Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Lenkovics bezáratná a vízforgató nélküli fürdőket

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok biztosa szerint a közegészségügyi érdekek fontosabbak, mint a vízforgató berendezések nélküli fürdők gazdasági érdekei - az állásfoglalásról az Országgyűlési Biztos Hivatala tájékoztatott csütörtökön.
"Noha a drága berendezések kiépítésére vonatkozó kötelezettség sértheti a fürdőket üzemeltetők gazdasági érdekeit, azonban a töltő-ürítő rendszerű medencék vizének lényegesen rosszabbak a bakteriológiai mutatói. (...) A fürdőbezárással okozott érdeksérelem szükséges, és arányban áll az intézkedés által védeni szándékozott közegészségügyi érdekekkel, valamint a jövő generációi számára az egészséges környezet megtartásának követelményeivel" - olvasható a közleményben.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból folytatott vizsgálatot a köz- és gyógyfürdőkben a vízforgató berendezések kötelező kiépítésével kapcsolatban. Lenkovics Barnabás a minisztertől és az országos tisztifőorvostól kapott válaszok alapján változtatott korábbi álláspontján.

Első jelentésében az ombudsman kiemelte, hogy a kisfürdők bezárásával sok, gyógyulásra váró állampolgárnak közvetlen veszélybe kerülhet a lehető legmagasabb szintű egészséghez fűződő alkotmányos joga, hiszen több mozgásszervi betegségben szenvedő embernek az úszás az egyetlen mozgási lehetőség. Az ő számukra egészségük súlyos hanyatlásával járhat, ha a lakóhelyük közelében elérhető kicsi, de egyetlen közfürdőt bezárják.

A biztos akkor megfontolásra ajánlotta, hogy a megfelelő egészségvédelem biztosítható azzal is, ha a vízforgató berendezés nélkül üzemelő fürdők bejáratánál erre a tényre, illetve az esetleges veszélyekre felhívják a látogatók figyelmét, akik eldönthetik, hogy a körülmény mellett is igénybe kívánják-e venni a fürdő szolgáltatásait.

Az ombudsman jelentésében felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió jogrendjében a medencés fürdők egészségügyi és biztonsági követelményei közvetlenül nem szerepelnek, így minden tagállam saját szabályozásában rendelkezik ezekről a kérdésekről.

A vízforgatók kiépítésére vonatkozó kötelezettséget kormányrendelet tartalmazza. A rendeletben a kötelezettség teljesítésére kitűzött többször módosított határidő 2006. december 31-én lejárt, azonban számos kisebb, kisköltségvetésű közfürdő az előírásoknak nem tudott eleget tenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigi az alvázban

Tovább olvasom