Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Legfőbb ügyész: hétfőn újra jön Polt Péter

A parlament tervezett napirendje szerint hétfőn a határozathozatalok végén, várhatóan fél nyolckor kezdődik a legfőbb ügyész megválasztása.

A jelöltről titkos szavazással döntenek a képviselők.

Schmitt Pál államfő november 26-án jelentette be, hogy Polt Pétert javasolta legfőbb ügyésznek. (Az Országgyűlés nemrég módosította a legfőbb ügyész megválasztásának szabályait: egyszerű helyett kétharmados többséggel, hat helyett pedig kilenc évre választja meg a Ház.)

Ha Polt Péter megkapja a kétharmados támogatást, akkor a tervek szerint este nyolc óra után esküt tesz.

Akár már ma voksolhatnak a képviselők Lázár János pénteken benyújtott indítványáról, amelyben a Fidesz frakcióvezetője a közjogi méltóságok 13. havi juttatásának eltörlését kezdeményezi. Ehhez házszabálytól eltérésre van szükség, ezért részben emiatt hétfőn összeül a házbizottság soron kívüli ülése.

Ugyancsak ma lesz a zárószavazás az idei költségvetés módosításáról szóló indítványról, a médiatanács jövő évi költségvetéséről, a rendészeti törvényről, valamint a minisztériumok felsorolásáról és az egyes iparjogvédelmi jogszabályok módosításáról. Utóbbi kettő elfogadásához kétharmados parlamenti többség kell.

A várhatóan több mint kétórás határozathozatali időszakban számos módosító indítványról is dönt az Országgyűlés. Ezek közé tartozik a nyugdíjreform, az adósságcsökkentő alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosítások, illetve a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslat.

A Ház várhatóan megválasztja a MÁV gazdasági helyzetét vizsgáló bizottság alelnöki posztjára Jávor Benedeket (LMP).

A határozathozatalok után kezdődik Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán fideszes képviselők két törvényjavaslatának együttes általános vitája.

Szintén a házszabálytól eltérés elfogadásán múlik a bíróságokkal kapcsolatos két törvénymódosítás tárgyalása. Ha a parlamenti képviselők négyötöde megszavazza ezt, akkor a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló egyes törvények módosításáról, valamint a bíróságok elnevezéséről, székhelyéről és illetékességi területének meghatározásáról szóló törvénymódosítások együttes, összevont általános és részletes vitája a jövő héten lesz. Ha a házszabálytól eltérést nem szavazza meg a Ház, akkor még hétfő este elkezdődik az indítványok általános vitája, a részletes vita pedig kedden lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beindult a síszezon Bánkúton

Beindult a síszezon a Borsod megyei Bánkúton, a bükki síparadicsomban. Szombaton sikerült két… Tovább olvasom