Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Lebontották a kordont 150 nap után

A rendőrség hétfő hajnali négy órára lebontotta a Kossuth téren a múlt év október 23-án felállított kordonokat. Így ismét szabaddá vált az Országház előtti parkoló és a Rákóczi-, illetve a Kossuth-szobor előtti füves terület.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hajnali egy órakor kezdte meg a fémkordonok szétszerelését, és három óra alatt el is  szállította a Parlament elől a lebontott elemeket.  Az Országház főbejáratától néhány méterre egy másik kordont  állítottak fel, de a parkoló területének nagy része szabaddá vált,  csakúgy, mint a Rákóczi-szobor előtt a tavasszal felújított,  virágokkal beültetett és fűmaggal beszórt terület.  Az utolsó teherautó, amely a fémkordonokat szállította vissza a  BRFK telephelyére, kevéssel hajnali négy óra után hagyta el a  Kossuth teret. 

Amikor a kettős kordon egy részének megbontásával szabaddá vált  az út a Parlament parkolójába, tucatnyi tüntető a Rákóczi-szoborral  szemben lévő ’56-os emlékhely előtt elénekelte a Himnuszt és  mécseseket gyújtott az 1956. október 25-i sortűz áldozatainak  emlékére.
A kordonbontást  követően a tüntetők hazatértek, az Országház épülete körül rendőrautók  járőröztek.   

Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője a kordon lebontására reagálva elmondta: „Visszaszállt a szabadság madara, a turulmadár az  Országház parkolójába, visszakaptuk a magyar demokrácia lelkét."  Közölte: keddtől mindennap 17.30-tól 21.30-ig  demonstrálhatnak az Országház előtt.

(Egy magánszemély és az MNB 2006 jelentett be  demonstrációt mától egy héten keresztül minden estére a Kossuth  térre – a bejelentéseket a BRFK tudomásul vette.)

Bene László országos rendőrfőkapitány péntek délelőtti  sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy kockázatelemzést követően a  rendőrség március 18-án lebontja a Kossuth téren tavaly októberben,  az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepség  előtt felállított kordonokat.


(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulipános nyílt nap

Győr. A Tulipános Általános Iskola (Rónay J. u. 4.) ma reggel 8 órától 10 óráig nyílt napot… Tovább olvasom