Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Lefoglalja a rendőrség a kutyákat

Folytatás az 1. oldalról.

Dr. Riba Katalin, a megyei főügyészség sajtószóvivője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az ügyészség ezen túlmenően utasította a Soproni Rendőrkapitányságot az állatok helyszínen történő lefoglalására. Erre azért van szükség, mert amennyiben a bíróság a gyanúsítottat bűnösnek találja állatkínzás vétségében, akkor a kutyákat elkobozzák.

Ma mennek a szőlőhegyre

A rendőrség tegnap délután elkezdte az Új utcában elhelyezett állatok bűnjelként való lefoglalását. Ma a reggeli órákban már a Sopron és Balf közötti szőlőhegyen lát munkához a rendőrökből, a hatósági állatorvosokból és a gyepmesterből álló bizottság.
– Egyelőre helybenhagyásos lefoglalásról van szó – nyilatkozta dr. Reinhoffer Csaba alezredes, a bűnügyi osztály vezetője. – Mindenekelőtt a kutyák azonosítását kell megoldanunk. Állatorvosok segítségével minden kutyát mikrochippel látunk el, az állatokat le is fotózzuk és jegyzőkönyvet veszünk fel.

Lépett a városháza is

Walter Dezső szerint a kutyák életfeltételeinek javításához kevés csupán a helyi erők mozgósítása. Ezért a soproni városvezetés – megköszönve az állatok sorsának jobbításáért küzdők felszólalásait – ezúton is kéri az állatvédő szervezetek, magánemberek segítségét. A felajánlásokat a Soproni Kerületi Főállatorvosi Hivatal hívószámán, a 99/311-375-ön lehet megtenni munkaidőben.
– Technikai okok miatt egyelőre a telepen próbálunk meg jobb sorsot biztosítani a kutyáknak, várjuk a támogatók aktív közreműködését – fogalmazott dr. Kertész Zoltán soproni főállatorvos, aki kifejtette: szükség lenne etető-itatótálakra, kutyaeledelre, kutyaházakra és raklapokra, hogy dobogók készülhessenek a kutyaházak alá; továbbá a telep körbekerítésének a munkájában is várják az önkénteseket. Amíg nem zajlik le a tenyészet valamennyi kutyájának egyedi, pontos azonosítása, a kutyák állapotfelmérése és jegyzőkönyvezése, addig a helyszínen kell tartani az állatokat. – Egy bécsi székhelyű nemzetközi alapítvány máris tevőleges segítséget ajánlott fel az állatok gondozására – tette hozzá a soproni főállatorvos.

Elégedett a fejleményekkel

– Példaértékűnek tartom a soproni ügyészség és a rendőrség hozzáállását, hogy megvalósultnak látták az állatkínzás tényét, s a telep tulajdonosát immár gyanúsítottként hallgatták ki – mondta megkeresésünkre az állatkínzásért feljelentést tevő Harcsás Márta, A kutya című lap főszerkesztője. – A Magyar Állatvédő- és Természetbarát Szövetség elnökével koordinálva és a rendőrséggel együttműködve már kialakítottuk azt az országos állatvédő hálózatot, ahol – mihelyt jogilag erre lehetőség adódik – hivatalosan is elhelyezhetjük az állatokat. Addig a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete az újabb fejleményekre reagálva, futárral küldött kétszáz darab chipet és féregtelenítőt Sopronba, hogy ezzel segítse a bűnjelként lefoglalt kutyák egyedi megjelölését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszkedv vagy depresszió?

Ilyenkor, tél végére, tavasz elejére kimerülnek a tartalékaink, mind fizikailag, mind pedig… Tovább olvasom