Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Lear király a győri színházban

William Shakespeare klaszikus drámáját Ács János Jászai-díjas rendező állította színpadra.

A neves művész Győrött színészként a Mester és Margaritában nyújtott emlékezetes alakítást. Győri rendezései a Mennyei híd, Az arany ára, a Dr. Stockmann és a Szent Johanna, valamint a mostani Lear király, amelyet már a győri társulat tagjaként rendezett.

– Pályakezdésem óta alapvetően fontos számomra a társulati lét. Könnyebben, pontosabban tudok szerepet osztani, mert a kialakult képességviszonyok rendszeréből jobban lehet választani, mintha csak vendégként fordul meg az ember egy-egy társulatban. Számomra fontos, hogy tartozzak valahová – mondja Ács János.

– Azt tapasztaltam, hogy a közönség Győrben igényli a nagy prózai műveket, amelyek bemutatásakor a darabban játszó művészek és a közönség között különös, ünnepélyes kapcsolat szövődik. Korcsmáros György igazgató úr felelősségteljes, bátor választása volt a Lear király bemutatása, ami nemcsak vidéken, de a fővárosban is ritka. A darabot tizenkét évvel ezelőtt már rendeztem. Most úgy érzem, annál még szélsőségesebben, még vadabbul látom azt a világot, amiben a darab játszódik. A győri színpad nagyszerű lehetőséget teremt, hogy egy ilyen monumentális, univerzális darabot mutassunk be. Különös, gigászi képekben lehet megkomponálni a darabot és a színészi játék kamara jellege egységes egésszé egyesül a kép, a látvány és a zene világával. A Lear királlyal kapcsolatos rendezői elképzeléseimet Gyarmathy Ágnes jelmeztervező és Menczel Róbert díszlettervező munkája tökéletesen segíti. A prózai társulat jelentős része játszik a műben. Szinte valamennyi korosztály felvonul a darabban. Két fiatal tehetség, Sárközi József és Crespo Rodrigo is megmutathatja művészi kvalitásait. A győri színházban beérett színésznők közül Szina Kinga és Balsai Mónika pályájukon talán most találkoznak először ilyen vad és szélsőséges darabbal. Sok főszerepet játszottak, de úgy gondolom, hogy előrelépést jelent  számukra Goneril és Regan megformálása. Parti Nóra két szerepet is játszik a darabban, Cordeliát és a bolondot alakítja. Gáti Oszkár a Lear király címszerepében vall szakmája mélységeiről, Maszlay István és Forgács Péter érett játéka nagyszerű élményt nyújt a közönségnek. Külön öröm számomra, hogy az aggastyán szerepében Simon Géza lép színpadra. A Shakespeare-drámák szerepei megkövetelik a korosztályok közötti folyamatosságot. Nagyszerű dolognak tartom, hogy a győri társulat ezt is lehetővé teszi.

Az ünnepek előtt egy nagyon komoly, bátor, erőt és méltóságot sugárzó, megrendülést mutató darabot láthat a közönség a Győri Nemzeti Színházban. Remélem, hogy olyan színészi alakításokkal és gondolatisággal  találkoznak a nézők, amelyek a mindennapi életük hasonlóságaira döbbentik rá őket és megtisztultabb állapotba kerülnek, éppúgy, mint darabbeli társaik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jókai Anna: ''Beszélni szeretek, nem írni''

Jókai Anna országszerte turnézik, nem író-olvasó találkozókra jár – beszélgetni szeret. Azt… Tovább olvasom