Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Levelet ír a nyugdíjasoknak Orbán Viktor

Levélben tájékoztatja Orbán Viktor a nyugdíjasokat arról, hogy a kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat, valamint arról, hogy a kisfogyasztású háztartások számára nem emelkedik a gáz ára.
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombaton sajtótájékoztatón elmondta: a levelet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldi ki, a 2 millió 850 ezer nyugdíjas azt legkésőbb a jövő héten kézhez kapja.

A levélben a kormányfő a többi között azt írja: elfogadhatatlan az a szemfényvesztés, amellyel a mai nyugdíjasok ellátásának fedezetét - tudtuk nélkül - magánbefektetők kezére játszották át, és ezzel a nyugdíjrendszert a szakadék szélére sodorták. A kabinet ezért késlekedés nélkül meghozta azokat az intézkedéseket, amelyekkel hosszú távon biztonságba helyezték a nyugdíjakat, garantálták, hogy a nyugdíjak fedezetét jelentő befizetéseket csak nyugdíjra lehet fordítani - fogalmaz a miniszterelnök.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor szeptemberben a nemzeti konzultáció részeként levélben kérte a nyugdíjasokat, írják meg, hogyan látják az ország helyzetét, milyen változásokat szeretnének. A több százezer válasz feldolgozása folyamatban van, de az elmondható, hogy a nyugdíjasok számára a legfontosabb érték a biztonság, mindenekelőtt a nyugdíjak biztonsága - tette hozzá.

Kitért arra, jogos az aggodalom, ha az idős emberek azt látják, hogy a nyugdíjcélú befizetések jelentős részét "a nyugdíjtőzsdén szerencsét próbáló spekulánsoknak, üzletembereknek" játszották át, a magánnyugdíjpénztárak pedig "vitatható, kockázatos befektetésekre költötték el az emberek pénzét". A kormány ezért "egy bátor döntéssel" biztonságba helyezte a nyugdíjakat: a mai nyugdíjasokét, azokét, akik néhány éven belül nyugdíjasok lesznek, továbbá a fiatalok számára is kiszámítható nyugdíjrendszert teremtett, biztosítva, hogy az állami nyugdíjrendszerbe átlépve mindenki jól járjon - összegzett Szijjártó Péter.

A szóvivő elmondta: a nyugdíjasok válaszai világossá tették, hogy a rezsiszámlák kifizetése nem veszélyeztetheti az idős emberek megélhetését, a kormány ezért "a miniszterelnök személyes utasítására" úgy döntött, hogy a kisfogyasztású háztartások számára nem emelkedhet a gáz ára. Hozzátette: változatlanul hisznek abban, hogy a jó kormányzás csak az emberek megkérdezésével lehetséges.

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy levelet kapnak a kormánytól a magán-nyugdíjpénztári tagok is. Őket Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott az év végén vagy a jövő év elején tájékoztatja arról, hogy "maradhatnak a kölcsönös felelősségvállalásra épülő rendszeren kívül, vagy visszajöhetnek a biztonságot nyújtó állami nyugdíjrendszerbe". Ma a nyugdíjak biztonságát csak az állami rendszerben lehet garantálni - tette hozzá Szijjártó Péter.

Elmondta azt is: a kormánypártok nem kezdeményezik a házszabálytól eltérést a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagok védelméről szóló - Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János által jegyzett - politikai nyilatkozat megtárgyalásakor, így arról a hétfői általános és a keddi részletes vita után december 20-án dönthet az Országgyűlés.

Arra a kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy a magán-nyugdíjpénztáraknál a vagyon átadásáig jelentős vagyonvesztés következik be, Szijjártó Péter úgy válaszolt: bár nap mint nap olvasni a pénztártagok érdekével ellentétes befektetési döntésekről, bízik benne, hogy a magánnyugdíjpénztárak vezetői belátták: "nem érdemes trükközni".

Hozzátette: azt, hogy az emberek érdekével ellentétes döntések "a szakértelem hiánya vagy a rosszindulat miatt születtek-e", valamint hogy történtek-e ezek során bűncselekmények, meg kell vizsgálni.

Arra az újságírói felvetésre, hogy - a Népszabadság szombati írása szerint - egyes állami és fővárosi cégeknél a vezetők javadalmazása a prémiummal együtt meghaladja a költségvetési szférában plafonként meghatározott kétmillió forintot, a szóvivő úgy reagált: az érintett vállalatoknál 15-20 százalékkal csökkentették a bértömeget, így jelentős megtakarítást értek el, a kormány ezért újabb intézkedéseket nem tervez, a gazdálkodás pedig a cégvezetők felelőssége.

Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. Olajos 2011. március 30. 19:07
  „Azta! egy az egyben kitörölték a hozzászólásomat!!! Mintha nem is lett volna!!!”
 • 95. poto 2010. december 16. 17:44
  „Erre van pénz viktor ?
  Rremélem fényképed is rajta lesz.”
 • 94. elemér 2010. december 14. 19:04
  „Azért azt tisztázom hogy a nyugati bankok akik áskálódtak.”
 • 93. elemér 2010. december 13. 19:21
  „Megingott a bizalom az ország financirozásában. Megnött az adósság, mert emelkedtek a kamatok a válság miatt és a bankok nem kaptak pénzt a piacon. Nagyon szarul álltak de hazudoztak.Ezért kapta az ország az IMF segélyt és valami kis Eu. segélyt mellé. Természetes hogy az IMF beleszolt az állam háztartásban és gatyaszoritást követeltek. A pénzt 5 részletben kapták és közben figyelték a teljesitményt. O.V. leakart szedni részletet, de azt a választ kapta, hogy elösször gatyaszoritás kell. Ezt a bankárok csinállták a kulisszák mögött az IMF-re hivatkozva. Nem tetszett nekik a bankadó. Persze ott is a bankárok érdekei érvényesülnek. Ezek olyan dolgok amivel a civilizált világ tisztában van. Mo.-n viszont keverik a szezont és a fazont. A bankároknak kell hajnyirás, de ezt mindig megusszák. Többet keresnek az eladósodottaktol mint aki nem tartozik.

  http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2008/pr08275.htm”
 • 92. rick_ 2010. december 13. 17:21
  „hm... :) :) :)

  Ha így gondolod, hát legyen így. :D :D :D :D”
 • 91. gjozsi88 2010. december 13. 14:59
  „rick!
  Ez öszínte beísmerés volt.....nálad a rizsában van a hangsúly....mint a kádár rendszerben az 5 éves tervekben!”
 • 90. rick_ 2010. december 13. 12:17
  „Sajnálom. Bizonyára máshol vannak számunkra a hangsúlyok.”
 • 89. gjozsi88 2010. december 13. 11:21
  „rick!
  hogy lehet nagyjából egyetérteni egy olyan kérdésben, mely szerint Te egyetértesz a magánnyugdij pénztár államosításával, miközben "sborb" nem!
  Itt nagyjából két ellentétes álláspont van és ez itt kardinális kérdés....a többi rizsa!”
 • 88. rick_ 2010. december 13. 11:16
  „joci, ne kavarj.

  Azt írtam, hogy "nagyjából egyetértünk", ugyanakkor nem fejtettem ki, hogy mely pontokban más a véleményem.
  Nem is neked írtam, úgyhogy túl messzemenő következtetéseket kár ebből levonnod.
  Ne haragudj, de késztetést se nagyon érzek arra, hogy részletesebben kifejtsem, hogy miért és mire értettem, azt, hogy egyetértek a hozzászólással.

  Nem érzem úgy, hogy össze lennék zavarodva, és azt sem gondolom, hogy te vagy az, aki esetlegesen ennek megállapítására hivatott.

  Javaslom, hogy pihenj kicsit, az utóbbi napokban eszméletlenül sok időt töltöttél gépeléssel és érveléssel :) :)”
 • 87. fióka 2010. december 13. 10:49
  „PARASZTVAKÍTÁS”
 • 86. szocdem 2010. december 13. 10:07
  „82. sborb 2010.12.12. 17:23

  "El kell felejteni a régi szoci rendszerekt, és át kell alakítani mindent. Amíg ez nem lesz meg, addig Mo marad a gödör alján. Már ha 8 évvel ezelőtt megtették volna, akkor is késő lenne. És igenis ha ehhez IMF kell akkor legyen. DE ne a polgárok fizessék évről évre a politikusok baklövéseinek következményeit."

  Igen igen:))) Ez a valódi szocdemek programja....”
 • 85. gjozsi88 2010. december 13. 09:24
  „rick!
  Szomorú, hogy egyetértesz most meg azzal, aki az elégedettséged okát támadja....!
  Teljesen összezavarodtál!”
 • 84. rick_ 2010. december 12. 21:21
  „82.

  Egyetértünk nagyjából.”
 • 83. gjozsi88 2010. december 12. 17:32
  „sborb!
  Az ehhez hasonló, konkrétumokat nélkülöző vélemények politikai ideológiák gyártásának alapjául szolgálhat....egyébbként racionalitás, életszerüséget nem képvisel!”
 • 82. sborb 2010. december 12. 17:23
  „Tudjátok szívesen olvasom veszekedéseiteket a fórumon. Nagyon megható, ahogy a két oldal harcol egymással. CSAK NEM VEZET SEMMIRE! Én személy szerint nem értek egyet azzal, hogy megszüntetik az mnyp-ket, ugyanakkor normális felkérés esetén bárhol és bármikor kölcsön adtam/adom volna az államnak az én részemet. HA ARRA FORDÍTJÁK AMIRE KELL. A módszer az amivel nem értek egyet.
  Az elmúlt 8 év csak hab volt a tortán, amit megfejelt egy világválság. De nekem ebben a 8 évben nemcsak a Ferike szereplése nem tetszett, hanem a Viktorka politizálása sem.
  Miért van az, hogy amikor a politikusok saját magukról döntenek, akkor mindig egyetértés van? Egyébként amit felépít a jobb, azt ledönti és átépíti a bal. És fordítva. Ezek a különböző nézetek. Istenem, erre való a demokrácia. DE egyet ne felejtsen el egy politikus, pártkatona, a céluk egy: előbbre juttassák az országok, hogy a polgároknak, akik bíznak bennük (ha még van ilyen, nálam már 10 éve ez a bizalom megszűnt), és akik által jelenlegi helyükön díszelegnek, jó/jobb legyen.
  Csakhogy ezt nem látom, inkább az egymásramutogatást. Az megy, mindenki hibás csak én nem. Nekem senki sem tud politikust mutatni, akinek nem volt valami seftes ügye. Sőt még olyan választót se.
  Őszinteség, összefogás. Ez hiányzik! Ez a 2/3-dal nem valósult meg, és ezzel az én megmondom politikusokkal és államvezetőkkel soha nem is fog (legyen az Viki, Peti, Pali, Feri, Ati, és atöbbi).
  Nekem teljesen mindegy ki ül a bársonyszékben, de ha már változtatnak is valamit, akkor úgy tegyék, hogy igenis kivegye a részét a közteherviselésből, mindenki kapja meg a megillető ellátást. Nem azért fizetsz/fizetnek utánatok adót és járulékokat, hogy azt csak úgy elherdálják. Ez az egész amit most művelnek csak időhúzás, mondom ezt mint közdazdász. DE a Ferike játéktörvényei is semmirevalóak voltak. El kell felejteni a régi szoci rendszerekt, és át kell alakítani mindent. Amíg ez nem lesz meg, addig Mo marad a gödör alján. Már ha 8 évvel ezelőtt megtették volna, akkor is késő lenne. És igenis ha ehhez IMF kell akkor legyen. DE ne a polgárok fizessék évről évre a politikusok baklövéseinek következményeit.”
 • 81. gjozsi88 2010. december 12. 17:04
  „rick!
  Mitől lesz jobb, ha a Gyurcsány időszaktól még rosszabb irányba haladunk...?”
 • 80. rick_ 2010. december 12. 17:03
  „Túl sokunk szerint volt rossz Gyurcsány idejében. Ezért mentek ti most a p*csába... Ez tényleg ilyen egyszerű :D :D”
 • 79. gjozsi88 2010. december 12. 17:00
  „elemer!
  A magyarországi bankok nem kaptak IMF hitelt!
  Az állami támogatásból is a magyar OTP és ha jól emlékszem a Fejlesztési bank kapott, amit visszafizetett!”
 • 78. gjozsi88 2010. december 12. 16:59
  „rick!
  Segíts nekem, hogy mit igért a Fidesz a lampányban a magánnyugdij pénztárakról?
  Azt, hogy megvédik őket a szocik államosítani akarják....most államosítanak!
  Azt mondták nem lesz szavazati jog a kettős állampolgársággal....most lesz!
  Azt mondták korábban, hogy az AB határozatai mindenki számára kötelező....csak a választás után derült ki, hogy kivéve Fidesz kormány...!
  Hogy te csak azt láttad, hogy a szocik eltávolitása a cél....ez bizony elég szomorú egyszerüség, ugyanis nem az a lényeg ki a király, hanem hogy él a nép! A Gyurcsány idejében minden rossz volt ...szerintetek, !
  Mitől lesz jobb, ha közben ettől a rossz helyzettől is minden tovább romlik?

  Egyébbként a saját hiteled érdekében csak akkor szegődj a kormány támogatói körében, ha meg is tudod indokolni, különben hiteltelen vagy és jó okkal sütik rád a vakon hiszek Viktorban prototipusát!
  Hogy valaki erre a következtetésre jut, annak egyetlen oka van, az érveid hiánya....!

  Mindenütt volt válság...csakhogy az euró önmagához képest nem tudott gyengülni....a dollárhoz képest , svájci frankhoz képest eltérően változott!

  A bankok elengedik a tartozást...ha a hiteles visszaadja azt amit a bank pénzén vett!
  Egyébbként ezt ilyen szintre leereszkedve ne kezdjük tárgyalni, mert a vakhiteden túl a butaságot is alátámasztod...!”
 • 77. elemér 2010. december 12. 16:58
  „Milyen volt Mo.-n a világválság. Ezt nehéz megállapitani mert hazudoztak a bankárok. Azt fujták a végsökig hogy náluk nincs probléma. Szerencsére az IMF hitel megmentette öket. Ez pedig a realitás.”
96 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját anyja késsel fenyegetve rabolta ki az utcán a fiút

Saját, még gyermekkorú fiát rabolta ki egy asszony csütörtökön Szarvason; a nőt őrizetbe vették -… Tovább olvasom