Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Lejárt a listák bejelentésének határideje

Kedd délután négy órakor lejárt a határidő a kompenzációs listák és a megyei listák bejelentésére.
Az októberi önkormányzati választásra a kompenzációs listát a helyi választási bizottság, a megyei listát a területi választási bizottság, a fővárosi kompenzációs listát a Fővárosi Választási Bizottság veszi nyilvántartásba, legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon.

A listák bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a listák nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n.

Mindezek alapján tehát bár a határidő 16 órakor lejár, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig folyamatosan frissülnek a bejelentett, illetve nyilvántartásba vett listákra vonatkozó adatok.

Az NVI internetes tájékoztató oldala szerint már több mint 400 települési kompenzációs listát és több mint 50 megyei listát vettek már nyilvántartásba. Négy évvel ezelőtt csaknem 800 települési kompenzációs listát és 72 megyei listát vettek nyilvántartásba a bizottságok.

A tízezernél több lakosú településeken vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - juthatnak mandátumhoz a jelöltek. A kompenzációs lista állításához nem kellett ajánlásokat gyűjteniük a jelölőszervezeteknek, mivel listát csak az a jelölőszervezet állíthatott, amelyik az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet állított (több jelölőszervezet közös kompenzációs listájához a választókerületek többségében közös egyéni jelöltet kell állítani).

A fővárosi kompenzációs listáról a Fővárosi Közgyűlés kilenc, nem polgármester tagja szerez mandátumot, a polgármesterjelöltekre leadott - mandátumot nem eredményező - töredékszavazatok arányában, vagyis a fővárosi kompenzációs listára a választópolgárok közvetlenül nem szavaznak. A fővárosi kompenzációs listán jelöltek csak a fővárosi kerületi polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek lehetnek.

A nem megyei jogú városban élők szavazhatnak a megyei közgyűlés tagjaira is: megyei listát az a jelölőszervezet állíthat, amely az adott megye településein lakóhellyel rendelkező választópolgárok (kivéve a megyei jogú városban lakóhellyel rendelkező választópolgárokat) fél százalékának ajánlását összegyűjtötte. Azok a jelölőszervezetek, amelyek a megyei választókerületben lévő települések választópolgárai egy százalékának, de legalább 2000 választópolgárnak a közös ajánlását összegyűjtötték, közös megyei listát állíthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devizahitelek - Részlegesen pert nyert a K&H Bank

A díj- és költségemelés egyes feltételei voltak 2014 márciusa és júliusa között időszakban tisztességesek a pénzintézetnél, a kamatemelésé azonban nem. Tovább olvasom