Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Lengyel tiltakozás a halálbüntetés eltörlése ellen

Az Európai Unió október 9-én ünnepélyes nyilatkozatot készül kiadni a halálbüntetés eltörléséről, ám az erről szóló tárgyalásokon Lengyelország jelezte, hogy további vitát tart kívánatosnak.
A nyilatkozatot az EU tagállamok, az Európai Bizottság és az Európai Parlament, továbbá az Európa Tanács közös deklarálása felszólítaná a világot a halálbüntetés haladéktalan eltörlésére.

Elvileg mind az Európai Tanács, mind az uniós tagság feltétele a halálbüntetés alkalmazásának megtiltása, ám a konzervatív lengyel kormány - az elnök támogatásával - többször is a halálbüntetés visszaállítását szorgalmazta. Az ünnepélyes nyilatkozatról szóló brüsszeli tárgyalások kezdetben rutinjellegűnek tűntek, ám a varsói kormány láthatóan jelét kívánja adni annak, hogy az élethez való jog tiszteletben tartását is hangsúlyozni kell - azaz az abortusz és az eutanázia betiltását akarja.

Bár megfigyelők szerint a lengyelek végül úgyis beadják derekukat, és különvéleményük hangoztatása inkább a hazai, belpolitikai érdekeket szolgálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó pillanatban zárták be a mátraszőlősi iskolát

Az önkormányzat az utolsó pillanatban, augusztus 30-án döntött a helyi általános iskola… Tovább olvasom