a magáénak.
  - a forint erősödésére nagy pénzben azért ne fogadj! Ezt a kincstári optimizmusodon kívül semmi nem indokolja. A hitelesek megsegítése természetesen jól hangzik, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ennek is ára van. Öt év alatt mintegy 300 milliárd forint. (Idén 500 milliárd esett ki az egykulcsos szja miatt.)
  - a mnyp céljáról, működéséről, jogi szabályozásáról pedig lövésed sincs.”
 • 44. fortuna54 2011. december 20. 17:32
  „39-es.ktl. Egy igazi egyházi költö vagy,csak az ament felejtetted el a végén.Vezethetnéd e keresztes háborut a pogány narancsosok ellen. Mig mindenki mondgya majd a Sztalin dalát.”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: alkotmányellenes lehet az elmúlt másfél év törvényeinek nagy része

Az MSZP szerint alkotmányellenes lehet az Orbán-kormány időszakában elfogadott törvények nagy része,… Tovább olvasom