Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

...legyenek eggyé kezedben

Győr-Moson-Sopron - A hagyományos imahét középpontjában idén a Koreai-félsziget egyesítésének imaszándéka áll. Vasárnapig a megye templomaiban is ezért fohászkodnak a keresztény hívek.
Százegy évvel ezelőtt hirdette meg Paul Wattson, a Megbékélés Társaságának egyik alapítója a keresztény egységet erősítő imanyolcadot, amelyet azóta hagyományosan január 18. és 25. között ünnepelnek a világban. Az anglikán lelkész kezdeményezéséhez később az ortodox, a református, az evangélikus, majd a katolikus egyház is csatlakozott. Az idei imahét középpontjában a Koreai-félsziget egyesítésének imaszándéka áll, amelyet az alkalomra választott bibliai ige – „…legyenek eggyé kezedben" – fejez ki.

– Az egység a közös imákon kívül egyre több helyen jelen van életünkben. Az ökumené jegyében tudunk együtt ünnepelni, gyászolni. Egyre több a vegyes házasság, ahol az ökumené naponta megélt valóságot jelent – vélekedett Márkus Mihály, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. – Az imahét fontos alkalmat kínál, hogy az évszázados vélt feszültségek után rácsodálkozzunk: sokkal több, ami összeköt, mint ami elválaszt bennünket egymástól.

Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szerint minden felekezetben léteznek olyan megnyilvánulások, amelyek – olykor méltatlanul – kritikával illetik az ökumené szándékát, eredményeit.

Az ökumenikus imahét programján Márkus Mihály és Steinbach József református, Pápai Lajos katolikus püspök és Ittzés János evangélikus elnök püspök is részt vett. Fotó: Baranyai Edina
Az ökumenikus imahét programján Márkus Mihály és Steinbach József református, Pápai Lajos katolikus püspök és Ittzés János evangélikus elnök püspök is részt vett. Fotó: Baranyai Edina

– Ellenükben az elmúlt száz év azt igazolja: ez az egységtörekvés Isten akaratával egyező. Az idei igeválasztásban megszólal koreai testvéreink fájdalma és reménysége is, de az igazi reményt minden keresztény számára az a keresztfa jelenti, amelyen Jézus áldozatot vállalt, hogy békességet teremtsen Isten és ember, illetve ember és ember között. Ez a maradandó egyetértés letéteménye, fundamentuma.

Az imahét jelentőségét Henczel Szabolcs egyetemi lelkész, nagycenki plébános – többek között – abban látja, hogy a közös templomi együttlétek segítségével kiemelkedhetnek az emberek a lelküket nyomasztó hétköznapi gondokból.

– Az ige is arra biztat bennünket: Isten kezében tud eggyé lenné a két egymáshoz illesztett fadarab. Nekünk is – önazonosságunkat nem föladva – a Mindenható tenyerébe kell helyezni életünket, hogy ott testvéreinkkel eggyé válhassunk.

Békési Sándor győri baptista lelkész szerint fontos, hogy a hitben élő, istenfélő emberek megismerjék, és ne csak a gyülekezeten belül ismerjék egymást.

– Ez a hét lehetőség arra, hogy megmutassuk: egy láthatatlan gyülekezet tagjai vagyunk, egyek az imádságban. Természetesen jó lenne, ha mindezt az év más időszakaiban is üzenni tudnánk a világnak.

Olvasóink írták

 • 8. G.D 2009. január 31. 19:46
  „Amen! - Vagy ahogy akarod! Vallás miatt nem kell a templomba járni. A hit az nem egyenlö a templomba járással.
  Istent nem hagytam el, az nem is lehetséges, az(vagy Ö ahogy neked tetszik) sem hagy el senkit, hiszen a részei vagyunk.
  Templomba járás nélkül is élheted a tíz parancsolatot. - Persze csak akkor, ha ember maradsz.-”
 • 7. 13.István 2009. január 27. 22:58
  „T. G. D
  Erre egy idézettel válaszolok.

  A látszat csal Isten ma is a régi
  Te hagytad őt el , te s a többiek
  s míg vissza nem zarándakoltok Hozzá
  s a múlt hibáit le nem törlitek.
  Megjegyzem a vallásos emberek a hitükért mennek a templomokba ,de próbáljon meg csak
  a Tízparancsolat szerint élni akkor már én nyertem.
  Szépnapot!!!”
 • 6. G.D 2009. január 24. 12:53
  „Hát fohászkodjanak csak a keresztények - talán nem árt senkinek!
  Engem is megtanítottak annak idején, hogyan kell imádkozni, de idövel rájöttem, hogy az nem segít. Talán erre valamikor még Te is rájössz 13.István.
  " a Mindenható tenyerébe kell helyezni életünket, hogy ott testvéreinkkel eggyé válhassunk."
  Ami engem illet, nem helyezem oda az én életemet. Az az enyém és én döntök róla. A "Mindenható" is csak ezt várja el tölem! Egyek meg már "itt" is vagyunk.
  És még valami: Biztos vagy benne, hogy matriné nicknév alatt tényleg asszony rejtözik? - Bár lehet, de olvasd a nevet visszafele.
  Na kellemes további fohászkodást.”
 • 5. 13.István 2009. január 23. 18:32
  „Aszonyom Önnek a jellemével van baj, mivel bántották meg
  a képen szereplő püspökök.
  Sajnálom Önt ,hogy olyan emberek nevelték akik nem tanították
  meg imádkozni, etetleg KOCSMA volt a templom önöknél.
  Bizom ,hogy édesanyja és édesapja komolyabb emberek önnél.
  Elnézést a szülőktől,ha megbántottamm őket , bocsánatot kérek.”
 • 4. matriné 2009. január 22. 18:30
  „Ugyan már "kispista" már megint mi nem tetszik? Felőlem nyalhatod a papok azon részeit, ahol akarod engem nemzavar.”
 • 3. 13.István 2009. január 22. 17:38
  „Elnézést ÖNT már...”
 • 2. 13.István 2009. január 22. 17:35
  „Kedves asszonyom Öt már várják a MARSLAKÓK !!!”
 • 1. matriné 2009. január 22. 06:16
  „Amíg a csuhások imádkoznak és nem politizálnak addig nem lesz sehol semmi baj. De, ha már az emberiesére akarják ráerőltetni nézeteiket, képzelgéseiket és a jólétben tartásukat, azt nem hinném, hogy az Isten jó szemmel nézné!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom megint jelölte Havasinét

Ismételten Havasiné Orbán Máriát jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnökének Sólyom László államfő, aki… Tovább olvasom