Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Lelőttek egy romát Tiszalökön - megint feketeautót láttak

Lelőttek egy középkorú, roma férfit a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökön. A férfit akkor érte a halálos lövés, amikor kilépett a házából az udvarra. A helyi romák szerint az áldozat dolgozott, munkahelyén többször is kitüntették.

10 óra 52 perc - Éjszakai műszakba indult volna az áldozat 

Lesben állhatott az elkövető és várt a kínálkozó alkalomra - mondta Tóth Gábor, az éjjel Tiszalökön lelőtt roma férfi sógora a gyilkosság helyszínén csütörtökön az MTI munkatársának.

Mint mondta, sógora szerdán éppen a 22.00 órakor kezdődő éjszakai műszakba indult volna a tiszavasvári gyógyszergyárba, ahol 30 éve gépkezelőként dolgozott, amikor zajt hallott, kiment az udvarra és akkor lőtte le valaki. A lövés szívtájékon érte, a riasztott orvosok és a mentők erőfeszítései ellenére a helyszínen életét vesztette.

"Munkahelyén a megbecsült dolgozók közé tartozott, többször kitüntették"

Hozzátette: az 54 éves férfi ellen elkövetett gyilkosság Tiszalök Újtelepén, a Nefelejcs utca 27. szám alatt, a szélső házban történt.

Csütörtök délelőtt a helyszínelés még tartott a háznál, míg a telep lakói közül mintegy százan a "Rendőrség" feliratú szalaggal elzárt terület mellett tárgyalták a történteket.

Kiss Zsolt, az elhuny veje szerint az apósa és a családja rendezett körülmények között élt, munkahelyén a megbecsült dolgozók közé tartozott, többször kitüntették. Felesége is dolgozik, ő a tiszalöki faipari vállalat dolgozója 20 éve. A lelőtt férfit egy lánya és két unokája is gyászolja.

A romák megszerveznék saját védelmüket

A helyiek szerint "nagy tűzerejű fegyvert" használt a gyilkos, s úgy vélték, ezt "a testből távozó golyó által ütött seb mérete is igazolja".

A megrendült és érezhetően félő roma emberek azt is elmondták a helyszínen, ők már fél éve kérik, engedjék meg a hatóságok, hogy megszervezzék saját maguk védelmét.

Szerintük ugyanis a rendőrségi járőrözés helyett inkább állandó felügyeletre lenne szükség. Többen azt is felvetették, hogy "a gyilkosság után le kellett volna zárni a Tiszalökről kivezető nyíregyházi, tokaji és tiszavasvári utat, hogy elfogják a gyilkost".

8 óra 38 perc - Megint egy nagy feketeautót láttak 

Hivatalosan nem kívánta megerősíteni a rendőrség az MTI értesülését, miszerint ismét egy roma származású férfire lőttek Tiszalökön szerda éjjel.

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az MTI érdeklődésére csak annyit közölt, hogy a rendőrség vizsgálja, hogy a mostani eset beleillik-e a korábbi, hasonló bűncselekmények miatt folytatott nyomozásba.


Itt történt az újabb tragédia.
Itt történt az újabb tragédia. Fotó: MTI.


"A férfi épp munkába indult, amikor agyonlőtték"


Gömze Sándortól, Tiszalök polgármesterétől az MTI megtudta: a település külterületén, Tiszalök-Újtelepen történt a bűncselekmény. ahol többnyire romák élnek. Az áldozat is roma volt - tette hozzá. Olyan ember, akinek munkahelye volt, és rendszeresen dolgozott, a házban a feleségével élt - mondta a település vezetője.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke az MTI érdeklődésére azt mondta: a cigánysor utolsó házában lakott az 53 éves áldozat, aki rendezett körülmények között élt. A gyilkosság szerda este nem sokkal fél tíz előtt történt, a férfi épp munkába indult, amikor agyonlőtték.

"Nem sokkal később a szomszéd egy nagy dörrenést hallott"

Balogh Mihály, a helyi cigány önkormányzat vezetője az MTI-nek azt mondta: információi szerint egy 9 milliméteres maroklőfegyverrel mellkason lőtték a férfit.

Az áldozat a szomszédos település vegyipari üzemében dolgozott már több mint húsz éve, s épp kocsijába készült beszállni, amikor a támadás érte - tette hozzá. Közlése szerint a helyi roma önkormányzat és a szomszédok értesítették a rendőrséget.

Balogh Mihály elmondta azt is, hogy a férfi szomszédja egy nagy fekete autót látott, amelyből egy magas férfi szállt ki. Hozzátette: nem sokkal később a szomszéd egy nagy dörrenést hallott. A helyi romák a rendőrök kiérkezéséig biztosították a helyszínt - fogalmazott.

"A lövedék végül a garázsajtóba fúródott"

Elmondása szerint a mentők mintegy húsz percen keresztül próbálták újjáéleszteni a férfit sikertelenül. A lövés mellkason érte az áldozatot, vélhetően a szívét is megsértette, a lövedék végül a garázsajtóba fúródott - tette hozzá.

Balogh Mihály közlése szerint a rendőrség sürgősségi igazságügyi hatósági boncolást rendelt el, amelyet Debrecenben fognak elvégezni.

A rendőrség csütörtök reggel közölte, hogy lelőttek egy házából kilépő középkorú férfit Tiszalökön szerda éjjel, a férfi a helyszínen életét vesztette.

A rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint az ügyben emberölés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a helyi rendőri erők és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az éjjel mindenre kiterjedő, részletes adatgyűjtést kezdtek, mely csütörtökön is folytatódik - tartalmazza a szűkszavú közlemény.

7 óra 58 perc - Roma az áldozat

A Nemzeti Nyomozóiroda és a rendőrség nyomozói egész éjszaka helyszíneltek, a munka jelenleg is tart.

Összeállítás az elmúlt és az idei év során ismertté vált, a magyarországi romákat ért súlyos támadásokról, amelyek több emberéletet is követeltek.


A tatárszentgyörgyi ház a tragédia után.
A tatárszentgyörgyi ház a tragédia után.


 2008. január 22. - A Baranya megyei Szigetváron két roma származású nőt bántalmazott a város főterén öt barcsi fiatalember.

2008. március 1. - A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaroffon felgyújtották a kunmadarasi cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjének házát, melynek falára gyalázkodó feliratokat is festettek.

2008. március 15. - A Veszprém megyei Tapolcán két 17 éves fiú egy szórakozóhely közelében minden előzetes szóváltás nélkül összevert és rugdalt egy roma férfit az utcán. A 32 éves áldozat életveszélyes állapotban, kómában került az ajkai kórházba.

2008. június 3. - A Fejér megyei Pátkán Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. Senki nem sérült meg, de egy szobában, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett. A gyújtogatás gyanúja miatt három helybeli polgárőrt helyeztek előzetes letartóztatásba több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával.


A tatárszentgyörgyi áldozatok temetése.
A tatárszentgyörgyi áldozatok temetése.


2008. június 15. - A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén kocsmai szóváltást követően egy 40 éves helyi lakos késsel megölt egy 14 éves roma fiút, 16 éves társát pedig súlyosan megsebesítette.

2008. július 21. - A Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három romák lakta családi házra. Több lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt.

2008. augusztus 8. - A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.

2008. augusztus 19. - Székesfehérváron késő este garázda fiatalok kövekkel dobálták meg egy többségében romák lakta lakóház ablakait, s életveszélyesen megsebesítettek egy 12 éves roma kislányt.

2008. szeptember 5. - A hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak. Személyi sérülés nem történt.

2008. november 3. - A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét vesztette.

2008. november 18. - Pécsett éjjel kézigránátot dobtak be egy roma család házának ablakán. A szülők meghaltak, három kisgyerekük közül kettőt a mentők sokkos állapotban szállították kórházba. (2009 februárjában elfogtak egy, a támadással gyanúsítható testvérpárt, akiknek indítéka nem a rasszizmus, hanem személyes ok volt.)

2008. december 15. - A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék.

2009. február 22. - Tatárszentgyörgyön éjjel - feltehetően Molotov-koktéltól - tűz ütött ki egy roma család házában. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett. (Február 28-án újabb családi ház gyulladt ki tatárszentgyörgyi cigánysoron, a ház üres volt, s a vizsgálatok szerint nem gyújtogatás okozta a tüzet.)

2009. március 6. - A Zala megyei Bocföldén hajnalban Molotov-koktélt dobtak egy romák lakta házra. A támadásban senki sem sérült meg.

2009. április 7. - Tatárszentgyörgyön felgyújtották a helyi cigány önkormányzat elnökhelyettesének házát, a tűzben senki nem sérült meg. A vizsgálat után a rendőrség nem zárta ki, hogy a tulajdonosnak érdekében állhatott a tűzeset, de fennállt a bosszú lehetősége, illetve a rasszista motívum is.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél millió dolláros pert indít a lelőtt férfi családja

Másfél millió dolláros - mintegy 350 millió forintos - kártérítési pert indít az Irakban lelőtt… Tovább olvasom