Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Leier támogatott lakáshitelt javasol Magyarországnak

Az Ausztriában már bevált támogatott kamatozású lakáshitelt javasolja Michael Leier, a magyar építőanyag piacon 1984 óta jelen lévő cégcsoport tulajdonosa Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, a közeljövőben várható találkozásukon - mondta magyar újságíróknak egy sajtóbeszélgetésen.
Ausztriában a városokban a szociális bérlakás rendszer ad fedelet a kevésbé tehetős családok feje fölé, a kisebb településeken viszont támogatott kamatozású lakáshitellel ösztönzik a családi ház építést - kezdte az ottani rendszer bemutatását Michael Leier.

Ez utóbbi abból indul ki, hogy ha egy családi ház felépítése 100 egységbe kerül, akkor ennek felére - amely az anyag-költséggel egyenlő - 1,5 százalékos kamatozású, 30 éves futamidejű hitelt kapnak az építtetők. A másik 50 százalékot adó munkadíj a saját erő, illetve ez a házilagos kivitelezéssel csökkenthető. Az állam az építőanyag - és a munkadíj - után automatikusan beszedi - ráadásul egyösszegben - az áfát, amit csepegtetve fordít kamattámogatásra.

Michael Leier nem tudott arról, amit az újságírók vetettek fel, hogy a Társaság a Lakásépítésért Egyesület elődje, közel egy évtizede tanulmányt rendelt, az akkor kutatóként tevékenykedő mostani minisztertől, amelyben ő hasonló érvvel javasolta a lakásépítés fellendítését.

A Leier cégcsoport 6 országban van jelen, a tavalyi árbevétele 200 millió euró volt, ebből 84 millió jutott Magyarországra, de ez utóbbi csak az itt előállított és eladott építőanyagokat jelenti. További mintegy 20 millió euró építőanyagot - beton terméket, téglát és cserepet - exportáltak a magyar cégek.

A Leier csoport eddig 230 millió eurót fektetett be Magyarországon, a legutóbbi győri fejlesztés piaca azonban nagyrészt Pozsony környéke lesz - mondta a tulajdonos. Az alkalmazottak száma 1.300 fő. A magyar gyártó kapacitás kihasználása jelenleg 60 százalékos, így a csoport érdekelt a lakásépítés fellendítésében.

Olvasóink írták

 • 3. gjozsi88 2012. május 22. 18:52
  „Ezt a fidesz egyszer már megcsinálta.......csak az a baj, hogy a piaci kamatok és az 1,5% közti különbség hihetetlen terhet jelent a költségvetésnek!
  Nyakig adósodott mindenki!!!
  Csak addig hoz, mig épül........utána a törlesztők viszik a belső fogyasztás elöl a forrásokaat!
  Azaz ami müködhet ausztriában, az a két ország gazdasága, fizetőeszköze és jövedelmi viszonyai közti különbség idehaza nem működik!!!!
  Arról nem beszélve. a magyar bankok hitelező képessége, aktivitása sincs meg!!!!”
 • 2. gjozsi88 2012. május 22. 18:44
  „háté

  Azért jól összecsúszott nálad minden!

  Nem ő adna kamatot, illetve hitelt, hanem egy bank....!
  Ugye az anyagköltség az fix kiadás, azt társadalmi munkával nem lehet pótolni!!!
  Ja.....és mindez csak akkor működik, ha a ház felépítésére lenne esély, azaz a többire is lesz fedezet!!!!”
 • 1. háté 2012. május 22. 18:16
  „Nem hülye gyerek, az anyagköltségre adna kamatot! - előjött belőle a vámos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytigot kapott a bodroghalmi gyilkos

Jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek… Tovább olvasom