Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Lehet vizsgálni a devizahitelek tisztességtelenségét

Megérkezett az Európai Bíróság előzetes döntése a devizahitelesek ügyében, mely szerint vizsgálható, hogy a bankok által alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen volt-e.
Az Európai Bizottság Kásler Árpád devizahiteles ügyében tárgyalt. Ebben a perben a sértett az árfolyamrést kifogásolta, vagyis az a különbözetet, amely a devizahitel folyósításakor és törlesztésekor alkalmazott árfolyamok között van, és amely többletterhet okoz az adósoknak. 

Akkor a Szegedi Ítélőtábla jogerősen kimondta: tisztességtelen, hogy a bank a kölcsön folyósításakor az alacsonyabb vételi árfolyamon számolt, míg törlesztéskor a magasabb eladási árfolyamon.

A pert Kásler Árpád jogerősen megnyerte, az ítélet ellen az OTP a Kúriához fordult, az pedig az Európai Bírósághoz továbbította a kérdést.

Az ügyben a luxembourgi Európai Bíróság főtanácsnoka is megszólalt. Ugyan álláspontja nem egyenlő az Európai Bíróság ítéletével, de annak meghatározó előzménye lehet. A végleges döntés csak ezt követően, ennek alapján születik meg, de ritka, hogy az előzetes állásponthoz képest bármi újdonságot tartalmaz.

Nils Wahl főtanácsnok ma közzétett álláspontja szerint a magyar Kúria vizsgálhatja a szerződések tisztességtelenségét. Valószínűsíthető, hogy lesz mozgástere belenyúlni a szerződésekbe is, azonban a szerződések megsemmisítésére nem kell számítani.

A végleges luxembourgi döntés azért is fontos, mert a kormány valamilyen jogi megoldásra készül a devizaadósok érdekében. Ehhez várja az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság határozatát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kibertámadás miatt emeltek vádat öt ember ellen

Az ügy vádlottjai a Flextronics zalaegerszegi gyárában hatoltak be a számítógépes rendszerbe, hogy lopott mobiltelefonokat legalizáljanak. Tovább olvasom