Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Lejárt a türelmi idő a fővárosi aluljárókban

A városvezetés azt kérte a hajléktalanokat segítő szervezetektől, hogy december 15-ig találjanak megfelelő szállást a fedél nélkülieknek.

Szerdán jár le a türelmi idő a főváros frekventáltabb aluljáróiban; a városvezetés azt kérte a hajléktalanokat segítő szervezetektől, hogy december 15-ig találjanak megfelelő szállást a fedél nélkülieknek.
Tarlós István főpolgármester november 3-án jelentette be, hogy december 15-ig rendet kíván tenni a főváros kiemelt aluljáróiban. Akkor azt mondta, ezt annak érdekében teszi, hogy "a városban a biztonság növekedjék", valamint azért, hogy a tél folyamán közvetlen veszélybe került emberekről gondoskodjanak.

A főpolgármester egy nappal a határidő lejárta előtt, kedden jelentette be, hogy az érintett hajléktalanok jelentős többsége, mintegy 80 százaléka elfogadta a számukra felkínált szociális segítséget.

Hajléktalanok a Nyugati téri aluljáróban 2010. december 14-én éjjel. December 15-én jár le a türelmi idő a főváros frekventáltabb aluljáróiban; a városvezetés azt kérte a hajléktalanokat segítő szerve
Hajléktalanok a Nyugati téri aluljáróban 2010. december 14-én éjjel. December 15-én jár le a türelmi idő a főváros frekventáltabb aluljáróiban; a városvezetés azt kérte a hajléktalanokat segítő szervezetektől, hogy a határidő lejártáig találjanak megfelelő szállást a fedél nélkülieknek. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt


Elmondta, hogy az elmúlt hetekben a szociális munkások 116, tartósan az aluljárókban alvó, fedél nélküli embert írtak össze, és kezdték meg az elhelyezésüket. Közlése szerint ezzel párhuzamosan megszervezték a befogadási lehetőségeket is. Ezek között említette a támogatott munkásszállós elhelyezést, a támogatott albérletet, a párok éjjeli menedékhelyét, ugyancsak párok számára a fizetős átmeneti szállót, a lábadozókat, a kórházakat, a szociális otthonokat és az időszakos éjjeli menedékhelyeket.

A főpolgármester elmondta, az említett 116 hajléktalan közül keddig harmincan nem fogadtak el semmilyen támogatást, és "ismeretlen helyre" távoztak. Kilencen különösebb segítség nélkül maguk keresték meg valamelyik hajléktalanellátó szolgálatot, 51 embert elhelyeztek, 26 ember elhelyezése pedig még folyamatban van - tette hozzá.

Tarlós István az intézkedés bejelentésekor az érintett aluljárók között említette a Blaha Lujza teret, az Astoriát, a Ferenciek terét, a Nagyvárad teret, a Batthyány teret, a Nyugati, a Déli, a Keleti és a Kelenföldi pályaudvart, a Móricz Zsigmond körteret, az Örs vezér és a Flórián teret.
A főpolgármester akkor azt is mondta, hogy aki a feltételek biztosítása ellenére is "agresszív módon megpróbál ragaszkodni ahhoz, hogy az aluljárókban éljen életvitelszerűen, az törvényen kívül helyezi magát tudatosan; azzal úgy fogunk eljárni, ahogy el szoktak járni az önmagukat tudatosan törvényen kívül helyező emberekkel szemben".

A programban meghatározó szerepet vállaló Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Vecsei Miklós korábban azt közölte: a tél évente 300-400 ember életét követeli országszerte, és az elmúlt évben Budapesten "a kétszázat közelítette". Jelezte: sokan hűlnek ki azok közül is, akik nem hajléktalanok.

A programot bírálók azt rótták fel a városvezetésnek, hogy rendészeti kérdésnek tekinti a közterületen megjelenő hajléktalanok ügyét, ám ezt a főpolgármester rendre visszautasította.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője kedden egyszerű, cinikus "látszatakciónak" nevezte a főpolgármester Társadalmi Megbékélés nevű programját. A politikus szerint a program lényege, hogy az önkényesen kiválasztott aluljárókból bármi áron eltávolítsák a hajléktalanokat.

A frakcióvezető szerint helyes, hogy a főpolgármester javaslatot tesz a hajléktalanok helyzetének javítására, de az, hogy a legforgalmasabb aluljárókból bármi áron máshová száműzik a hajléktalanokat, nem jelent valódi megoldást.

Olvasóink írták

 • 12. SC 2010. december 17. 21:09
  „Na de mit is magyarázkodom én egy nímandnak...”
 • 11. SC 2010. december 17. 21:02
  „10. hozzászólás meir
  Mond öreg,te nem tudsz olvasni? Vagy csak a zsigeri kötekedés szól belőled,ez a valószínű...Fajtajelleg!!!:-)
  2 éven keresztül majd minden nap látogattam őket,ételt,italt ,takarókat vittem saját pénzemből!
  Aranyvasárnap pedig meleg ételt,ruhákat osztunk a hajléktalanoknak a barátaimmal!
  Ott van a pontos cím,gyere te is! De ne üres kézzel,te mindenbe,mindenkibe belekötő vénember!!!”
 • 10. meir 2010. december 16. 15:40
  „8-as!! "van ralatasod"???!!
  na es te mit tettel ellene eddig!!??”
 • 9. igazszó 2010. december 15. 18:38
  „Ez a helyzet hosszú, évtiezedes események végereménye! Nem biztos, hogy a hajléktalan tehet róla, hisz a lakásmaffiák a hivatalokba költöztek!”
 • 8. SC 2010. december 15. 17:18
  „Egy biztos,szomorú,hogy vannak hajléktalanok.
  De!
  Mivel én évekig patronáltam őket,belső késztetésből,van rálátásom a dolgokra.
  Sajnos sokuknak teljesen jó ez a cigányélet,nem is akarnak változtatni rajta,gyengeségből,belenyugvásból,"a szabadság" elvesztése,stb okok miatt.Egy patronáltam volt,aki nem ivott,őneki már bérlakása van,dolgozik.Ki tudott szállni ebből az ördögi körből.Kardinális kérdés az alkohol.A legtöbbjük sajnos alkohol beteg,innen kell elindulni,gyógyítani őket,munkát,egy saját szobát adni nekik,hiszen a privát élet mindenkinek fontos.És igenis,az állam mellett szerintem kellenek a magánemberek,szervezetek a segítség nyújtásban!
  E hó 19-én mi meleg élelmet és meleg ruhát osztunk a rászorulóknak.Sopronban,a Petőfi tér 3 alatt,du. 2 órátólÉs mi csak egy baráti társaság vagyunk...”
 • 7. jamesson 2010. december 15. 16:15
  „A visszataszító mocskot nem az emberekre, hanem az általuk okozott miliőre értettem.”
 • 6. meir 2010. december 15. 15:34
  „5-os!!
  aztan "ha" neadjisten veletlenul megi Te is az utcara kenyszerulsz kulonfele Gazdasagi vagy csaladi okok miatt<moderálva>,akkor is ilyen hosiesen allj ki az mellett amit most irtal!!
  Milyen konnyu is a jo meleg szobabol "szajkaratezni a PC-elol" ugye??
  az elmult 30 ev alatt miert nem jutott eszebe senkinek??? a Fityesz volt mar kormanyon ugye??
  mit is tett az erdekukben?? na ja az igergetesen kivul,amit osszehazudozott a Vigadobol sugarzott libamajas vacsorarol 2002 December 31-en!!”
 • 5. jamesson 2010. december 15. 15:08
  „Már pedig undorító és visszataszító <moderálva> igenis el kell takarítani az aluljárókból, az nem odavaló!

  Gratula Tarlós Istvánnak ahhoz amiért emberi körülményeket biztosít a többi utazni vágyó embernek. Irány EURÓPA!”
 • 4. erdeklödö 2010. december 15. 14:01
  „Re 2!
  Kellemes meglepetest okozott a hozzaszolasod.

  Tudtok "Ti" normalisak is lenni! (ha akartok)”
 • 3. szocdem 2010. december 15. 09:51
  „HASzug, álságos, gazemberek által kitalált és elitista senkik által lebonyolitott akcióról beszélünk ebben az esetben (is).
  A hajléktalan ellátás ÁLLAMI FELADAT nem a Máltaiaké, meg pár- amgy is válságos pénzügyi helyzetben lévő- civil szervezeté!
  Miközben hivatalos adat szerint az összes Budapest és környéki férőhely száma alig 5500, az érintett emberek létszáma eléri a 30 ezret!!!!!!
  Mivel a fityesz banda nem akar szociális intézkedéseket hozni, egyszerüen, a tőle megszokott bugris paraszt módon KRIMINALIZÁLTA a hajléktalanságot, -erre hivatkozással mondhatta Tarlós, hogy aki az aluljáróban mer aludni, az "törvényen kivül helyezte magát".
  A bizonyos 116 "elheylezést nyert" hajléktalan tulajdon képpen csak az a maroknyi ember egy része, akit sikerült a rájuk eresztett kopóknak lajstromba venni. A nem "billogozottak" ma este fognak tüntetni Tarlós zseniális megoldási ksérlete ellen, "lakhatást, ne zaklatást" cimmel..
  Csak dióhajban jegyzem meg: nem minden ember alkalmas arra hogy egy zsúfolt hajléktalanszálláson nyomorogjon, tehát nem is róható fel alapos kivizsgálás nélkül senkinek hogy az effajta "megoldást" nem fogadja el. Arról nem is beszélve, hogy a mai Magyar hajléktalanszállások voltaképpen "nyitott börtön" elven müködnek, és rendszerük nem alklamasak arra, hogy az egyént a "normál" létbe visszasegitsék, sőt! Mivel aki pl. dolgozik, nem lehet biztos, hogy a zsufoltság miatt egyáltalán aznap fekvőhelyhez juthat!! Igy munkavégzés helyett marad a sorban állás az éjszakai szálláshely biztostása érdekében..
  Ez is egy kis hungaroazerbajdzsán elvtársak, jól megcsináltátok ezt is! Minek is nekünk 2,5 millió lakástulajdonos, ha a többségük nem tudja fenntartani az ingatlanát?????? Az osztrákok jól el vannak ennek a tulajdonosi létszám töredékével is, minden második lakás náluk szociális bérlakás, s csak a töredéke ahjléktalanjaik száma a mienkéhez képest, pedig ott sosem volt Kádár János hatalmon...

  Aki este, éjjel olyan hajléktalant lát aki valami rongyokon a földön fekszik, hivja a mindenütt elérhetősegélyvonalakat, vagy a mentőket! Esetleg - ha teheti- adjon neki egy bögre forró italt!”
 • 2. meir 2010. december 15. 09:30
  „Nagyszeruuuuuuu!!
  mondhatnam Bravoooooo!!
  az elmult 30-ev alatt mindenki magasrol lesz@rta a problemat!!
  most par nap alatt adjuramistenderogtonmindent!!!
  no es hova teszik oket Dec.15-utan??az utcakra?? lesz ot halalrafagyasztas Allamilag kezdemenyezve!!!”
 • 1. annobon 2010. december 15. 08:44
  „At tuti, hogy a fényképen is látható hajléktalanok rontják a város imázsát. Egyet is értek vele, hogy próbáljanak nekik emberibb körülményeket biztosítani. (Ezzel kapcsolatban nemrég láttam a tévében egy osztrák hajléktalanszállót.) De! Hogy pont az ünnepek előttre kellett a határidőt megszabni, azért érthetetlen. Miért nem lehetett nyáron, a legnagyobb turistaforgalom idején megszabadulni tőlük, így esetleg a téli fagyokra már el tudtak volna szállásolni magukat. Most meg, amikor úgyis a legtöbben fagynak meg közülük, mehet mindenki amerre akar, vagy ahol még befogadják őket...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázoltak egy kerékpárost

A helyszínen meghalt egy kerékpáros, akit elütött egy személygépkocsi Kecelen szerda reggel. Tovább olvasom