Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Leépítések: Ha elbocsátják, legalább kapja meg azt, ami jár

A szerkesztőségünkhöz nagy számban érkező olvasói kérésre egy helyre gyűjtöttük azt, amiről már sokszor, többféle megközelítésben írtunk, a létszámleépítés munkavállalói szempontból fontos tudnivalóit. Az általános szabályozást ismertetjük közérthetően és a hasznos tanácsokra is ismételten felhívjuk a figyelmet.
Sajnos napjainkban sok embert érinthet az elbocsátás, ami mindenképp nehéz helyzetbe sodorhatja családjaikat; abban igyekszünk segíteni, legalább kapják meg, ami ilyenkor jár.

Először is azt érdemes tudni, csoportos létszámleépítésnek minősül-e az elbocsátás. Csoportos létszámleépítésnek akkor minősül a leépítés, ha a 20-nál több, de 100-nál kevesebb munkavállalót alkalmazó cég legalább 10 embert elbocsát, ha a 100-nál több, de 300-nál kevesebb embert alkalmazó cég a munkavállalók 10 százalékát elbocsátja, ha a 300-nál több embert alkalmazó cég legalább 30 embert elküld és a cégek 30 napon belül a cég működésével összefüggő ok miatt küldik el a dolgozóikat.


Mivel jár a csoportos leépítés?

A csoportos létszámleépítés eljárásának rendjét A munka törvénykönyvének 94/A § és 94/G § közötti része részletesen szabályozza. Többek közt előírja, hogy a döntés meghozatala előtt 15 nappal az üzemi tanáccsal, a szakszervezettel, vagy ha nincsenek, akkor a munkavállalók képviselőivel konzultációt köteles kezdeni a cég és azt folytatnia kell a döntés meghozataláig. A csoportos leépítést a munkaügyi központnak is jelenteni kell és azt is, az pontosan mely dolgozókat érinti. Egyéb tájékoztatási kötelezettségei is vannak ilyenkor a cégnek. Ami a munkavállaló szempontjából ilyenkor az egyik legfontosabb, hogy a rendes felmondás – annak írásba foglalt formájának – kiadása előtt 30 nappal írásban tájékoztatni kell a dolgozót, hogy a csoportos létszámleépítés érinti. Ezután már hiába „menekül" táppénzre, védettséget ezalól nem élvez.


Mi legyen a felmondásban?

A felmondásban rögzíteni kell az elbocsátásra kerülő munkavállaló járandóságait, a felmentési idejét, a végkielégítését, esetleges szabadságmegváltását és egyéb járandóságait. A felmentési idő és a végkielégítés az adott munkáltatónál töltött munkaviszony időtartamának függvénye. Viszont egy-egy ágazati vagy helyi kollektív szerződés a törvénynél kedvezőbb járandóságokat is biztosíthat a dolgozóknak, érdemes meggyőződni arról, hogy vonatkozik-e ilyen a leépítésre kerülőre. Azt is jó tudni, hogy az írásos felmondásnak úgynevezett jogorvoslati kitanítást is tartalmaznia kell és a rendes felmondás kézhezvételétől számított 30 napon belül van lehetősége az elbocsátottnak arra, hogy bírósághoz forduljon, ha vitatja például a felmondás indokait, annak valódiságát, jogszerűségét. Jogorvoslati lehetősége van például akkor, ha leépítés keretében elküldik, de nevét nem jelentették a munkaügyi központnak. Jó, ha a felmondásban az is rögzítve van, hogy a cégnek a dolgozó nem tartozik, a cég nem követel tőle tartozást, például lakásépítési kölcsön, korábbi továbbképzés okán.


Ha nem csoportos a leépítés...

Létszámleépítés az is, ha mondjuk egy 10 embert alkalmazó cég 5 dolgozóját elküldi, ami persze nem minősül csoportos leépítésnek a törvény betűje szerint. Ilyenkor a cégre nem vonatkoznak az előbbiekben említett tájékoztatási, bejelentési kötelezettségek. Azt azonban érdemes tudniuk az érintett dolgozóknak, hogy a cég belső szabályzata szerint ki dönthet ilyen leépítésről és ilyenkor is olyan írásos felmondást kell kapnia a munkavállalónak, amely az előbbiekben említetteket tartalmazza. Az abban szereplő indoklásnak megalapozottnak kell lennie.

A szóbeli felmondás nem felmondás, arról írást kell kapnia a dolgozónak, emellett többféle munkáltatói igazolást is ki kell adni neki: adóigazolást, társadalombiztosítási igazolást, álláskeresési támogatás igényléséhez szükséges adatalapot, ami a szabadság elszámolását is tartalmazza. Ezek együtt egy 4 oldalas nyomtatványt jelentenek általában és van, amikor külön papíron rögzítik azt is, hogy az elbocsátott dolgozónak nincs tartozása a munkáltató felé például kölcsön, korábbi továbbképzés okán.
Ha nem csoportos a leépítés, akkor is az adott munkáltatónál töltött munkaviszony hossza az irányadó a felmentési idő és a végkielégítés tekintetében, hacsak erről a kollektív szerződés nem fogalmaz meg mást, ahogy azt az előbbiekben említettük.


Mit ne írjon alá?

A felmondást mindenképp át kell vennie a munkavállalónak, de ha azt alá is akarják íratni vele, akkor nagyon figyeljen arra, hogy csak az „átvettem" szót írja alá, ne pedig az „elfogadom" kifejezést, ugyanis utóbbi azt jelenti, hogy semmiféle kifogással nem él a felmondásban foglaltakkal szemben. Ha pedig úgy érzi a munkavállaló, hogy felmondásában valami „hibádzik" akár szabályszerűség, akár indok tekintetében, akkor azt mindenképp mutassa meg jogi szakértőnek.


Bele szabad menni a közös megegyezésbe?

Ha a munkáltató kényszerül dolgozója leépítésére, akkor a munkáltatói rendes felmondás jelenti az alapesetet. Előfordulhat azonban, hogy a munkaadó olyasmit javasol, hogy „a munkaviszony felbontásának közös megegyezéses változatát írja alá a dolgozó, de azonnal, különben elesik valamiféle juttatástól, járandóságtól". Az azonnal szó éreztette szorításnak semmiképp sem szabad engedni, jogos járandóságától ilyen okkal nem eshet el a dolgozó és általános szabály, hogy mielőtt bármit aláír, azt mutassa meg jogi szakértőnek.

Épp akkor eshet el mindenféle járandóságától, ha belemegy a közös megegyezésbe. Ugyanis alapesetben a munkaviszony közös megegyezéssel való felbontásakor nem jár semmi a dolgozónak. Mégis azt lehet mondani: belemehet a munkavállaló – ha neki egyébként megfelel – a közös megegyezésbe, de akkor is mindenképpen csak azzal a feltétellel tanácsolható, ha belefoglalják abba, hogy így is jár neki minden, ami rendes felmondás esetén járna, a végkielégítés, a felmondási idő, egyebek. Ugyanis a közös megegyezéses forma épp azt nyújtja, hogy az a felek egyeztetésére alapozva születhet meg.


A felmondási idő és a végkielégítés kiszámítása

A munka törvénykönyve szerint a felmondási idő legalább 30 nap, ez emelkedik a munkaviszony időtartama függvényében: 3 év után 5 nappal (35 nap), 5 év után 15 nappal (45 nap), 8 év után 20 nappal (50 nap), 10 év után 25 nappal (55 nap), 15 év után 30 nappal (60 nap), 18 év után 40 nappal (70 nap), 20 év után 60 nappal (90 nap). Ettől pozitívan eltérhet a felek kollektív szerződésben vagy munkaszerződésben rögzített egyezsége, de a felmondási idő az 1 évet nem haladhatja meg.
A végkielégítés A munka törvénykönyve szerint 3 év munkaviszony után 1 havi, 5 év munkaviszony után 2 havi, 10 év után 3 havi, 15 év után 4 havi, 20 év után 5 havi, 25 év után 6 havi átlagkeresetnek megfelelő összeg.


Szakértőnk segített

A jogszabályok ismertetésében, a munkavállalóknak hasznos tanácsok összegyűjtésében dr. Freier József munkajoggal is foglalkozó ügyvéd, az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) jogi szakértője volt segítségünkre.

Olvasóink írták

 • 6. matriné 2009. február 03. 13:14
  „ASHER ráhibáztál! Igen sokan a templomokba a papokba hisznek! Nem képesek szakszervezetekbe tömörülni. E kormány meg nem képes a munkamorálon változtatni. Hisz nemérdeke, hogy a dolgozók boldoguljanak a tisztességes munkájukból. Lassan a (kölcsönzött) bérrabszolgákból valódi rabszolgák lesznek. Hisz nemképesek a dolgozók az összefogásra,már nincs kitartásuk egyik napról a másikra élnek. Közben meg teljesen elodósitja e rendszer vezető pribékei Őket!”
 • 5. ASHER 2009. február 02. 17:39
  „hat kerem ugye tokmindegy hogy az a szerencsetlen mit ir ala,mibe egyezik bele,ha egyszer igy is-ugy is ki van
  rugva!!!almodozo lelek te!!!!!!!!tenyleg hiszed hogy te kapod a vegkielegitest?az csakugy mint barhol a vilagon a
  volt fonokod zsebeit boldogitja!!!!!!!!!!!!!!!gondolni mered te dore lelek,hogy az "elvtarsurak"neked adjak azt a
  mit oly keserves veritekkel osszelopkodtak?????????
  ugye mindig ezt hallani a vegen,hogy pl,;-"jajj hat en aztat hittem hogy..............",stb.
  dragam; hinni a templomban kell!!!!!!!!!!!!!!!
  azokat ott fent viszont valami irgalmatlanul kell valagon rugodozni,par oran at megallas nelkul!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. bibics 2009. február 02. 16:23
  „Ez mind "jó és szép", de mi van a kölcsönzött munkaerők esetében?
  Nagyon elterjedt ez a foglalkoztatás , mondhatnám már csak igy lehet elhelyezkedni. Már 4 hónapja dolgozok ebben a formában egy multinál. Minden nap bizonytalanságban telik el, müszak végén jelentik be, hogy másnap már leszámolni menjünk. 15 nap a felmondási idő, utána lehet menni max 45 napra passziv tp-re.
  Nagyon nehéz elhelyezkedni, sokan már a munkanélkülit is kihasználtuk. (50 évesen még nehezebb!!!)
  Mi esetünkben még tp alatt is fel lehet bármikor mondani. Időhúzásként kivizsgáltatnám magam különböző betegségek miatt, hátha hosszabb ideig "kihúznám". Mivel a kölcsönzött munkaerőnek szinte semmi joga nincs, igy nem tudom, hogy ebben az esetben (ha az orvos kiír) lehetnék-e pl. akár hónapokig is tp-en?!
  Próbáltam érdeklődni, de semmi....
  Hátha itt valaki tudna felvilágositást adni.”
 • 3. matriné 2009. február 02. 12:08
  „(http://maffiozo.hu/rablas.php?rablo=donsinka) egyetlen dokumentumban sem található meg.

  Javaslatok:”
 • 2. sinkuci 2009. február 02. 10:38
  „no comment

  http://maffiozo.hu/rablas.php?rablo=donsinka”
 • 1. matriné 2009. február 02. 09:42
  „Hát igen az várható volt, hogy kifelejtik azokat a tényeket ami lehet, hogy még ma is megtörténhet. Hisz nem változott semmi azon kívül, hogy törvényesítették az állampolgárok kirúgását a tábla és a legfelsőbb bíróság elől.
  Beiktatták az ügyvédi privilégiumok közé azt, hogy csak is ügyvéd tolmácsolhatja e két poszton a lakosságot kifosztásának az előadását! Mivel, ezt nem képviseli (nem vállalja) egyetlen egy ügyvéd sem főleg a "szakszervezeti" képviselet e témában! Így ki vannak rúgva azok a dolgozok, akik jogi és anyagi sérelmet szenvedtek az ügyeikkel együtt e rendszerben! Kérem, nézzenek utána azok akik kételkednek írásom valóságában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több pénz jut a közutakra és a vasúthálózatra

A gazdasági válság egyelőre nem változtat a kormány infrastruktúra-fejlesztési tervein: sem a… Tovább olvasom