Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Létszámleépítés a Rábánál

Csoportos létszámleépítéssel 175, főként nem termelő területen dolgozó munkatársától válik meg a Rába Futómű Kft. a jövő hét elejétől kezdődően. A csökkentést a lehető legrövidebb idő alatt kívánják végrehajtani.
Növekedés csökkentéssel: Az új irányt kijelölték, a cél felé kevesebb dolgozójával indul a futómű kft.
A Rába rt. humánerőforrás-igazgatója, Visi Ferenc többek között azzal indokolta a cég vezetésének döntését, hogy a futómű kft. stratégiai célja a hosszú távú növekedés. Az elhúzódó járműipari recesszió, a tartósan kedvezőtlen árfolyamok, valamint a piaci forgalom általános csökkenése mellett is meg kívánja őrizni, sőt, növelni akarja megszerzett piaci pozícióit.

Versenyelőnyre hivatkozva

– Ehhez olyan versenyelőnyökkel kell rendelkezni, amelyek a legfejlettebb ipari országok hasonló vállalatait jellemzik. Ez a cél csak úgy érhető el, ha a vállalat gyorsabban, költséghatékonyabban működik versenytársainál. Ha ezt nem tudja elérni, nemcsak új üzleteket nem képes megszerezni, de vevőket, piacokat veszítve működőképessége is veszélybe kerülhet. A piaci helyzet pedig ki is kényszeríti a költségek – és ehhez kapcsolódóan elsősorban a nem közvetlen termelő munkakörök számának – csökkentését – tudtuk meg Visi Ferenctől.
Az érdekegyeztető tanács ülésén tegnap bejelentett csökkentés 175 munkavállalót érint, ami a futómű kft. 6,8, a teljes Rába-csoport foglalkoztatottainak 3,7%-a.

– Természetesen a távozók számára a cég biztosítja a kollektív szerződésben rögzített összes járandóságot – fűzte hozzá az igazgató, aki többek között elmondta még:

Esély cégen belül

– Az érintettek több mint fele élhet azzal a lehetőséggel, hogy cégen belül más munkakörben folytathatja munkaviszonyát. Kilencven, jelenleg bérmunkásokkal betöltött munkahelyet ajánlunk fel azoknak, akik vállalják a szükséges átképzéseket. Az arra jogosultak számára a társaság vállalja a korengedményes nyugdíj kifizetését.
A megyei munkaügyi központ igazgatója, Rimányiné Somogyi Szilvia a létszámleépítéssel kapcsolatban elmondta lapunknak, hogy a bejelentést tárgyalások előzték meg, s a Rába humánerőforrás-igazgatóságával stratégiai tervet dolgoztak ki, melynek lényege, hogy személyre szabott szolgáltatást adhassanak minden érintettnek.

Kihelyezett iroda

– Ez azt jelenti, hogy kitelepedünk a Rába-gyárba, kihelyezett irodát hozunk létre, mely napokon belül működni fog. Ez az iroda összeköttetésben áll a munkaügyi központ teljes adatbázisával. Tehát percre kész információt tudunk adni az ügyfeleknek, beleértve aktív támogatási rendszerünket. Ezen belül esetleges képzéseket s más, egyéb lehetőséget ajánlunk fel a munkavállaló érdekének, munkaképességének és életkorának figyelembevételével – tudtuk meg Rimányiné Somogyi Szilviától.

Tájékoztatás

Hétfőtől – február 24-től – a megyei munkaügyi központtal közösen minden munkanapon 13 és 16.30 óra között a futómű irodaépülete 102/A (átjáró) helyiségében tájékoztatást tartanak minden érintett számára.

Nem tudni kinek kell mennie

Az 1400 tagú Rába Munkavállalói Szakszervezet számított a csoportos leépítésre, de csak a múlt héten kapott hivatalos tájékoztatást róla, tudtuk meg Alper Lászlótól. Az érdekvédelmi csoport elnöke elmondta: a napokban több egyeztetés is történt az üzemi tanácson és a szakszervezeten belül. A tárgyalások eredményeként szinte minden olyan támogatás teljesítésére ígéretet tett a cég vezetése, amit a leépítések következményeinek mérséklése érdekében a kollektív szerződésben foglaltakon kívül kért a szakszervezet. Az elkövetkezőkben pedig arra figyelnek az érdekvédők, hogy teljesülnek-e ezek. Például megkapják-e az érintettek a korkedvezményes nyugdíjat, a megfelelő végkielégítést, az ajánlatot egy másik állás betöltésére, részt vehetnek-e oktatáson a felmondási idő alatt.

A Rába szakszervezete jogszerűnek ítéli a leépítés eddigi intézését, de Alper tájékoztatása szerint az emberek ennek ellenére elkeseredettek a kft.-nél. Főleg azért, mert még nem tudják, melyikük kap kézhez a jövő héten „elbocsátó üzenetet". Az érdekvédők információi alapján az átszervezés a szellemi foglalkozásúak mellett olyan fizikai munkásokat érint, akik nem közvetlenül a termelésben vesznek részt. Például raktárosokat, karbantartókat, minőségbiztosítókat. Akik maradhatnak, azok viszont egy időre fellélegezhetnek, mert az egyeztetések során a munkáltató kijelentette, hogy idén nem lesz több leépítés a Rábánál. Az alkalmazottak mégis félnek, ezt az is mutatja, hogy az utóbbi hó napokban 60-nal nőtt a szakszervezeti tagok, sokszorosára emelkedett a jogsegélyszolgálatukat felkeresők száma.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ingatlanpiac helyzetéről

A Széchenyi István Egyetem pénzügyi és számviteli tanszéke 2003. február 21-én, pénteken 10 órától… Tovább olvasom