Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Legelő nélkül

Csaknem csődbe ment az évi 660 ezer liter tejet termelő bősárkányi Hanság Szövetkezet, mert a korábban bérelt legelőik családi gazdaságokhoz kerültek.
Fotó: Sz. Ö. Enniük kell: A jelenlegi törvények mellett bármelyik szövetkezettel előfordulhat, hogy állatai legelő nélkül maradnak.
Az előző kormány idején elfogadott földtörvény kimondja: állami földek bérleténél a családi gazdaságok előnyt élveznek. Így történhetett, hogy a bősárkányi szövetkezetnek a Fertő – Hanság Nemzeti Parktól bérelt 178 hektáros legelőjét először öt családi gazdaság bérelte ki. Majd miután az egyik visszalépett, 75 hektárt újra bérelhet a szövetkezet. Különben úgy kellene megvásárolniuk az összes takarmányt.
– Teheneinknek ezeken a réteken termeltük meg a takarmányt, azokon legeltettünk. Most ez nem lehetséges. Mivel a törvény szerint a bérleti szerződés egy évre szól, én már most elküldtem a levelet a nemzeti park vezetésének, hogy jelezzem: jövőre a tavaly bérelt teljes területet megpályázom. Nagy érvágás ez a szövetkezetnek, hiszen az állatok takarmányozása most csak úgy oldható meg, hogy az árpaszalmát is felhasználjuk – mondta el a Kisalföldnek Döbrössy Csaba elnök.
A szövetkezet vezetője nem hibáztatja a nemzeti park vezetését, hiszen nekik a törvény szerint kellett eljárniuk. Azonban igenis hibáztatja a törvényt.
– A családi gazdák mindenben előnyben vannak a korábbi bérlőkkel szemben. A Mezőgazdasági Szövetkezetek Országos Szövetségének elnöksége ezért is szólította fel az új kormányt, hogy valósítsa meg választási ígéreteit és szüntesse meg a korábbi diszkriminatív intézkedéseket – mondta Döbrössy Csaba.
A bősárkányiaknál ötven szövetkezetben dolgozó családot érint hátrányosan a kialakult helyzet. A 180 fejőstehenet és azok szaporulatát etetni kell, s ahhoz legelőre, takarmányra van szükség.
A Kisalföld úgy tudja, hogy júniusban a lébényi szövetkezet is legelő nélkül maradt, azonban az ő helyzetük maradéktalanul megoldódott, miután a családi gazda visszalépett a bérleti szerződéstől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy napig élt törött csigolyával

Tibor elrugaszkodott a győrújfalui bányató partjáról, csobbant, aztán tehetetlenül lebegett a… Tovább olvasom