Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Lélekvásár, Hüvelyk Matyi-módra

A választási kampányok a 19. század végi Szegeden is viharokat kavartak.
A 19. század végi választási viszonyokat érzékletesen festi le a Somogyi-könyvtárban őrzött Hüvelyk Matyi, a Szegedi Napló vasárnapi melléklete. „A kortes világ vége" című gúnyvers így szól: „Már ezután törvény készül róla, / Hogy korteskedni nem lehet. / Így veszik el szegény magyaroktól / A mellékjövedelmeket. // Vége a kortes kontócskáknak, / Nem lesz többé zsíros falat, / Nem tejel jegyzőnek, esküdtnek / A rendelkezési alap. // Elütik a mandátumtól, / Ki pénzt adott vagy csak ígért, / Tilos a voksot megfizetni, / Kivéve egy kis kocsibért. // Az etetéshez-itatáshoz / Sincs többé senkinek joga, / Ingyen ebédbe, sörbe-borba / Nem vásik a voksok foga."

A választások után a „Lélekvásár" című versben így foglalják össze a történteket: „Pénzért vásároltak mindent, / Bort, hazafiságot, / Mindenki kapott a konczból, / Aki arra vágyott."

Az országgyűlésbe küldött politikusok közül például az 1751-ben megválasztott Kárász József, a belvárosi sétálóutca névadója eljátszotta a becsületét. Kárász alaposan becsapta a várost, amikor elhalászta előle a kincstártól vett földeket, ezzel alapozva meg gazdagságát. Mikszáth Kálmán 1878-tól tudósította a Szegedi Napló olvasóit a város és az ország eseményeiről, s nem finomkodott, ha véleményt akart mondani. Az újság 1881. június 12-i számában megjelent írása szerint: „...a pártok egy apának a fiai, tehát testvérek, mindeniknek gondja a gazdaság fönntartására irányul, azért hát nem szabad elítélni egyiknek törekvéseit sem, mert a törekvések közösek. Csak az az egyetlen kérdés, ki vegye át a birtok kezelését a legöregebb fiú után, aki rosszul gazdálkodik?"

Kortes, a helyi propagátor

A kortesek szerepét Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem
történésze a Kossuth a magyarok Mózese tanulmányában egy történettel jellemzi. 1847-ben az országgyűlési választásokat megelőzően „Podmaniczky Frigyes báró, a nagy hírnévre szert tett váci kortes tanya vezetője a ,Fehér hajó' nevű fogadóban tartott egyik választási beszédében Kossuthot mint politikai megváltót Jézus Krisztussal hasonlította össze, kivívva ezzel a jelenlévő kortesek tetszését, illetve a helybeli konzervatívok, valamint a váci egyházmegyés katolikus papság rosszallását is". A kiegyezést követő időszak jellemzője, hogy a választás kiírása után kezdődött meg a választási küzdelem, a potenciális választók valamilyen módon történő megnyerése. A mandátumok megszerzéséért folytatott küzdelemben szerephez jutott a hatalommal való visszaélés, az erőszak, a megvesztegetés, a korrupció. A jelöltek segítői a helyi propagandát szervező kortesek.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövid látogatás a konditeremben

A feleségem fitnesz DVD-jének alapos megtekintése közben fogtam először gyanút...… Tovább olvasom