Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Legkevesebb 19-en haltak meg hétfőn Irakban

Legkevesebb tizenkilenc személy életét vesztette és több mint száz civil és rendőr megsebesült több robbantásos merényletben és lövöldözésben hétfőn Irakban.
Bagdadban egymást érték a detonációk

Hét autóbombás merényletet követtek el Bagdadban, amelyekben legkevesebb hat ember meghalt, és csaknem félszázan megsebesültek. Gépkocsiba rejtett pokolgép három embert ölt meg és 25-öt megsebesített a Bagdad északi részén fekvő Bab-el-Moadam negyedben. A gépkocsi egy forgalmas útvonalon állt, a Tigris folyóhoz közel, nem messze a legnagyobb fővárosi kórházak épülettömbjeitől, egyes kormányzati épületektől és egy autóbusz-állomástól. Két autós pokolgép robbant fel csaknem azonos időben a bagdadi Musztansziríja egyetem közelében is, legkevesebb öt ember halálát és 15 sebesülését okozva - közölte a rendőrség. A negyedik ilyen merénylet a város központjában történt, ahol 15-en sebesültek meg.
Az iraki főváros keleti részében rövid időkülönbséggel két gépkocsi robbant fel, de ott is csak sebesültek voltak.

A Bagdad déli részén fekvő Dúra negyedben hat ott lakó vagy ott dolgozó polgári személyt öltek meg fegyveresek több különböző támadásban - közölte egy másik biztonsági forrás. Az iraki fővárosnak ugyancsak a déli részén fekvő al-Baja negyedben házi készítésű robbanószerkezet öt rendőrkommandóst megsebesített. A Bagdad nyugati részén fekvő Manszúr negyedben a rendfenntartó erők és iraki felkelők között kirobbant összecsapásban megsebesült két rendőr és egy polgári személy. Ugyanitt robbant fel délután a gépkocsiba rejtett hetedik pokolgép, megsebesítve hét embert.

Nem csak a főváros forrong

A Bagdadtól 30 kilométerre délre fekvő Mahmúdíjában hat rendőr és három polgári személy megsebesült, amikor pokolgép robbant egy járőr mellett. Az észak-iraki Tikrítben ismeretlen fegyveresek megöltek négy rendőrt.

Bagdad börtönéről hírhedt Abu Graib elővárosában a rendőrség egy kis teherautóra bukkant, rajta 15 férfi holttestével, akiket meggyilkolásuk előtt megkínoztak - közölte egy rendőrségi illetékes. A bagdadi Dúra negyedben két további holttestet találtak, amelyek közül az egyiket valószínűleg felakasztották. Az északi Moszulban három ilyen gyilkosság történt. A kivégzettek feltehetőleg az Irakban dúló felekezetközi erőszak áldozatai.

Az újabb erőszakhullám jelzi, mekkora kihívással kell szembenéznie Dzsavád al-Máliki kijelölt miniszterelnöknek, aki hétfőn megkezdi a tárgyalásokat a három fő iraki felekezet, illetve népcsoport, a síiták, szunniták és kurdok pártjainak képviselőiből álló egységkormány létrehozásáról. Délelőtt az egyes politikai pártok külön-külön vitatják meg a javasolt kormánynévsort, majd a nap folyamán közösen folytatják a konzultációkat.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás Pinnyén és Nagylózson

A Vöröskereszt soproni szervezete, valamint a területi vérellátó véradást szervez holnap 16 és 19… Tovább olvasom