Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Leolvassuk a mérőórát vagy ne?

„ Minél hamarabb hívjátok fel az elektromos műveket az áfaváltozás miatt! Ajánlott bejelenteni a jelenlegi mérőállást, mert a bejelentés napjáig 25 százalékkal, utána 20 százalékkal számolnak. E.ON-os előfizetőknek a 06-40/210-211-et kell tárcsázni! Kell hozzá a vevő/üzleti partner szám, az óra gyári száma és az óraállás.”

Az SMS-en, e-mailen terjedő hírről megkérdeztük az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. véleményét, s válaszul a következő szövegű hivatalos formanyomtatványt kaptuk: „A 2005. évi XCVII. törvény értelmében 2006. január 1-jétől a villamos energia árának áfája 25 százalékról 20-ra csökken. Felhívjuk figyelmét, hogy az áfaváltozás miatt nem szükséges a mérőállásközlés!
A 2006. január 1-jét követő fogyasztást – a fogyasztás időarányos megosztásával – minden részszámlás ügyfelünknek az új áfával számlázzuk. Az áfaváltozás miatt a havonta kiküldött részszámlák összege megváltozik. Havi leolvasású ügyfeleinknél – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a januári leolvasást követően alkalmazzuk a csökkentett áfakulcsot. Az áfaváltozáshoz kapcsolódóan mérőállását január 2-tól 15-ig jelezheti!”
Az energiafelügyeletről Sindler Ferenc a következőkkel egészítette ki az E.ON tájékoztatóját: „A 2006. január 1-jét követő fogyasztást a törvény rendelkezései értelmében az éves elszámolású ügyfeleknél – akik havonta részszámlát fizetnek – a szolgáltatók a fogyasztás időarányos megosztásával az új 20 százalékos áfával számlázzák.
Emiatt a havonta kiküldött részszámlák forintösszege – változatlan villamosenergia-fogyasztás mellett – csökken. Az éves elszámolású ügyfeleknek nem szükséges a december 31-i mérőállás közlése. Január 1-jét követően a havi leolvasású ügyfeleknél – szintén a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a januári tényleges leolvasást követően alkalmazzák a csökkentett áfakulcsot a szolgáltatók a fogyasztás elszámolásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még másfél hét az első adórohamig

Az egyéni vállalkozóknak és az áfakörbe tartozó magánszemélyeknek február 15-éig kell elkészíteniük… Tovább olvasom