Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Leépítettből leépítés-szakértőt képeznek

Nyugat-Dunántúl - A szakszervezet további vállalati létszámcsökkentésekre számít, ezért elkezdte a leépítések következtében munkájukat vesztőknek segítők képzését. A tanfolyamon nemcsak érdekvédők vesznek részt, hanem olyan álláskereső is, aki a válság miatt maradt kereset nélkül.
Mint annyian a válság hatására, Molnár Teodóra is egy csoportos leépítés során vesztette el munkahelyét januárban. Azóta nem sikerült elhelyezkednie, pedig kereskedelmi, vendéglátó-ipari és gyógymasszőri végzettsége is van. Utóbbi szakmában azonban tapasztalatai szerint nagy a túlkínálat, ha boltokba, éttermekbe jelentkezik, akkor pedig úgy érzi, hátrány, hogy vidéki. Egy Győr környéki faluban lakik, de útiköltség-térítést kevés munkaadó fizet. Ráadásul családos, két gyermeket nevel és azt vette észre, jobban szeretik az olyan fiatalokat foglalkoztatni, akik a szinte végtelenített munkaidőt is vállalhatják.

Molnár Teodóra
Molnár Teodóra

Újságunkban olvasott a leépítés-szakértők képzéséről, s mivel minden érdekli, ami álláskeresési esélyeit javíthatja, és másoknak is szívesen segít, jelentkezett a tanfolyamra. Annak ellenére, hogy tudja, ez még nem jelenti, hogy álláshoz jut. Bízik abban, hogy olyan ismeretre tesz szert, amelyet hasznosíthat s növeli önbizalmát, amit könnyen elveszít az ember, ha a cégekhez elküldött önéletrajzát még válaszra sem méltatják. De semmiképp sem akarja elhagyni magát, mert tudja, nem segít rajta, ha csak a sorsán kesereg. Úgy véli, már a képzés elején olyan, számára is ismerős helyzeteket elemeztek ki, amelyek rávilágítottak a lehetséges kilábalásra.

Pászli Tibor
Pászli Tibor

– Harmincöt éve a munkavállalói érdekképviseletben dolgozom. Az utóbbi időben az esetek hetven százalékában a leépítésből adódó tanácstalansággal találkozom. Megragadtam az alkalmat, hogy minél több kapcsolatot, tudást szerezzek, amivel segíthetek – mondta el jelentkezése okáról Pászli Tibor, aki szakszervezeti tisztségviselő a Kapuvár Hús Zrt.-nél. Tapasztalata szerint a jó szó sokat jelent, mert a kitartást erősíti. A jogi ismeretek szintén fontosak, segítenek abban, hogy az elbocsátott megkapja, ami jár. Pászli Tibor kapcsolatot tart az állásukat elvesztettekkel, hogy amint újból felvétel van egy cégnél, olyan munkás visszavételét javasolja, aki korábban megbízhatóan dolgozott.

Könyvtáros és családsegítő is

A pályatanácsadók képzése a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének kezdeményezése, a gazdasági válság miatt állásukat elvesztők közvetlen támogatására készít fel embereket. A közelmúltban elkezdődött tanfolyamon régiónkból harmincöten vesznek részt: többek között szakszervezeti tisztségviselők, civil szervezetek tagjai, önkormányzati szakemberek, személyzetis, családsegítő, könyvtáros. A képzés szervezője, Kránitz Pál, a Vasas Szakszervezet területi képviselője elmondta: a felkészítés része a stresszkezelés, a pszichoszociális támogatás, az újrakezdés gyakorlati ismeretei, a felkészítés a felvételi interjúra és a jogi ismeretek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simonyi ˝hajózik az űrben˝

Budapest–világűr - Simonyi Károly szerint az űrállomás olyan, mint egy hajó, kicsi, de… Tovább olvasom