Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Lélegezni pedig muszáj

Sokszor tartós orr-, orrmelléküregi, orrgarati megbetegedések nehezítik a levegőhöz jutást.

Ha tavasz, akkor náthaszezon, s ha nátha, akkor az ember gyakran nem kap levegőt. Nagyon sok esetben különböző tartós orr-, orrmelléküregi, orrgarati megbetegedések is nehezítik a levegőhöz jutást – náthamentes időszakokban is.

Az orrlégzészavar csecsemő- és kisgyermekkorban különösen veszélyes, de felnőtteknél is nagyon kellemetlen; mindkét esetben másodlagos betegségek kialakulásához is vezethet. Egyes elváltozások gyógyszeres kezeléssel is megszüntethetők, mások operációt igényelnek.
Gyermekkorban sokszor nehezíti orrmandula-megnagyobbodás a légzést, elzárva az orrgaratban a levegő útját – mondja dr. Csanády Miklós, a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának adjunktusa. Általában akkor alakul ki, amikor a gyermek először kerül közösségbe – például bölcsődébe, óvodába. Ott könnyen elkaphat légúti fertőzéseket, miközben az immunrendszere még nem eléggé fejlett hatástalanításukhoz. Öröklötten szűk orrgarat és szokásosnál nagyobb orrmandula is nehezítheti a légzést – az orrmandula műtéti eltávolításával a légzészavar megszüntethető.

Gyakori kérdés

Kérdés: Az orrmandula mint immunszerv eltávolítása növeli-e a további légúti fertőzésveszélyek esélyét?
Válasz: Nem, mert az immunfeladatot betöltő nyirokszövetekből még így is marad a garatban elegendő.

Altatásban operálnak

Az orrlégzést akadályozó állapotokat meg is kell szüntetni, mert csecsemő- és kisgyermekkorban az ember orrlégző, s ha nem kap elegendő levegőt az orrán át, krónikus oxigénhiány alakulhat ki szervezetében. Ez pedig, ha éveken át fönnáll, ismétlődő hurutos állapotot, halláscsökkenést éppúgy előidézhet, mint fáradékonyságot, pszichés problémákat. Kivételes esetben akár szellemi visszamaradottsághoz is vezethet – köztudott, hogy az agysejteknek különösen sok oxigénre van szükségük. A műtét ma már altatásban történik, így – szemben a korábbi, bódításos eljárással, amikor a gyermek félig-meddig eszméleténél volt a beavatkozás ideje alatt – nem jár fájdalommal. Már egy-másfél éves korban is végezhető. A beavatkozás előtt komplex diagnosztikai vizsgálat deríti föl: pontosan mi okozza a nem megfelelő hatékonyságú orrlégzést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom