Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Letöltendő szabadságvesztést kér az ügyész Kolompár Orbánra

Letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte Kolompár Orbánra, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) volt elnökére az ügyész hétfőn a Kecskeméti Törvényszéken elmondott perbeszédében.
Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész több mint négy órán át tartó perbeszédében leszögezte: a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen 2009 novemberében megkezdett, majd 2010 nyarán újraindult, három ügyet egyesítő perben a bíróság részletesen lefolytatta a bizonyítási eljárást.

Az ügyész álláspontja szerint Kolompár Orbán elsőrendű vádlott bűnös jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és az európai közösség pénzügyeinek a megsértése bűntettében, valamint jelentős értékre elkövetett sikkasztás és a számviteli fegyelem megsértése bűntettében mint tettes.

Az ügyész a szökésben lévő Kolompár László másodrendű vádlottra is letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Az első vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintból folyósított 7,69 millió forint elszámolására valótlan tartalmú számlákat használt fel. Ezeket a ZOR Kft. - Kolompár Orbánné harmadrendű vádlott volt az ügyvezető - és Kolompár László másodrendű vádlott cége állította ki.

A második vádpont szerint a kiskunmajsai szervezet és partnerei az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek meg megszerezni.

Az ügyész kiemelte: bizonyítást nyert, hogy a felvett pénzek elszámolására a vádlottak valótlan tartalmú számlákat használtak fel, hogy további összegeket tudjanak megszerezni.

A harmadik vádpont szerint Kolompár Orbán az OCÖ akkori elnökeként a szervezet pénztárából csaknem 10 millió forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. A vád szerint a jelentős értékre elkövetett sikkasztást és a számviteli fegyelem megsértését tettesként, míg az OCÖ két alkalmazottja társtettesként követte el.

Az ügyész a harmadrendű vádlottra felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, míg a többi vádlott esetében pénzbüntetést, illetve próbára bocsátást javasol.

Pörzse Tamás, az Országos Roma Önkormányzat jogi képviselője sértetti képviselőként, a szervezet nevében eljárva közölte: 10 millió forint vonatkozásában polgárjogi igényt jelentenek be, mivel ismertté vált, hogy mekkora összeget vett ki a jogelőd szervezet pénztárából Kolompár Orbán.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a tárgyalási nap kezdetén elmondta: Kolompár László másodrendű vádlott továbbra is szökésben van, az ellene kiadott elfogatóparancs eddig nem vezetett eredményre, a bíróság a vádlott távollétében is folytatja az eljárást.

A per június 6-án védői perbeszédekkel folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken.

Olvasóink írták

  • 2. embertelen 2012. június 04. 20:03
    „"Letöltendő szabadságvesztést kér az ügyész Kolompár Orbánra", áll a címben. Kár, hogy a Kolompár név benne van a címben, én jobban örülnék egy ilyen egyszerüsített címnek: Letöltendő szabadságvesztést kér az ügyész Orbánra. Remélem, hogy még ez az idő is eljön!”
  • 1. Julianusz 2012. június 04. 19:27
    „Majd a győri ítélőtábla felülbírálja, és eltörli a büntetést! Azt hiszem népszerű lesz "ilyen ügyekben " a bíró úr.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosul a költségvetés a szabálysértési törvény változása miatt

Az egymilliárd forintos átrendezés a büdzsé egyenlegét nem érinti. Tovább olvasom