Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Leszavazták a magánbörtönt

Most már biztos, hogy nem épül börtön Győr határában, miután a gyirmótihoz hasonlóan a győr-ménfőcsanaki képviselő-testület is nemet mondott a befektető cég terveire. Balogh József polgármester szerint sem az intézményre, sem az általa biztosított új munkahelyekre nincs szüksége a városnak.


Mint két hete beszámoltunk róla, a 83-as főútról leágazó Koroncói út mellett található, csaknem 28 hektáros területtel kapcsolatban merült fel a magánbörtön terve. Az intézményt – amelynek megépítésére az Igazságügy-minisztérium hamarosan pályázatot ír ki – a telek hasznosításával megbízott Fil-Colex Kft. építette volna. A vállalat az elképzeléssel januárban kereste meg Kun András győri alpolgármestert, aki első körben az illetékes részönkormányzatokra – a gyirmóti és ménfőcsanaki testületre – bízta a döntést.
Európában már több helyen működnek magántőke bevonásával épült börtönök,  hazánkban azonban legtöbben nem tudják, mit is takar ez a nálunk még új forma.

Tari Ferenc, az Igazságügyi Minisztérium főcsoportvezetője szerint a magánbörtön kifejezés eleve megtévesztő, hiszen szó sincs arról, hogy az elítéltekről a hatóságokon kívül bárki dönthetne.
– Arról van szó, hogy a beruházó felépíti az épületet, az üzemeltetést, a börtön fenntartását – így a karbantartást, az energiaellátást, a konyha, a mosoda és az egyéb kiegészítő szolgáltatások biztosítását – pedig megosztja az állammal – oszlatja el a bizonytalanságot Tari Ferenc. – Bár nem kap akkora nyilvánosságot, a magántőke már régóta jelen van a börtönökben és környékén: az egészségügyi- és képzési szolgáltatásokat, például a fogorvosi ellátást vagy a számítógépes- és nyelvi tanfolyamokat például úgy vásárolja az állam a piac szereplőitől. A várhatóan két-három éven belül felépülő két új börtön ugyanolyan állami büntetés-végrehajtási intézet lesz, mint az összes többi, s bár a legtöbb feladatot alvállalkozók végzik, az állam azt is megszabhatja, hány fokos víz folyjon a csapból. Természetesen a biztonsági feladatokat sem engedjük ki a kezünkből, bár van olyan ország, Izrael, ahol az őrzést is magáncégre bízzák, állami kontroll mellett. Szó sincs tehát arról, hogy luxuscellák fogadnák az elítélteket, az emberhez méltó, kulturált körülményeket azonban minden rabnak biztosítani kell, s nem csak az uniós előírások miatt.

Mindenkinek jó? 

Milyen az ideális hely börtön építéséhez?

Könnyen megközelíthető, jó infrastruktúrájú terület, a közelben kórházzal, középiskolával, ahonnan a szeződéses oktatók bejárhatnak, valamint megfelelő munkalehetőséggel az elítéltek számára.
Hogy miért éri meg az új finanszírozási rendszer az érintetteknek? Az államnak elsősorban azért, mert az elnyújtott fizetési konstrukciónak köszönhetően nem kell egyszerre kifizetnie az egy-egy börtön megépítéséhez szükséges tízmilliárd forintot – ez nagyjából annyi, mint egy új kórház létrehozásának ára –, a beruházónak pedig biztos befektetés, amely nagy hasznot nem hoz ugyan, de garantáltan megtérül. Tíz-tizenöt év után az épület, s egyben az alvállalkozók kiválasztásának joga az állam tulajdonába kerül.

Bár a minisztérium egyelőre csak a börtönépítések bonyolítására írta ki a pályázatot, a konkrét beruházók számára még nem, máris csaknem harminc település jelezte az érdeklődését. Úgy tűnik, Győrben csak a Fil-Colex Kft. lát hasznot egy új börtön felépítésében, de a terv már az első véleményezési körben elbukott: a részönkormányzatok nem támogatták. Először a gyirmóti testület szavazta le egyhangúlag az elképzelést, hétfőn pedig a ménfőcsanaki ülésen döntöttek – hét igen szavazattal és egy tartózkodással – a visszautasításról. A nemmel voksoló képviselők a döntéshoztal előtt megkérdezték a lakók véleményét is, akik tartanak attól, hogy egy börtön közvetlen közelében romlana a népszerű környék közbiztonsága. Tari Ferenc szerint azonban ez a félelem alaptalan, hiszen a börtönök környezete kimutathatóan biztonságosabb, mint más, hasonló adottságú területek.

A győr-ménfőcsanaki ülésen meghívottként Balogh József győri polgármester is részt vett, aki maga is a börtön ellen érvelt. – Tudom, hogy több település verseng azért, hogy helyet adhasson az intézménynek, de azok valószínűleg nincsenek olyan jó helyzetben, mint Győr. Mi nem börtönépítéssel szeretnénk munkahelyeket teremteni, hanem a város régi ipari és kereskedelmi hagyományaira építve, például új bevásárlóközpontok letelepítésével.

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai:
 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adós Párizs

Miss Hilton már megint elfelejtett fizetni, ezúttal egy mesterembert ültetett fel. Tovább olvasom