Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Lemossák vétkeiket a Gangeszben

Dacolva a hideggel több millió hindu gyűlt össze tegnap hajnalban az észak-indiai Alláhábádnál, hogy lemossa vétkeit, megmerítkezve a Gangesz folyó vizében.
A szerda hajnali óriásgyülekezettel megkezdődött a világ legnagyobb zarándoklata, amelyre a hatóságok közel 50–70 millió hindut várnak az elkövetkező másfél hónapban. A hindu papok által kiválasztott „legkedvezőbb pillanatban”, helyi idő szerint pontban 4 óra 54 perckor férfiak, nők és gyerekek sokasága mártózott a Gangeszbe. A hindu ünnepség lebonyolításával megbízott kormányilletékes, P. N. Mishra hárommil-

lióra taksálta a zarándoklat első hat órájában megmerítkező hinduk számát.
A világ legnagyobbjának számító, kétezer éves múltra visszatekintő Kumbh mela ünnepséget, a „korsóünnepet”, 12 évente négyszer rendezik meg a hindu csillagjósok által a legkedvezőbbnek talált időpontokban, négy váltakozó helyszínen. Idén a „soros helyszín” az Uttar Pradesh szövetségi állam székvárosától, Lucknowtól közel 200 kilométerre délkeletre fekvő Alláhábád, három nagy indiai folyó, a Gangesz, a Dzsamúna és a Szaraszvati találkozásánál.
A korsóünnep azzal a hindu mítosszal függ össze, amely szerint az istenek összevesznek a halhatatlanság nektárját tartalmazó korsón, amely eltörik a tusakodás közben, és tartalma a földre hull négy szent helyen, közte a Gangesz és a Dzsamúna összefolyásánál fekvő Alláhábádnál. A fürdéstől azt várják a hinduk, hogy megtisztítja őket bűneiktől, megtöri az élet-halál-újjászületés körforgását, és egyesíti őket Brahmával, az egyetemes istenséggel.
Szerda hajnalra több ezer hindu vallási vezető is a helyszínre érkezett, hierarchiájuknak megfelelően állították fel sátraikat a folyó partján. Egyesek fehér lovak húzta díszhintóval, mások híveik által cipelt páholyokban, illetve híveik által vontatott gépkocsikon érkeztek a folyóhoz.
A hatóságok közel 7,5 milliárd rúpiát (125 millió eurót) költöttek az idei ünnepség biztonságos lebonyolítására, ötvenezer rendőrt vezényeltek Alláhábádba, hogy megakadályozzák az ilyenkor nem ritka, halált okozó tülekedéseket és vízbe fulladásokat. Ötvenezer sátort és 25 ezer vécét állítottak fel a Gangesz partjának nyolcvan kilométeres szakaszán. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhe a tél, kevesebbet fűtünk

A meleg ősz jól jött a lakosságnak, de rosszat tett a tüzépeknek, mert a megszokott második roham nem indult meg decemberben. A kereskedők ebben a hónapban bíznak, jóllehet, ekkor a legtöbben kénytelenek legalább tíz százalékkal emelni az árakon. A cseh és lengyel kitermelők szerint az emelés mértéke így is elmarad nálunk a gáz áráétól. Tovább olvasom