Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Légcsavar

Kyle Pratt repülőgép-tervező mérnök kislánya nyomtalanul eltűnik az általa megálmodott gép fedélzetén.

Kyle Pratt (Jodie Foster) repülőgép-tervező mérnök férje halála után hatéves kislányával, Juliával utazik haza az általa megálmodott 474-es gép fedélzetén. Kyle minden anyák rémálmát éli át, amikor Berlin és New York között kislánya nyomtalanul eltűnik...

Az asszony férje hirtelen halála miatt egyébként is az idegösszeomlás szélén áll, de a fedélzeten zajló események hatására komolyan kételkedni kezd saját épelméjűségében, ráadásul a személyzet és az utasok egy percig sem hisznek neki. Rich kapitány (Sean Bean) és a gép biztonsági kísérője, Gene Carson (Peter Sarsgaard) bizonyítani is tudják, hogy Julia soha nem lépett a repülőgép fedélzetére. A történések hatására az egész gépen úrrá lesz a paranoia és a nyugtalanság.

Kyle tehát teljesen egyedül marad, s csak magára számíthat abban, hogy kiderítse az igazságot. Ehhez azonban nem csak Carsonnal és a személyzettel, valamint saját kételyeivel kell szembeszállnia, hanem az általa tervezett gép minden parányi darabját át kell vizsgálnia…


INFÓ

 
Egy olyan korban, amikor a repüléssel kapcsolatban egyre nőnek a félelmek és egyre gyakrabban hallunk súlyos balesetekről, a Légcsavar azzal sokkolja nézőit, hogy gyakorlatilag teljes egészében egy repülőgép fedélzetén játszódik. Bár a filmforgatókönyvét már jóval a 2001. szeptember 11-i események előtt kifejlesztették, a terrortámadások nyomán szomorú aktualitást kapott a történet. A World Trade Center tornyai elleni támadással a légi közlekedés új korszaka köszöntött be, melyet leginkább a bizonytalanság és a bizalmatlanság szavakkal jellemezhetnénk. A film nem a terrorizmusról szeretett volna szólni, de szeptember 11. után az idegenekkel szembeni bizalmatlanság önkéntelenül is a felszínre került.

Brian Grazer producert elsősorban a könyv érzelmi töltése fogta meg. „Az, hogy egy hitchcocki dráma egy hatalmas repülőgép fedélzetén zajlik, ahol számtalan ismeretlen zug és rejtekhely van, rendkívül izgalmasnak tűnt. Ez az alapszituáció ráadásul nagyon is valós emberi félelmekkel és a gyász problematikájával elegyül, ami nagyon hatásossá teszi ezt a receptet."

Peter A. Dowling forgatókönyvíró nagyon egyszerű ötlet alapján írta meg a film könyvét: mi történik, ha bekövetkezik az, amitől manapság oly sokan rettegnek: ha egy szerettünk hirtelen és nyomtalanul eltűnik. Dowling szerint ez lehetett volna paranormális történet, emberrabló idegenekről szóló sci-fi, de ő sokkal inkább egy realisztikus thrillert szeretett volna, ami sokkal inkább lebilincseli a nézőket, nem utolsó sorban a szűk játéktérnek köszönhetően.
 
Az, hogy a főszereplő nő legyen, már Brian Grazer ötlete volt, aki kezdettől fogva Jodie Fostert szemelte ki Kyle szerepére: „Nincs még egy olyan színésznő, aki hatásosabban el tudna játszani egy ilyen szerepet. Rendkívüli mértékben képes empátiát gerjeszteni, a nézők aggódnak az általa megformált anya iránt, de ugyanakkor, ha arra van szükség, hihetetlen erőket képes mozgósítani, s neki elhisszük azt is, hogy soha nem adja fel."

Billy Ray társ-forgatókönyvíró már Foster személyére írhatta tovább a szerepet. "Számomra a Légcsavar elsősorban a gyászról szól. Kyle, ez a nagyon okos, de feltehetően labilis özvegy belopja ugyan magát a nézők szívébe, de mentális állapota miatt nem tudjuk, hogy hihetünk-e neki."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klonkai László: A padlóról is fel kell állni

Klonkai László statisztikus, a KSH nyugalmazott Csongrád megyei igazgatója Lee Iacocca Egy menedzser… Tovább olvasom