Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Létezik Lázár Ervin erdője

Lázár Ervin szerint úgy kell megírni a történetet, ahogyan a kocsisok mesélnek egymásnak a lóistállóban.

Az Andersen-diplomás Lázár Ervin Alsó-Rácegrespusztán töltötte gyermekkorát. A Tolna megyei apró falucskában a felnőttek állandóan meséltek a kicsiknek, így nem csoda, hogy húsz évvel később meseolvasóból és -hallgatóból meseíróvá lett.
 

– A mese közepette nőttem föl – emlékezik vissza gyermekkorára Lázár Ervin, aki az önéletrajzi könyvéből készült film, a Porcelánbaba bemutatóján járt Szegeden. – Ami betű a kezembe került, azt én mindet elolvastam. Magyar népmesékből a legtöbbet. Rengeteg könyvet olvastam, s mindet többször. De leginkább hallgattuk a meséket. Így aztán nagyon szoros kapcsolatom alakult ki a mesével. Olyannyira, hogy amikor a Csillagmajor című könyvet, a gyermekkorom történetét meg akartam írni, nagyon sokat kísérleteztem vele, és sehogy sem akart sikerülni, végül aztán rájöttem, hogy úgy kell megírni a történetet, ahogyan a kocsisok mesélnek egymásnak a lóistállóban. Az általuk ismert élő személyiségekről szóló történet egyszer csak a szent realitásból átsétál az irrealitásba, s ők ezt teljes természetességgel mondogatták.
 
Olvasóból író

– Mikor vált meseolvasóból meseíróvá?

– Gyermekkoromban írogattam verseket, s amikor kiderült, hogy nem vagyok jó költőnek, elkezdtem prózát írni. Az első mesémet húszéves korom táján írtam.
 
A kerek erdő

– A négyszögletű kerek erdő az ön kicsi falujának az irrealitás világában megjelenített helyszíne?

– A szülőföldemen élő, Tolna megyei gyerekek is írták nekem, hogy a kicsi falum mellett megtalálták a négyszögletű kerek erdőt. Eddig ugyan soha senkinek nem mondtam el, de ha már rákérdezett, elárulom, az erdő Pécel és Gödöllő között található. Akkoriban Pécelen laktunk.

– Amikor írja a mesét, gondol arra, hogy felnőtteknek vagy gyerekeknek szól-e a történet?

– Nem. Viszont a meséim többségét gyerekek inspirálták, mert olyat láttam tőlük, ami elámított, és rácsodálkoztam. Ez lehet egy név is, látásmód is. Azok a meséim szólnak inkább a felnőtteknek, amelyek az én felnőtt világomból nőttek ki. De ennek megítélése nem dolgom. Az én dolgom a mese megírása. Írni sose könnyű. Nekem az első öt mondatra kell rátalálni, s akkor elindul a történet. Az lényegtelen, hogy az íróember boldog-e írás közben vagy sem.

– Azért jobb, ha inkább boldog...

– Igen ám, de írás közben az ember sose boldog! Akkor boldog, ha befejezte, kitette az utolsó pontot. Mint a gyerek: megírta a leckét.

– Minek tulajdonítja, hogy a videó, a DVD, az internet ellenére a gyerekek még mindig olvasnak, a szülők még mindig mesélnek?

– Szerintem, amíg lesznek betűk, az olvasás soha nem megy ki a divatból. Az helyes, ha a gyerek nyúzza az anyját, és az anya mesél a gyereknek. Ez mindkettejüknek fontos. De ebben nem a mese a fontos, ami elhangzik, hanem kettejük kapcsolata.

Figura születik

– Hogyan születik meg Bab Berci, Mikkamakka, Dideki?

– Vagy megjelenik a mesefigura, és ez adja a tulajdonságokat, vagy pedig van egy név, amihez vonzódnak bizonyos tulajdonságok. Ilyenkor az ember végigpásztázza az ismerőseit, s azokból is belerak tulajdonságokat. És már meg is született a figura.

– Van jó mese meg rossz mese?

– Persze. Van jó irodalom, meg rossz irodalom. Ugyanez vonatkozik a mesére is. De nem kell minden mesének tanmesének lennie. Az irodalmi műveknek az a céljuk, hogy valamit megmozdítsanak, valamit ott legbelül. Ez a mese célja is. Az embert rá kell ébreszteni szellemi lény voltára. Azt szoktam elmondani a gyerekeknek, hogy a mese egy fél alma. Az író leírta, és jön az olvasó, hozzáteszi a másik felét, akkor lesz teljes. És – mert mindenki mást szűr ki ugyanabból az írásból – az almák soha nem lesznek egyformák. És ez így helyes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon jut a legtöbb tanár egy diákra

Az európai Unióban Magyarországon jut a legkevesebb diák egy tanárra. Az uniós statisztikai hivatal… Tovább olvasom