Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Leleményesek a diákcsapatok

Nem csökkent a gyerekek lelkesedése, továbbra is több mint négyszáz csapat van versenyben a Kisalföld „Olvasni jó!” kampányában. A könyvtárosok sokszor maguk is meglepődnek a leleményes válaszokon.

Több mint 400 csapat

Nincsenek könnyű helyzetben a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár munkatársai, akik összeállították a Kisalföld „Olvasni jó!" kampányának kérdéssorait, és két hétről két hétre javítják a beküldött válaszokat. Nemcsak arról van szó, hogy több mint négyszáz 5–8. évfolyamos csapat vesz részt a versenyben, hanem arról is, hogy a diákok leleményessége időnként magukat a könyvtárosokat is meglepi.

Néprajzi szakember ellenőrzi a megoldásokat

„ A harmadik fordulóban az egyik kérdés a gyertyás tánc szokására vonatkozott. Volt olyan megfejtő, aki Apor Péter Erdély változásai című XVIII. századi művéből idézett" – mondta Horváth József könyvtárigazgató. Ugyancsak meglepetést okozott a megyei barokk kálváriák felsorolása, mert a tanulók kéttucatnyi települést neveztek meg. Jelenleg külön erre felkért néprajzi szakember ellenőrzi ezeket a válaszokat. „A Kisalföldben megjelent megoldások csak iránymutatást jelentenek. Minden választ érdemben vizsgálunk, és ha helyesnek bizonyul, elfogadjuk" – hangsúlyozta Horváth József.

Figyelem: alkérdések!

Az igazgató az eddigi tapasztalatok alapján tanácsokkal is szolgált a csapatoknak. A gyakoribb hibák közé tartozik, hogy a több részből álló kérdések közül egy-egy alkérdésre elfelejtenek válaszolni a gyerekek. Ez legkönnyebben úgy kerülhető el, ha a boríték lezárása előtt még egyszer figyelmesen elolvassák, nem maradt-e üresen rovat. Szintén előfordul a kérdések félreértelmezése. Hiába írta be például valaki hímzéséről híres településnek Kalocsát, ha a kérdés megyei helyiségre vonatkozott.
(A következő forduló kérdéseit jövő szerdai számunkban olvashatják.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetésemelés 2004: az EU-ban Belgium, Európában Litvánia

Jövőre az Európai Unión belül a legmagasabb béremelkedés Belgiumban várható, kevésbé szerencsések az… Tovább olvasom