Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Lehet enyhíteni a gyümölcsösök kárát

Az idei év eddigi tapasztalatai alapján állítható: visszaszorult az erdőkből a gyapjaslepke, a kiskertekben viszont meghonosodott a tűzelhalás és változatlanul erősen fertőz a monília elnevezésű gombabetegség. A kórokozók ellen most is védekezhetünk.
Az elmúlt évekkel ellentétben idén elmaradt a gyapjaslepke-invázió. A szakember szerint öt-hét évig nem kell számolni a tömeges elterjedésével. Bár ezt ne vegyük ténynek, ugyanis a lepke kiszámíthatatlan. Havasréti Béla, a megyei növény- és talajvédelmi szolgálat igazgatóhelyettese szerint nehéz felbecsülni azt a kárt, amit a gyapjaslepke okozott. A fák életciklusa ugyanis több évtized, így esetükben egy-két éves kiesés nem számottevő.
– A kiskerti gyümölcsfák esetében már nem ennyire kedvező a helyzet – tette hozzá Havasréti Béla. – Azt tapasztaljuk, hogy az idei, túlnyomórészt csapadékos időjárás több baktériumos és gombabetegségnek kedvezett, közülük az almástermésűek tűzelhalását, a csonthéjasok moníliás megbetegedését lehet kiemelni. Ezekkel sajnos együtt kell élnünk. A károkat viszont még most is lehet enyhíteni, sőt, akár meg is lehet előzni. A fákat szüretelés után érdemes lepermetezni valamilyen réztartalmú készítménnyel. A lehullott leveleket és száraz ágakat pedig el kell égetni. Ezáltal a fákat nemcsak a télre készíthetjük fel, hanem könnyebben átvészelik majd a hideg időszakot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítünk a Presztízs díjas pályázatok megírásában

Egy héttel ezelőtt jelent meg a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó pályázati felhívása a 2006-os… Tovább olvasom