Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Letette miniszteri esküjét Fodor Gábor

Következetes zöldpolitikát ígért Fodor Gábor: a fenntartható fejlődés és a klímaharc áll majd a középpontban, emellett széles társadalmi összefogást és a Vásárhelyi-terv „felgyorsítását" szeretné elérni.
Az államfő Fodor Gábort hétfői hatállyal nevezte ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatára. Az új miniszter Persányi Miklóst váltja a környezetvédelmi tárca élén.

Az új minisztert több ellenzéki képviselő is támogatta az országgyűlés környezetvédelmi bizottságában: miniszteri alkalmasságáról 12 igen szavazattal, 7 tartózkodó voks mellett döntöttek. A „környezetvédelmi szabályok dzsungelében radikális deregulációt" tervez, ezzel összefüggésben pedig meg kívánja erősíteni a szakhatósági rendszert.

Az ehhez szükséges pluszforrások előteremtését firtató kérdések elől a bizottság előtti meghallgatásán kitért a miniszterjelölt, mondván, a tárca költségvetésének megszavazása az Országgyűlés felelőssége. „Tessék tenni azért, hogy jó irányban változzon a helyzet" - mondta a bizottság tagjainak válaszul.

Fodor Gábor kiemelte, hogy a tárca politikájának középpontjában a fenntartható fejlődés megteremtése, illetve a klímaváltozás elleni küzdelem áll majd. A miniszterjelölt saját véleményeként megjegyezte, hogy a tárcát legszívesebben fenntartható fejlődésügyi minisztériummá nevezné át.

Az energetikai kihívások kapcsán arról biztosította a bizottságot, hogy a megújuló energiaforrások mellé áll, azt az ország „kitörési pontjának" tartja. Az atomenergiát illetően nem foglalt állást, csupán annyit mondott, nem tudja elképzelni, hogy újabb atomerőművi blokkok építése ügyében ne kérdezzék meg előbb az emberek véleményét. Fodor Gábor arról is beszélt, hogy „az elmúlt időszakban elfelejtett Vásárhelyi-tervet újra kell indítani".

Célja továbbá, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szándékával összhangban a bicikliutak hosszát a kormányzati ciklus végére megduplázza. A miniszterjelölt a Tubesre tervezett lokátor kapcsán azt mondta, hogy elfogadja, de „nem rajong" a helyszínért. Fodor Gábor többször is hangsúlyozta, hogy pártállástól függetlenül együttműködésre törekszik a politikával, de legfőképp a parlament környezetvédelmi bizottságával. Fontosnak tartja ezen túl a kooperációt a tudománnyal, a gazdasági élettel, és a zöld szervezetekkel is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: vitát

a parlamentben Rendőri látogatás Kábítószerfogás Viharok, riasztások Nincs magyar

áldozat

Budapest» A Fidesz elutasítja a több-biztosítós egészségügyi modell bevezetését – mondta… Tovább olvasom