Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Lesz adócsökkentés jövőre

Csökken 2004-ben a személyi jövedelemadó – jelentette be Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára pénteken, a jövő évi adóelképzeléseket egyeztető munkacsoport ülését követő sajtótájékoztatón.
Az adócsökkentés forrását jelentős részben az állami költségek visszafogásával teremtik elő, ez azonban nem az önkormányzatoknál, hanem a központi igazgatásnál és háttérintézményeinél jelent költségcsökkentést – mondta az államtitkár. Közölte: több változatot dolgoznak ki a szükséges 140–150 milliárd forint előteremtésére a jövő hétfői újabb egyeztetésen. Jövő szerdán a miniszterelnök dönt – az MSZP és az SZDSZ elnökével együtt – arról, hogy melyik javaslatot fogadja el.

A munkacsoport másik két tagja, a szabad demokrata Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke és a szocialista Szabó Lajos, a parlament költségvetési bizottságának alelnöke elmondta: az ingatlanadó módosításáról nem tárgyaltak, és azt nem is támogatják. A munkacsoport tagjai hangsúlyozták, hogy az adókulcsok csökkentésével több pénz marad jövőre az adózóknál. Wekler Ferenc szerint ez átlagosan 46.666 forintot jelent egy adózóra vetítve. Az alelnök hozzátette: az SZDSZ azzal a céllal ült le a tárgyalóasztalhoz, hogy jövőre a korábban elfogadott adótábla legyen érvényes, és ennek kompenzálását ne új adókkal teremtsék elő. A politikus hangsúlyozta, hogy a korábban elfogadott adótábla szerinti adócsökkentés a vállalkozások terhein is enyhít.
Szabó Lajos jelezte: az MSZP ragaszkodik ahhoz, hogy az alanyi jogon járó juttatások továbbra is megmaradjanak, és egyetértenek azzal, hogy a források jelentős részét állami megtakarításokkal érjék el. Veres János elmondta: a költségcsökkentéssel érintett intézményeknél nem terveznek létszámleépítést, de az elkölthető összeg nagyságát megszabják. „Azt pedig, hogy ebből miként gazdálkodnak, a helyi szintű vezetők dönthetik el" – tette hozzá.

A 2002 végén elfogadott törvény szerint a személyi jövedelemadókulcs 2003-ban 650 ezer forintig 20 százalékos, 650 ezer és 1 millió 350 ezer forint között 30 százalékos, efelett pedig 40 százalék; 2004-re az alsó kulcs 18, a középső 26, a felső 38 százalékra módosul 800 ezer és 1,5 millió forintos jövedelemhatárokkal.

Felajánlás az adóíven

Talán már jövőre megvalósulhat, hogy az adózók az adóív leválasztható részén, és nem külön nyilatkozaton ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát az egyházaknak – mondta a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkára. Gulyás Kálmán elmondta: több egyház is jelezte: jelenleg előfordulhat, hogy az adóbevallás időszakában az 1 százalék felajánlásáról rendelkező nyilatkozat nem is kerül az adózók kezébe. Az elképzelések szerint a nyilatkozat ezentúl az adóív perforációval leválasztható része lenne. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A HÍD – helyesen

A tűcsere nem lehet végleges megoldás címmel foglalkoztunk azzal, hogy az ország néhány… Tovább olvasom