Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Leszámolás indult meg az MSZP-ben?

Sok "régi bölény" vonul vissza az országos politikától, illetve az egyéni képviselőségtől 2010-ben. Az önként távozók között van Gál Zoltán, Jánosi György, Katona Béla és Tóth Károly.A kevésbé önként távozók között pedig Baráth Etele, Donáth László és Tóth András. Az MSZP-ben vannak, akik hatalmi váltás előkészítésére gyanakodnak, a hírbe hozottak szerint viszont nincs összefüggés az esetek között, és szó sincs tisztogatásról.

Ismert és tapasztalt politikusok egész sora búcsúzik 2010-ben az országos politikától, illetve az egyéni képviselőségtől. Van, aki önként, van aki kényszerből. Az esetek között úgy tűnik, nincs összefüggés, bár sokan megint a "fiatalok nyomulását", illetve a jelentősen megerősödött budapesti politikusokat sejtik a háttérben.

A 2006-os választások előtt mindössze két nevesebb szocialista politikus - Doszpot Péter, volt "sztárnyomozó" és Csabai Lászlóné nyíregyházi polgármester - jelentette be, hogy visszavonul az országos politikától, sőt előbbi en bloc a politikától. Az MSZP-ben egy-két kivételtől eltekintve nem voltak különösebb botrányok a jelöltállítás körül.

Már bejelentette visszavonulását Katona Béla, aki kifelé talán kevéssé ismert, de frakcióvezető-helyettesként nagy befolyása volt a pártban. A párt "megmondó embere", Tóth Károly, aki az olajügyektől a Providentig sok húzós sztoriban hallatta a hangját, és az MSZP-ben sem a folyosói bátrak közé tartozott, szintén belefáradt a politikába. Gráf József földművelésügyi miniszter sem kívánja meghosszabbítani elnökségi tagságát.

Szabó György, aki tíz évig volt a párt Borsod megyei elnöke, nem csak ezt a posztot, hanem a szerencsi egyéni képviselőség lehetőségét is átadta, utóbbit Ficsor Ádámnak, a miniszterelnök kabinetfőnökének. Korára való hivatkozással nem vállal újabb egyéni képviselőséget Gál Zoltán, volt házelnök, aki helyett Székely Tamás egészségügyi miniszter indul Monoron. Balogh József, volt győri polgármester és Tittman János, Dorog polgármestere sem akar már képviselő lenni. Jánosi György, volt választmányi elnök, aki egy ideig a belső ellenzék egyik vezéralakja volt, szintén nem indul 2010-ben az érdi körzetben, helyette Tóbiás József frakcióigazgatót jelölik.

Önként és kényszerből

Ők tehát az önként távozók. Kevésbé önként, de szintén lemondott a képviselő-jelöltség lehetőségéről Gyárfás Ildikó, aki tizenöt éve Kazincbarcika képviselője. Egy helybéli forrásunk szerint "elszívták előle a levegőt", meg el is fáradt a politikus, aki helyett valószínűleg Szitka Péter polgármestert indítják.

Kiküldött munkatársak (Archív fotó: Hírszerző)
Kiküldött munkatársak (Archív fotó: Hírszerző)


Hasonló körülmények között mondott le az egyéni képviselőségről Baráth Etele. Úgy tudjuk, hogy helyben azzal számoltak, hogy az Európai Parlamenti listára pályázó volt miniszter Brüsszelbe megy. Ő azonban éppen egyéni képviselősége miatt nem kapta meg a lehetőséget, de addigra már Zugló Bárándy Gergely mellett döntött, és hivatalosan valahogy senki sem tájékoztatta a politikust, aki végül elébe ment a történéseknek, és bejelentette: nem indul.

Az viszont a III. kerületi szervezet döntése volt, hogy jövőre nem Donáth Lászlót indítják. Az evangélikus lelkész sorsát információink szerint egy budapesti közvélemény-kutatás pecsételte meg: az MSZP fővárosi szervezete megmérette, hogy az egyéni képviselők mennyire ismertek a saját választókerületükben, és Óbuda képviselője végzett az utolsó helyen, 10 százalék alatti eredménnyel, miközben Lendvai Ildikó és Burány Sándor 60 százalék körüli ismertséggel vezették a mezőnyt. Donáth László helyett Czeglédi Gergő kerületi elnökségi tagot indítják.

Szabó Zoltán, volt erzsébetvárosi polgármester, korábbi reformkörös politikus saját választókerülete áldozata: a VII. és VIII. kerületi pártszervezetnek közösen kellene jelölnie, de a VIII. kerület Kertész Krisztiánt, az Ésszerűség és Felelősség Platform elnökét akarja, az őrizetben lévő Hunvald György emberei pedig nem harcolnak a politikusért. A hírek szerint szintén nem kedvez a helyzet Filló Pálnak, aki szintén régi motoros a pártban, és a VII. kerület másik egyéni képviselője. Helyette az erzsébetvárosiak inkább Gergely József alpolgármestert indítanák. Más tészta Hárs Gábor esete: a VIII. kerületi képviselő korábban az MSZDP-be emigrált, így helyette Komássy Ákost, a Fiatal Baloldal korábbi elnökét indítják egyéniben.

Pest megyében Tóth Andrást, volt titkosszolgálati államtitkárt ejtette a dunakeszi pártszervezet, amely lapértesülés szerint Fábry Béla fóti alpolgármestert indítaná. Az MSZP alapító tagja válaszul kilépett a pártból. Információink szerint a XII. kerületben lakó politikust Hagyó Miklós kerületi elnök levélben kérte, hogy lépjen be abba a pártszervezetbe.

Összeesküvés elméletek

Az esetek között tehát látszólag nincs összefüggés, de a szocialista pártban többen az utóbbi időben igencsak megerősödött budapesti szervezetet sejtik. Az óbudai jelölt, Czeglédi Gergő például jó kapcsolatot ápol Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessel, a főváros talán legerősebb politikusával, és Szitka Péter kazincbarcikai jelölt is jóban van vele. Bárándy Gergely XIV. kerületi jelölt egyben Budapest jelöltje az elnökségi tagságra, azonban Tóth Csaba zuglói elnök (aki Vas megyéből a tagbotrány után kényszerült távozni) nem mondható "Hagyó emberének".

Fővárosi forrásaink szerint ha leszámolásról lenne szó, akkor még sok kerületben lehetne "tisztogatni", de szinte az összes többi egyéni körzetben a mostani képviselő marad a jelölt. A kivétel a XV. kerület, ahol helyben vitáznak a polgármesteri és a képviselői poszt szétválasztásán, és a IX. kerületben Kökény Mihály még nem döntötte el, hogy akar-e újra indulni.

"Összetett kérdésekről van szó. Ha valaki háromszor nyert egyéniben, biztosan fog negyedszer is, vagy azért vannak más szempontok is, amit mérlegelni kell?" - tette fel a kérdést budapesti forrásunk. Szerinte nem abból kell kiindulni, hogy bérelt helye van a mostani képviselőknek, hanem abból, hogy helyben keményen kell dolgozni az esélyért.

A pártvezetésben ugyanakkor vannak, akik úgy gondolják, hogy a jelenség igenis létezik, csak még nem figyeltek fel rá az MSZP-ben. "Teljes hatalmi váltás készül, és ott kezdik, ahol a legkisebb az ellenállás: a régi bölényeken" - mondta egy elnökségi tag lapunknak. Szerinte párton belül már hallani arról, hogy kik lesznek az új áldozatok, és néhány hónap múlva egyértelmű lesz, hogy mi történik az MSZP-ben.

Más forrásaink szerint viszont sokan túlspilázzák a történetet, mert a budapesti csapat erős ugyan, de a hatalma közel sem akkora, mint amekkorát tulajdonítanak neki.

Olvasóink írták

 • 19. Reális 2009. március 22. 17:09
  „Régi bölények?Kövér,gyurcsány,orbán,stumpf, meg még kik is ültek annál az asztalnál?”
 • 18. Domestic 2009. március 21. 16:01
  „...te, ezeknek senki nem vett 89´ óta új falinaptárat?
  Nem azt beszéltük meg, hogy akkor távoznak a "régi bölények"?”
 • 17. rozsomak 2009. március 21. 11:39
  „16# Úgy néz ki, találtál ! :))”
 • 16. pampus 2009. március 20. 19:06
  „Csak nem sűllyed a hajó?”
 • 15. Arvisura 2009. március 20. 18:56
  „Sajnos a " le" igekötőt még nem lehet felcserélni "el"-re.
  VÉGEL.....”
 • 14. Truder 2009. március 20. 18:34
  „A zsebeik dugig vannak,lelépnek addig,amíg nem túl késő..”
 • 13. pmfc 2009. március 20. 15:57
  „Sajnos pancser mondta a legnagyobb igazságot.
  Akik elmennek azokban még legalább volt egy csepp tisztesség. Akik helyükre kerülnek, azok gátlástalan aljas rablók, akik képesek voltak arcrebbenés nélkül KISZ vezetőkből, egy nap alatt a kapitalizmust hirdető üzletemberekké lenni...

  Ennek a bandának sajnos semmi sem szent. Ezt jól bizonyította az elmúlt néhány év.”
 • 12. tettes 2009. március 20. 13:04
  „Elötte mindenképp át kellene világítani őket,s a biztonság kedvéért telljes vagyon elkobzást alkalmazni.Biztos ami biztos:”
 • 11. comet 2009. március 20. 12:45
  „nekem is az ugrott be mint 1. albatrosznak. Miért bölények, miért nem inkább görények? Az stílszerűbb lenne.”
 • 10. pancser 2009. március 20. 09:51
  „1.-es! Ne örülj! Nem a veszélyesek mentek el, akik elmennek, azokban volt valami tisztesség,. Most a gátlástalanak az erőszakosak ideje jön el. Jobban kedveltem Horn Gyulát is GYF.-nél. Annak legalább voltak elvei, valamiféle tisztessége. GYF. a zsákmányolók fejedelme a párton belül, mindenféle fenntartás nélkül.”
 • 9. Túrabakancs 2009. március 20. 09:32
  „PaPa!
  Bizony bizony, így igaz! Ha gyökerestől nem lesz megtisztítva a rendszer, akkor sutyiban ugyanúgy
  minden folytatódik tovább! Egyébként az a politikus aki nem látja itt az országban a jövőjét, az
  érdekes módon most Eus- képviselő akar lenni, mint pl. Demszky stb... Ezek a férgek mindenhol mega-
  lálják a számításukat, a kapcsolatrendszerük mindenhová elér. Ezt a problémát már az elején
  kellett volna orvosolni, a jó irányba történő változáshoz néha rossz eszközökhöz kel folyamodni!”
 • 8. PaPa 2009. március 20. 08:47
  „Ezzek a vérszivó patkányok hoznak olyan utódokat akik úgyan úgy fognak lopni mint ők mert a vérükbe van és nekik semi nem elég. És szerintem részesedést is fognak kérni azoktól akik helyükre kerülnek.”
 • 7. petermeister 2009. március 20. 08:28
  „6. hozzászólás PaPa 2009.03.20. 08:24
  Már az sem érdekel, ha még egyszer utoljára lopnak, csak TÉNYLEG TAKARODJANAK MÁR VÉGRE!!!”
 • 6. PaPa 2009. március 20. 08:24
  „Szerintem az van a dolog háterében, hogy a patkányok elhagyják a süjedő hajót még kimentve a vagyonokat amiket összeharácsoltak.”
 • 5. cyry 2009. március 20. 08:19
  „Itti - Pitti jól mondod.”
 • 4. cyry 2009. március 20. 08:16
  „Hát igen, vannak akik 20 éve átléptek az MDF-be a FIDESZ -t erösítik. Szerencsére egyik pártot sem támogatom. Aki tisztulást kíván, kedheti az összes párttal, annak régi tagjaival, apucikástól együtt. ugye akár Viktor apucija is párttitkárként szépen benne volt a régi rendszerben. Vagy Kövér Lacika családtagjai. Elfogadom, akik mást vallanak, akiknek másféle elképzelése van mindenröl,- ez legyen mindkét oldal, - a véleményezésnél nem mindegy, hogy mi magunk hogyan fröcsögünk a gyülölettöl. A szavak minösítik magát az embert.”
 • 3. Becsület 2009. március 20. 07:46
  „Jó reggelt!
  Elszomorító az ország helyzete! Most is a koncon, pozíción marakodnak az elvtársak! Javaslom minden(!) politikusnak, hogy üljön le egy nagyon csendes helyre (bárhol lehet az!) és gondolja végi őszintén (önmagát nem átverve!) az eddigi tetteit, amit az ország érdekébe tett korrekt, előrevivő módon! Ha nincs mit tenni abba a bizonyos kosárba, akkor mélységesen szégyellje el magát és vonja le a következtetést sürgősen! Undorító és visszataszító hallani, olvasni mind azt, ami még mindig folyik ebben az országban! Számla nélkül hatalmas összegek (milliók) kifizetése (természetesen törvényes úton!), egymás jutalmazgatása, vissza nem térítendő juttatások különböző célokra, ami talán most nem kellene, hogy prioritást élvezzen ebben a válságos helyzetben! Megvallom én már régóta nem hiszek a politikusok 95% nak! A magukat szocialista gondolkodásúnak vallóknak, pedig egyáltalán nem. Okom van rá. (56! Átélte családunk és megszenvedtük. Nem blöff!). No, de az Isten adta NÉP -nek így jó és csak egymás között siránkozik, feljelentget, de önmagáért tenni képtelen, akkor csak így tovább Hölgyek/Urak, talán még van mit széthordani, eladni! A NÉP majd végül összeadja, lényeg, hogy Önök ne szenvedjenek semmiben hiányt! Hisz megérdemlik a különös odafigyelést(!), hisz évtizedek óta "dolgoznak" Magyarország jövőjéért, ami most meg is látszik rendesen! Gratulákni lehet ehhez a teljesítményhez! Hurráááá, Hurrráááááááááá, Hurrrááááááá!!”
 • 2. Itti-Pitti 2009. március 20. 06:31
  „Igaz, de ha nem olyan beszariak a nagy rendszerváltó pártok, akkor ezt ki kellett volna kényszeríteniük akkor és most nem lenne miről beszélnünk ! Jó volt nekik az "egy kicsit mindenkinek jó lesz" maszlag, de ez valójában az "oszd meg és uralkodj" elvet jelentette, mint láthatjuk.
  Szép napot mindenkinek, egyszer majd csak tavasz lesz !”
 • 1. albatrosz 2009. március 20. 00:31
  „Csak gratulálni tudok ezeknek a görényeknek! Igazuk van!Takarodjanak!Bárcsak ezt 20 évvel ezelőtt tették volna!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dulakodás a gyászolók előtt Berettyóújfaluban

A gyászoló családtagok előtt dulakodott egy temetkezési vállalkozó egy sírásóval szerdán, a… Tovább olvasom