Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Lebontottak egy védett nyaralót

Lebontották a Felső-Lövérek egyik helyi védettség alatt álló nyaralóját, az úgynevezett Weiss-lövert. A tulajdonos szerint ugyanolyan szépet fognak felépíteni.
A Felsőlövér utcában lebontottak néhány napja egy olyan lövért – nyaralót –, amely dr. Kubinszky Mihály építész híres soproni épületeket felsorakoztató könyvének 76. oldalán is szerepel – jelezték szerkesztőségünknek. A XX. század fordulóján épített Weiss-löver a kötet szerint építészetileg érdekes, szimmetrikus helyzetű előépítmény, amely a lövéri építészkultúra szerves részét képezi. A Lövérek egyik legszebb verandája is e házhoz kötődik, egyedi üveg- és faipari munkája miatt. „Botrány, hogy egy ilyen helyi védettséget élvező épületet minden további nélkül ledózerolhatnak a föld színéről” – mondták többen is.

Értetlenkedik a védelmi hivatal

– A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal soproni irodájához nem érkezett bontási kérelem a Weiss-löverrel kapcsolatban – tudtuk meg Figler András irodavezetőtől. – Semmiféle információnk nem volt a helyi védettséget élvező épület sorsával kapcsolatban. Ha időben kapunk hírt ilyen szándékról, a hivatal mindent megtett volna a nyaraló megmentéséért. A kérdés most már csak az, hogyan kaphatott bontási engedélyt a villa tulajdonosa.

Elképedtek a műszaki irodán

– A polgármesteri hivatal műszaki irodájához mint építésügyi hatósághoz csak olyan tervdokumentáció érkezett, amely a Weiss-löver rekonstrukciós és bővítési elképzeléseiről szólt – tájékoztatott Kuslits Tibor, Sopron főépítésze. – Városképi szempontból a villa megújítása, illetve helyreállítása és tartós fennmaradása támogatást kapott. Ugyanakkor a hozzánk benyújtott terv semmiféle utalást nem tartalmazott komoly épületszerkezeti átalakításokra, ezért elképedve fogadtuk a hírt, hogy a rekonstrukció helyett egyszerűen bontás történt. Ilyen esetekben a műszaki iroda illetékes a megfelelő szankciók meghozatalára. Helyi védett épülettel összefüggésben akár a négyzetméterenkénti százezer forintos bírság is kiszabható.

„Ne zaklassanak”

A Weiss-löver tulajdonosai részéről igen tömören nyilatkoztak: „Megnyugtathatok mindenkit, az új villa ugyanolyan szép lesz, mint a régi volt. Kérem, ne zaklassanak.”
A fejleményeket lapunk nyomon követi.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomájával vállalna munkát külföldön?

Tovább olvasom