Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Lecsapnak a táppénzcsalókra

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint tavaly a 35 legnagyobb csaló 138 millió forintot vett fel jogtalanul. 300 olyan biztosítottat találtak, aki betegsége idejére napi 30 ezer forintnál, illetve összesen 1,5 millió forintnál nagyobb táppénzt kapott.
Miközben az átlagos táppénzkiadás 2500 forint naponként, egyes biztosítottak napi 30 ezer forintot vagy ennél is magasabb összegű táppénzt igényelnek. Ezért az OEP az idén is átfogó vizsgálatot indított, feltehetően nemhiába, ugyanis eddig az ellenőrzöttek felénél találtak visszásságokat. Az év elején az OEP egy háromszázas listát állított össze azokról a táppénzkifizetésekről, amelyek esetében naponta 30 ezer forint feletti juttatást igényeltek, illetve a keresőképtelenség idejére legalább 1,5 millió forintot folyósítottak a biztosítottaknak. Az OEP a vizsgálatok után az APEH és a nyugdíjfolyósító rendelkezésére bocsátja a listát.
A tavalyi ellenőrzéseken az derült ki, hogy 138 millió forintot fizettek ki jogosulatlan táppénz gyanánt; ezen 35 esetben jelenleg rendőrségi eljárás folyik.
A visszaéléseket többek között az magyarázza, hogy egy 2000 végén hatályba lépett rendelet alapján nincs korlátozva a felvehető összeg nagysága.
Tavaly összesen 97,2 milliárd forintot fizettek ki táppénzre, ez azonban csak 0,8 százalékos csökkenést jelent a 2004-es esztendőhöz képest. A kassza stagnálásának két oka is van. A korszerű terápiáknak és gyógyszereknek köszönhetően sok esetben mérséklődött a szükséges kezelések ideje, ezért 2003 óta folyamatosan csökken a táppénzen töltött napok felső határa. Emellett érzékelhető hatást gyakorol az is, hogy a munkavállalók jó része nem mer beteg lenni és inkább egyáltalán nem megy betegállományba vagy csak a szükséges legrövidebb ideig él e lehetőséggel. A táppénzzel történő visszaélések tipikus esete az, amikor a munkavállaló arról értesül, hogy el akarják bocsátani munkahelyéről, és még mielőtt megkapná a felmondási levelet vagy aláíratnák vele a távozást megalapozó közös megegyezést, elvonul táppénzre. Táppénzen lévő munkavállalónak ugyanis nem lehet felmondani. Ilyen menekülési útvonalat akkor is válasz that a munkavállaló, ha már felszólították a közös megegyezéssel történő távozásra, ám nem írta alá a papírt.
Istántsuly Dezső, a megyei OEP igazgatója érdeklődésünkre elmondta: az ellenőrzéseket nem a helyi munkatársaik, hanem a budapesti kollégáik végezték, így még hivatalos visszajelzést ezek eredményeiről nem kaptak. Győr-Moson-Sopronban egyébként csupán néhány kirívóan magas összeg tulajdonosa került górcső alá, de ők valamennyien eleve magas keresetűek voltak, így a betegségük alatt kapott juttatásuk is tekintélyes volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoros küzdelemre számított a választáson?

Tovább olvasom