Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Lecsapott a zöldkommandó

A „zöldkommandó” felmérése szerint több tízmillió forintba kerül majd az elszállítása annak a több mint 100 köbméter hulladéknak, amely Rábapatona külterületén csúfítja a természetet. Amennyiben a környezetet szennyezők kilétére nem derül fény, úgy a terület tulajdonosának kell elszállíttatni.
Autógumik, guberálók által szétberhelt gépek tovább már nem értékesíthető alkatrészei – tévékávák, porszívóbetétek –, állatorvosi gyógyszerek, injekciós ampullák, csemperagasztó, s megannyi kommunális és veszélyes hulladék áll halmokba ömlesztve a 85-ös főút melletti erdősáv mögött, Rábapatona közelében.
A zugszemétlerakóra a rábapatonai önkormányzat hívta fel az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség figyelmét.
– Három hete zajlik az úgynevezett „zöldkommandó” akciósorozat a felügyelőség koordinálásában. A hónap végéig tart az aktív szakasza, év végéig ritkábban, de tovább folytatódik. Önkormányzatok, civil szervezetek, társhatóságok bevonásával folyik az akció tíz településen, tizennégy helyszínen. A lakosságtól, önkormányzatoktól is érkeznek bejelentések, s van saját listánk is olyan helyszínekről, ahol a hulladék elhelyezése előfordulhat – nyilatkozta többek között a Kisalföldnek dr. Hajdú Júlia, a felügyelőség igazgatóhelyettese.
A környezetvédelmi szakember elmondta még, hogy számos olyan hulladéklerakó van a megyében, mint amilyet tegnap vettek nyilvántartásba Rábapatona külterületén. Oda zömében kommunális szemetet raknak. Hajdú Júlia hangsúlyozta, hogy a „zöldkommandó” programban szerepel elhagyott szovjet laktanyák, tsz-majorok ellenőrzése, s nem tudni, mit találnak majd.
A tegnapi akcióban a zöldhatóság mellett részt vettek az ÁNTSZ, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a talajvédelmi állomás szakemberei. A rábapatonai ellenőrzést a helyszínen zöld mellényben végigkövette Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára.
– Az önkormányzat a civilek bejelentése alapján jelzi az illegális lerakókat, majd a helyszíni szemlén állapítják meg, ki lehetett az elhagyó. Ha nem sikerül a kilétét megállapítani, akkor a törvény szerint az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodni az eltakarításról, a környezet helyreállításáról. Természetesen a harmadik fázis, hogy az önkormányzat megpróbál abban segítséget nyújtani, hogy ne induljon el újra a szennyezés. A visszatartó erő a folyamatos ellenőrzés. A rend, a tisztaság tisztaságot vonz. Bízom benne, hogy a büntetésen, ellenrettentésen túl a szemléletváltozás hoz majd eredményt – hangsúlyozta Kovács Kálmán.
Az államtitkár elmondta, hogy a szelektív hulladékgyqjtés indulásakor is nagyon sok volt a kételkedő, ma már 5,2 millió ember kapcsolódott be a szelektív gyqjtésbe. Biztató jelek vannak, hogy a tiszta környezetre is „vevők” lesznek az emberek. Az országban 400 helyen csap le a zöldkommandó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliós kár az autóban

Vasárnap a 84-es számú főúton közlekedési baleset történt. Egy 38 éves soproni lakos a… Tovább olvasom