Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Lendületesen fejlődött a gazdaság

A két évvel ezelőtti egy helyben járás után újra lendületes módon fejlődött a megye gazdasága. A különféle adónemekből 187 milliárd forintos költségvetési bevételre tett szert az APEH megyei igazgatósága, ez azt jelenti, hogy országosan minden 100 adóforintból 3,3 forintot a megye adózói fizetnek be – hangzott el az éves értékelésen.
Az Adó-, Pénzügyi és Ellenőrzési Hivatal megyei igazgatóságának a hivatalt is érintő létszámkarcsúsítás miatt húsz munkatárssal kevesebbel kellett megoldani feladatát. A tavalyi adóév legfontosabb számairól Varga Lászlóné igazgató és vezető munkatársai tájékoztatták a sajtó képviselőit.
Tavaly három százalékkal (szám szerint 1540-nel) emelkedett a megyében az adóalanyok száma, így összesen 51.100 adóalannyal tart kapcsolatot a hatóság. Az egyéni vállalkozások gyarapodása feleakkora volt, mint a gazdasági társaságoké. A feldolgozóiparban, a kereskedelemben, a szállítmányozásban, a pénzügyi szektorban és a személyi szolgáltatásokban élénkült a vállalkozói kedv. A vállalkozások kilencvenöt százaléka mikrovállalkozás, csupán a vállalkozások egy százaléka foglalkoztat 250-nél több munkavállalót. Ugyanakkor ezek a nagyvállalatok adják a megye üzleti forgalmának 87 százalékát.
Míg 2002-ben a megye üzleti forgalma csupán 0,7 százalékkal gyarapodott, a tavalyi növekedés a számítások szerint elérte a 7,4 százalékot. A megtermelt termékek több mint felét, 54 százalékát exportálták a cégek.

Szja-bevétel: kisebb a növekedés mértéke

Tavaly a személyi jövedelemadóból származó bevétel a megyében meghaladta a 48 milliárdot. A csupán 2,4 százalékos növekedést – az előző évi 11 százalékos gyarapodással szemben – a minimálbér adómentessége, valamint az adókedvezmények növekedése és a jövedelemsávok szélesítése magyarázza. Ugyanakkor tavaly az szja-kiutalások több mint harminchat százalékkal, abszolút számban 2,6 milliárd forinttal növekedtek.

Több áfát igényelnek vissza

A megyében az óesztendőben a társadalombiztosítási befizetések összege 85,1 milliárd forint volt, s a 9,5 százalékos emelkedés, változatlan járulékterhek mellett az üzleti szféra bérnövekedésére utal. A megyében tavaly 42,1 milliárd forint folyt be általános forgalmi adóból, ugyanezen címen viszont 73,1 milliárd forint összeget utaltak ki számukra. A régió változatlanul több áfát igényel vissza, mint amennyit befizet, ami egyenes következménye, hogy az értékesítésben a felét is meghaladja az export aránya.
Tavaly az igazgatóság az önadózásos bevételeken felül szankciókkal, adó- és járulék-végrehajtásból, bírságokkal és pótlékokkal 7,5 milliárddal növelte a bevételeket.
A megyében népszerű a vállalkozók körében az eva, az egyszerűsített vállalkozói adózás. Az új évben ezerkétszázzal nőtt az ezt választók száma, és így már 4100-an az egyszerűsített módon adóznak. A rendszerből kilépők száma nem érte el a százat.

Elektronikus adóügyek

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2004-től a megyében száznegyvenen már elektronikus formában intézik adóügyeiket. Az szja-bevallást az adózók több mint 30 százaléka interneten töltötte le. Az APEH már az óesztendőben megkezdte a felkészülését az idei esztendőre. Az adóigazgatás egyszerűsítése, az ügyfélcentrikus szolgáltatás, a bürokrácia csökkentése a cél. A megyei igazgatóság ügyfélszolgálatain tavaly 132 ezren jelentek meg és több mint 70 ezren telefonon kértek segítséget. Az APEH zöldszámán (06-80/630-063) hétfőtől péntekig nyolc és tizenhat óra között kapható segítség a bevallások kitöltéséhez. Az adóbevallás időszakában február 3-án nyílt napot tart a hivatal, amikor az egyéni vállalkozóknak szeretnének segítséget adni, míg március 9-én, kedden a magánszemélyek élhetnek a lehetőséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vírus terjed az interneten

A Symantec Security Response egy új féregvírust azonosított, a… Tovább olvasom