Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Lendületesebb várost ígérnek

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Demokrata Fórum azért lépett szövetségre, hogy közös összefogással felébressze Csipkerózsika-álmából a 12 éve szocialista és szabad demokrata vezette Mosonmagyaróvárt, jelentette ki Szabó Miklós, a két párt polgármesterjelöltje a hétvégi sajtótájékoztatón. A kampánynyitó gyűlésen Olajos Péter és Szájer József európai parlamenti képviselők is részt vettek.
A Fidesz – MPSZ és az MDF tagjai egyaránt úgy látják: a Lajta-parti város nem használja ki megfelelően kiváló adottságait, azt, hogy nemzetközi vasútvonal, autópálya halad keresztül a településen, valamint hogy két határtól is karnyújtásnyira fekszik. Mosonmagyaróvár fejlődése az utóbbi években megtorpant, a városvezetés és a polgármester is elfáradt a 12 év alatt, ezért új lendületre van szükség – nyilatkozta Szabó Miklós. A Fidesz – MPSZ és az MDF közös polgármesterjelöltje kiemelte: számos ígéretet nem tartott be a jelenlegi koalíció: például nem épült meg nyolc év alatt sem a helyi sportcsarnok, nem telepedtek ide újabb cégek, a mosonmagyaróváriak többsége így a környező településekre kénytelen kijárni dolgozni. Az idegenforgalomban sem történtek meg a fejlesztések, tovább nőtt a város tekintélyes adóssághalmaza is. Szabó Miklós kiemelte: ők addig konkrét ígérgetésekbe nem bocsátkoznak, amíg nem látják teljes egészében Mosonmagyar-

óvár pénzügyi helyzetét. Elhangzott: a Fidesz – MPSZ és az MDF közös listát állított az önkormányzati választásokra, valamennyi körzetben indítanak képviselőjelöltet, van, ahol civil szervezet is támogatja őket, s van, ahol ők támogatnak egy jelöltet. A Kereszténydemokrata Néppárt országosan a partnerük, ám a helyi vezetőjük úgy döntött, hogy külön méretteti meg magát a választáson. Csorba Dezső elnök döntését tudomásul vették, bár úgy vélik: közös összefogással még eredményesebbek lehettek volna.
A sajtótájékoztató és az azt követő hétvégi mosonmagyaróvári kampánynyitó gyűlés – ahol a Fidesz – MPSZ és az MDF képviselőjelöltjei is bemutatkoztak – vendége volt Olajos Péter, az MDF, és Szájer József, a Fidesz – MPSZ európai parlamenti képviselője. Szájer József felhívta a figyelmet arra, hogy 2007 és 2013 között az Európai Unió 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást biztosít Magyarország számára. Az első pályázatokat várhatóan decemberben írják ki, s minél előbb lép egy település, annál nagyobb esélye van a támogatások elnyerésére. Annak ellenére is, hogy gyakran hallani azt, hogy a fejlettebb nyugat-dunántúli régió kevesebb forrásra számíthat, mint az ország elmaradottabb vidékei. Ha a városvezetés időben odafigyel a különböző pályázati lehetőségekre, akkor komoly kitörési lehetőségeket nyújthatnak az uniós pénzek. A támogatások hatékony felhasználása érdekében pedig alapvető az olyan együttműködő jó csapat, mint amit a Fidesz – MPSZ és az MDF alkot Mosonmagyaróváron – közölte Szájer József.
Olajos Péter, az MDF brüsszeli képviselője többek között arról beszélt, hogy a tervek között szerepel már régóta, hogy a Fertő–Hanság Nemzeti Parkról leválva létrejöhessen a Szigetköz–Csallóköz Nemzeti Park. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári Kara ehhez kiváló szakmai hátteret tudna biztosítani. A Lajta-parti város a két párt véleménye szerint a megújuló energiaforrások egyik központja lehetne, hiszen a környéken már komoly beruházások történtek eddig is a szélenergia hasznosítása terén, és a biomasszával is jelentős fejlődések vannak kilátásban. Kiemelten szeretnék kezelni továbbá a Mosoni-Duna rehabilitációját is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos állami támogatás Pécsnek

Egymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap Pécs az Európa Kulturális Fővárosa… Tovább olvasom