Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Lengyel Zoltán lemondott mandátumáról

Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselő csütörtökön lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Ezt maga az érintett közölte szerdán az MTI-vel.

Lengyel Zoltán azért mond le képviselői mandátumáról, mert a Fővárosi Bíróság hétfőn rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.
Elmondta, hogy lemondó levelét szerdán e-mailben elküldte Katona Bélának, az Országgyűlés elnökének és Géczi József Alajosnak, a mentelmi bizottság elnökének is.
Az e-mailben, melyet Lengyel Zoltán az MTI-nek is megküldött, az áll: "tiszteletben tartva a Fővárosi Bíróság ítéletét, parlamenti képviselői mandátumomról 2009. november 26. napjával lemondok". Hozzátette: csütörtökön levélben is feladja a lemondását.
Mint hangsúlyozta, jövő hét hétfőn már nem megy be a parlamentbe.
Úgy fogalmazott: hét és fél év parlamenti munka után meghozta élete egyik legnehezebb döntését, de mint kiemelte, nem volt más választása.
Lengyel Zoltánt 2007 júliusában egy közúti ellenőrzés során a fővárosban igazoltatni próbálták a rendőrök, ám a képviselőnél nem voltak iratok, nem volt együttműködő, ezért a rendőrök előállították a kapitányságra, eközben az egyik rendőr megsérült. A kölcsönös feljelentések közül abban az ügyben nem vezetett eredményre a nyomozás, amely a képviselő által tett feljelentéssel kapcsolatban indult. Lengyel Zoltán ellen azonban vádat emeltek és büntetőper kezdődött, melyben a Budai Központi Kerületi Bíróság májusban nyolc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki első fokon. Ez ellen az ügyészség súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett, ám a Fővárosi Bíróság hétfőn másodfokon ezeket az indítványokat elutasította, s helybenhagyta a kerületi bíróság ítéletét.
Az utolsó szó jogán a hétfői tárgyaláson a képviselő azt mondta, hogy a vádbeli cselekmények idején beteg és kialvatlan volt. Elismerte, hogy szabálysértést követett el, ám mint mondta - bűncselekményt nem.
"Rendőrt nem ütöttem meg és nem is fogok soha" - hangoztatta Lengyel Zoltán.
A képviselő ügyvédje a másodfokú tárgyaláson az enyhítésre vonatkozó indítvány keretében kérte a Fővárosi Bíróságot, hogy részesítse védencét előzetes mentesítésben, azaz mentesítse a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól, de a Fővárosi Bíróság ezt nem tette, így a képviselő a jogerős ítélet kihirdetésének napjától számított két évig - a szabadságvesztés felfüggesztésének időtartamáig - büntetett előéletűnek minősül.
Géczi József Alajos, az Országgyűlés mentelmi bizottságának szocialista elnöke hétfőn azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a jogerősen felfüggesztett szabadságvesztére ítélt Lengyel Zoltánnak "illik" lemondani a mandátumáról, de ha ezt nem teszi, az Országgyűlés összeférhetetlenségi eljárás keretében kétharmados többséggel dönt a mandátum megszüntetéséről.
Lengyel Zoltán 2007 nyarán még fideszes képviselő volt, majd a vádbeli cselekmények után kilépett a párt képviselőcsoportjából és egyúttal a pártból is és függetlenként az MDF frakciójába ült át.
Lengyel Zoltán októberben öngyilkosságot kísérelt meg, mert mint azt akkor nyilatkozta: az ellene folyó eljárás miatt "besokallt".

Olvasóink írták

 • 6. ladiszlo 2009. november 29. 16:10
  „Miért várt idáig??Mindenki tudta mit csinált az a s..fej.”
 • 5. 13.István 2009. november 26. 05:49
  „Végre.”
 • 4. Goldmund 2009. november 25. 23:06
  „"hét és fél év parlamenti munka után meghozta élete egyik legnehezebb döntését"

  Elég baj, hogy egy ilyen alak ennyi ideig bent lehetett a Parlamentben.”
 • 3. Agent 2009. november 25. 22:05
  „Mondjuk az mdf éppen egy olyan alakulat, ahová az előéletével tökéletesen beillett:):)”
 • 2. Csetneky 2009. november 25. 20:55
  „Szegényebbek leszünk egy meztelen diplomatával. Pedig az Mdf-nél kiteljesedett a pályafutása.”
 • 1. Agent 2009. november 25. 19:20
  „Ideje volt, kezeltesse magát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: Egy hét alatt 34 ezren fordultak orvoshoz

Az előző héten 34.100-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ami 55 százalékos növekedés… Tovább olvasom